}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Как да подобрим дейността на храносмилателната система и да подпомогнем отслабването  с помощта на фибри

Детоксикацията на тялото е все по-обсъждана тема и това се дължи на няколко фактора – животът ни е в пъти по-стресиран, храним се по-емоционално и често прибягваме до бързи и не особено полезни храни, водим по-застоял начин на живот, често сме недоспали, нервни, дори тъжни и депресивни. Детоксикацията на тялото е процес, който е желателно да се случва поне няколко пъти в годината. Така се подобрява дейността на храносмилателната система и се улеснява обработката на различните групи храни. С нея се повишава тонуса и значително се подобрява настроението. Тя влияе благоприятно и на безсънието и ще ви освободи от тежестта и подуването в стомаха. Не на последно място, детокса често е придружен и от сваляне на излишни килограми и усещане за лекота. В днешната статия ще разгледаме детоксикацията и ще ви предоставим подробна информация за фибрите, защото те могат да се превърнат във вашия най-верен приятел в изчистването на токсините от тялото.

Какви храни да приемаме за да подпомогнем детоксикацията

Лимон

Лимоните са основна част от много детоксикиращи диети и има основателна причина за това. Те са пълни с антиоксиданта витамин С, който е чудесен за кожата и за борба със свободните радикали, образуващи болести. Освен това, те имат алкален ефект върху тялото, което означава, че може да помогнат за възстановяването на рН баланса, благоприятствайки имунната система. Опитайте да започнете деня си с гореща вода с малко сок от лимон, за да изхвърлите токсините и да пречистите тялото си.

Зеленолистни зеленчуци

Добавете към менюто си максимално количество маруля, рукола, спанак, магданоз, кейл, къдрава салата и всички други зеленолистни, за които можете да се сетите. Те са богати на хлорофил, ще увеличат съдържанието на кислород в кръвта, ще алкализират тялото и ще ви помогнат да промените киселинността (pH) на организма си. Алкалните зеленчуци помагат за детоксикация на организма, доставят големи количества антиоксиданти и осигуряват фитонутриенти, които се намират специфично в зелените растения. Кейлът е богат на кемпферол и кверцетин, с които подпомага неутрализирането на възпаления. Магданозът има множество витамини и полезни вещества като витамин С, фолиева киселина и апигенин (флавоноид, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства). Той се прикрепя към тежките метали и спомага тяхното извеждане от тялото. Спанакът е богат на желязо, витамини А, С, калций и фолиева киселина. Всички тези ползи ще се отразят благоприятно на организма и ще способстват детоксикацията. 

 Джинджифил

Ако приемате мазна храна или алкохол и имате проблеми с храносмилателната си система, може да си струва да добавите малко джинджифил към вашата диета. Той е не само чудесен за намаляване на чувството за гадене, но може да помогне за подобряване на храносмилането, побеждава подуването и намалява газовете. В допълнение към това, джинджифилът е с високо съдържание на антиоксиданти и е добър за повишаване на имунната система. За да помогнете храносмилането, започнете да пиете чай от джинджифил или да добавите прясно настърган джинджифил към плодов или зеленчуков сок.

Чесън

Чесънът отдавна е известен със своите ползи за сърцето и със своя антивирусен, антибактериален и антибиотичен ефект. Тойсъдържа химикал, наречен алицин, който насърчава производството на бели кръвни клетки и помага в борбата срещу токсините. Чесънът е най-добре да се консумира суров. Добавяйки малко счукан чесън към дресинга за салатата си, подобрявате едновременно вкуса и здравето си.

Цвекло

Снабдено е с магнезий, желязо и витамин С, които го правят суперхрана. Цвеклото не само е чудесно за състоянието на кожата, косата и холестерола, но също така може да подпомогне детоксикацията на черния дроб. За да се насладите на неговите предимства, опитайте да добавите сурово цвекло към салати или да пиете сок от цвекло.

Зелен чай

Пиенето на зелен чай е чудесен начин да увеличите приема си на течности, да ускорите отслабването и да си набавите високо съдържание на антиоксиданти. Изследванията също така предполагат, че пиенето на зелен чай може да предпази черния дроб от заболявания, включително мастни чернодробни заболявания.

Зеле

Много знаменитости са прибягвали до диетата със зелева супа, за да отслабнат и да влязат във форма преди голямо събитие, но зелето е полезно не само за отслабване – то е и отлична детоксикираща храна. Подобно на повечето кръстоцветни зеленчуци (включително броколи и кълнове), зелето помага на организма да се бори срещу токсините. То снабдява тялото с глутатион – антиоксидант, който помага за подобряване на детоксикиращата функция на черния дроб.

Кресон

Подобно на повечето зелени билки и зеленчуци, кресонът е отлична храна за укрепване на здравето и за детоксикация. Първо, кресонът е пълен с много жизненоважни детоксикиращи хранителни вещества, включително няколко витамини от група В, цинк, калий, витамин Е и витамин С. На второ място, той има естествени диуретични свойства, които могат да помогнат за изхвърлянето на токсините от тялото. За да извлечете ползите от тази питателна храна, опитайте да добавите шепа кресон към салати, супи и сандвичи.

Фибри

Фибрите правят процеса на елиминиране на бактериите, токсините и хранителните отпадъци от дебелото черво много по-лесен и ефективен. Диетолозите често споделят, че всяка програма за детоксикация трябва да започне от дебелото черво. Неправилното хранене обикновено стои в основата на повечето здравословни проблеми и преди да се излекуваме от каквото и да е, трябва да пречистим тялото си.  Фибрите са необходими за прочистване на червата, тъй като те улесняват премахването на токсините и отпадъците. Без тях, те остават в дебелото черво в продължение на дни, а понякога и седмици и започват да ферментират, докато не се абсорбират обратно в тялото през стените на дебелото черво и не попаднат отново в кръвния поток. Именно поради тези причини е много важно да направим всичко, което е по силите ни, за да поддържаме дебелото черво здраво и добавянето на фибри към менюто си е единствения начин, по който можем да си гарантираме, че правим всичко възможно, за да се освободим от токсините.  


Видовете фибри

Има два основни типа фибри, които защитават храносмилателната ни система – разтворими и неразтворими, като и двата са необходими за правилната функция на дебелото черво.

Разтворими

Обхващат холестерола в тънките черва (част от дебелото черво) и го извеждат извън тялото. Някои видове разтворими фибри също забавят отделянето на захари в дадени храни, което след това намалява риска от развитие на диабет. Храните, съдържащи разтворими фибри, включват ябълки, овесени ядки, манго, боб, грах и други естествени пълноценни храни.

Неразтворими

Те буквално действат като гъби. Когато ги примате, те се задържат в дебелото черво и поглъщат всички токсини и отпадъци, като увеличават размера си до няколко пъти. Тъй като те не се усвояват, в даден момент се изхвърлят от тялото, заедно с токсините. Така огромната част от фибрите естествено изтласква други храни и всичко останало, което е попаднало в дебелото черво.

Ако дебелото черво не се прочиства ежедневно, имунната ни система започва да отслабва, появяват се болки в корема, подуване, дискомфорт и здравословното състояние бавно започва да се влошава. Храната, която приемаме също има значение. Парче месо например, може да стои в стомаха до няколко дни, преди окончателно да бъде усвоено и транспортирано до дебелото черво. Ако не приемате достатъчно количество фибри, то може да остане в тялото и да започне да ферментира. Точно така се образуват токсините. Обикновено те са причинени от неусвоена храна, замърсяване във въздуха, лекарства, бактерии, дори неща, които абсорбираме през кожата си. Без фибри тялото ще се опита да освободи тези токсини чрез потта и слузта от носа и устата, но често тези процеси не са достатъчни.  

С напредването на възрастта дебелото черво все по-трудно работи правилно, тъй като през годините, в които сте се хранили неправилно и не сте приемали фибри, са се натрупали слоеве от токсични остатъци по стените му. Медицинските изследвания показват, че все повече лекари препоръчват да се приемат хранителни добавки, които са богати на фибри, на хора от всякакви възрастови групи. Това е така, защото през последните години ядем значително по-голямо количество нездравословни храни, а приетите фибри се оказват недостатъчно, за да се справят с освобождаването на токсините.

Какви са ползите за организма при използването на фибри

Фибрите имат и други ползи за тялото. Те укрепват болното сърце, като спомагат по-ефективното понижаване на холестерола, предотвратяват натрупването на канцерогенни вещества, могат да повлияят на черния дроб и бъбреците, балансират нивата на кръвната захар, укрепват имунната система и поддържат здравето на червата. Фибрите също така могат да предотвратят появата на камъни и язви в жлъчката, подпомагат загубата на тегло и абсорбират допълнителните, излишни естрогенни хормони, които често са причина за появата на рак на гърдата.

Приемайки фибри, вие ще вземете превантивни мерки за появата на многообразие от заболявания и ще изглеждате по-млади, ще сте по-тонизирани и енергични, ще мислите по-ясно и ще подобрите качеството на съня си. Ето и какво се случва в храносмилателната ви система, след като започнете редовен прием на фибри:

Процесът започва с приема на диетични фибри, които подпомагат растежа на полезните микроби. Тогава микробите допринасят за:

  • По-добра защитна функция на червата
  • По-силна имунна функция в храносмилателния тракт
  • Нормализиране на ендокринния (хормонален) отговор
  • Азотния метаболизъм
  • По-добра работа на червата, черния дроб и бъбреците

Ползите от приема на фибри се отразяват и на черния дроб и бъбреците, тъй като червата доставят кръв към тези органи. Това е и причината промените в активността на микробите и диетата да влияят и на черния дроб и бъбреците.

Още добри новини за черния дроб

Доказано е, че диетичните фибри увеличават активността на антиоксидантните и детоксикиращите ензими в черния дроб. Фибрите могат да подобрят дейността на жлъчните киселини, а те участват в метаболизма на черния дроб и усвояването на мазнини и мастноразтворими витамини. Изненадващо е, че диетичните фибри имат пряко отношение и към състоянието на изгаряне на мазнини в организма (кетоза). Това се постига чрез промяна на моделите на генна експресия (процесът, при който унаследяваме  информация от един ген), и продуктите на метаболизма. Новите модели изглеждат като тези, открити по време на гладно състояние на тялото. Тогава тялото ви изгаря енергия от съхранените мазнини.

Не забравяйте бъбреците си

Азотът е от основно значение за работата на бъбреците и участието на диетичните фибри. Когато захранвате чревните си микроби с диетични фибри, увеличавате способността на червата да съдържат повече азот. В червата азотът действа като тор за микробите. Така че микробиомът използва повече от произведения азот. Това предотвратява изтичането на твърде много азотни газове през порталната вена към вашите органи за детоксикация.

Колонхелп – Хранителната добавка с фибри за детокс, отслабване и по-добра дейност на храносмилателната система

За да постигнете по-добро здраве и по-добра дейност на храносмилателната система, ви препоръчваме да включите в менюто си ежедневния прием на Колонхелп. Той е хранителна добавка със 100% натурални ленени семена, псилиум хуск, кимион, кориандър, риган, листа от магданоз, специално пречистена глина. Оказва изключителни ползи за тялото, тъй като нормализира движението на червата, регулира запека и диарията, намалява подуването на корема и подобрява храносмилането, подпомага нормализирането на теглото и подобрява метаболизма, поддържа нормалните нива на холестерол и глюкоза, възстановява чревната флора, повишава имунитета, подобрява работата на черния дроб, премахва умората и изтощението, подобрява работата на сърдечно-съдовата система, осигурява значителната доза омега 3 –  1900 mg омега 3 (алфа-линоленова киселина) / в дневна доза и осигурява цялостна детоксикация на тялото.

Всички тези ползи се дължат на наличието на двата най-добри източника на фибри – ленено семе и псилиум хуск.

Псилиум хускът

Хускът е водоразтворимо (хидрофилно) влакно, което образува гел, който подпомага изхождането, без да предизвиква газообразуване. Псилиумът намаля общия холестерол и LDL холестерола при хора с висок холестерол и леко намаля HDL. Има свойства да намаля глюкозата, което е от полза за диабетиците. Той може леко да понижи апетита, когато се приема във високи дози, което предполага и лека загуба на тегло. Основно регулира дейността на червата и е подходящ, както при запек, така и при диария.

Лененото семе

Лененото семе подпомага намаляването на риска от сърдечни заболявания, рак, инсулт и диабет. Въпреки че лененото семе съдържа всякакви здравословни компоненти, то дължи основната си репутация на три от тях:

  • Омега-3 есенциални мастни киселини – „добрите“ мазнини, за които е доказано, че имат много ползи. Всяка супена лъжица смляно ленено семе съдържа около 1,8 грама растителни омега-3.
  • Лигнани, които имат както растителен естроген, така и антиоксидантни качества. Лененото семе съдържа 75 до 800 пъти повече лигнани, отколкото други растителни храни.
  • Фибри. Лененото семе съдържа както разтворими, така и неразтворими видове фибри.

Колонхелп увеличава обема си многократно, като поема токсините като гъба и ги извежда извън тялото. Основният ефект на продукта е детоксикация, а тя е най-важната стъпка към здравето! Освен това фибрите увеличават обема си няколко пъти и образуват “балон”. Приеман преди храна, Колонхелп значително намалява обема на стомаха и свръх апетита. Помага да се контролира глада и удължава чувството за ситост. 

Хората, склонни към напълняване имат по-бавен метаболизъм. Неразтворимите фибри ускоряват метаболизма чрез по-бързото усвояване на хранителни вещества. Забавят превръщането на въглехидратите в захари, което позволява на тялото да използва глюкозата по-ефективно. От друга страна, разтворимите фибри се свързват директно с мазнините и ги извеждат, без да бъдат абсорбирани.

Препоръчваме ви да използвате Колонхелп, за да постигнете детоксикация, чревна регулация и добро храносмилане!

Вижте повече за Колонхелп, ТУК. 

Източници:

https://www.samoanews.com/eliminate-toxins-body-fiberhttps://www.drshel.com/blog/ask-the-doctor/fiber-help-detox/
https://askthescientists.com/qa/dietary-fiber-and-detox-organs/
https://www.narayanahealth.org/blog/detox-foods-detoxification-is-an-essential-part-of-optimal-health/
https://examine.com/supplements/psyllium/
https://www.webmd.com/diet/features/benefits-of-flaxseed#1


X