}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Коренът  куркума е почитан като основно лекарство в Аюрведа от поне 4000 години. Това го прави едно от най-старите  известни в човешката история лекарства. Тя има безброй приложения – като подправка в храната, част от холистичната медицина, в козметиката и дори в религиозни церемонии. Научното наименование на растението е Curcuma longa и принадлежи към семейството на джинджифила (Zingiberaceae). Има красив златист цвят, неповторим аромат и вкус и най-важното- огромни лечебни ползи.

Най-ранният запис за растението e в един от първите аюрведични медицински документи на Санскрит “Charaka Saṃhitā”( написани между  IV в. пр.н.е. и II в. сл.н.е.)  където куркумата се препоръчва, като ефективно средство при хранителни отравяния.

Куркумата е традиционна за кухнята на Индия, където този корен има още безброй приложения. Хората там толкова силно вярват в лечебните и защитни сили на корена, че започват масово да я отглеждат. Сега Индия произвежда повече от 80% от куркумата в света. Тя успява да навлезе в западната медицина с над 3 000 медицински проучвания, публикувани в специализираните издания през последните 25 години. Всички те доказват невероятните й ползи за здравето.

Уникален химичен профил

Куркумата съдържа повече от 100 химични съединения, които й придават уникални свойства при множество здравословни проблеми.  Съдържа полифенола куркумин, който доказано има противовъзпалителни свойства. Благодарение на него този корен има красив жълто-оранжев цвят. Куркуминоидите, благодарение на които се възползваме от лечебните й ползи, включват куркумин, деметоксикуркумин и бисдеметоксикуркумин. Съдържа също летливи масла, включително tumerone, artumerone, и zingiberene.

Едно проучване, направено от Asian Coordinating Group for Chemistry  показва, че куркумата има противогъбични и антибактериални свойства. “The National Institutes of Health” публикува повече от осемдесет проучвания, които разглеждат ползите от куркумата и способността й да лекува различни проблеми, от синдрома на раздразнените черва до диабетна невропатия (посетете Clinical Trials за актуална информация по техните проучвания).

Естествените масла, аминокиселини, витамини, минерали, мастни киселини и фитохимикали, които се съдържат в корена са лечебни за почти всяка област на тялото. Фитохимикалите са растителни съединения, които повишават здравословното функциониране на клетките, тъканите, органите и всички системи. Тези съединения включват антиоксиданти, противовъзпалителни, аналгетици и др.

Мощните феноли в куркумата – куркумин, десметоксикуркумин и бисдесметоксикуркумин не само помагат в борбата с микроби, вируси, бактерии, но и подпомагат храносмилането, имунната система и метаболизма, енергизират тялото, пречистват кръвта, регулират кръвната захар и подобряват мисловния процес.

Съдържа и кверцетин – биофлаваноид, който укрепва клетъчните стени и е от първостепенно значение за имунната система, като един от най-важните регулатори за хистамина в тялото.

Ползите за здравето от корена куркума

1.Намалява риска от рак

Повече от 100 вида рак засягат огромен процент от хора всяка година. Според American Cancer Society един на всеки четири смъртни случая се предписва на тази болест. Фармацефтичните компании популяризират химиотерапевтичните продукти, но те имат ужасяващи странични ефекти. Поради тази причина много хора се обръщат към естествените алтернативи, които могат да предотвратят, а потенциално дори да убият раковите клетки. Куркумата е едно от естествените лекарства, добре проучени и постигнали чудесни резултати.

Бори се с хроничното възпаление (известен фактор за развитието на рак) и помага на тялото да стопира разпространението на раковите клетки. Мощните антиоксиданти поддържат естествения отговор на тялото към окислителните промени – промени, които могат да причинят развитието на рак. The Memorial Sloan Kettering Cancer Center са изследвали обстойно как влияе куркумата върху развитието на рака и я считат за ” едно от най-ефективните средства за борба с рака” . Отбелязват това и в  Clinical Cancer Research.

2.Естествено противовъзпалително средство.

Възпалението е честа причина за болка и дискомфорт и докато някои хора прибягват до средства като ибупрофен, за да се справят с болката, то други отчитат риска за здравето при използването му. Куркумата е естествената алтернативна , която се справя с възпалението. Тя е толкова безопасна, колкото и ефективна. Способна е да осигури облекчение сравнимо и понякога дори превишаващо това от синтетичните алтернативи ( 2014 Clinical Interventions in Aging article).  Приемана вътрешно под формата на прах или добавка , може да предотврати възпалението на тъканите и мускулите и увреждането на клетките. Може да се използва и локално под формата на лапи/компреси върху болезненото, възпалено място.

3.Повишава имунитета.

Малко хора осъзнават, че имунната система е пряко свързана с храносмилателната система. Когато приемаме основните хранителни вещества от цели, непреработени храни и успяваме да изведем токсините извън тялото, храносмилателната система усвоява всички нужни хранителни елементи. Това от своя страна укрепва имунната система и помага на тялото да се справи с бактерии, вируси и микроби и с оксидативния стрес от свободните радикали.  Храненето  е с основна значимост за доброто здраве и е съвсем разбираемо защо храносмилателната система играе такава важна роля. Качеството на нашата диета е нещо, което буквално поддържа или подрива имунитета на тялото.

Коренът куркума е доказал, че е една от най-добрите храни за поддържането, защитата и повишаването на имунитета. Осигурява на тялото антиоксиданти. противовъзпалителни  и антивирусни, антибактериални и антимикробни съединения. Подпомага и храносмилателната система, така че да работи по най-добрия начин.

4.Балансира нивата на хормоните

Хормоните участват във всеки един възможен процес в тялото. Те са нужни за поддържане на всички жизнени функции. Специфично взаимодействие на хормоните е отговорно за храносмилането, мускулните контракции, функционирането на нервната система, съня и настроението. Затова хормоналното равновесие е толкова важно. Изследователите знаят, че начина на живот играе важна роля за производството и баланса на хормони. Куркумата осигурява достатъчно хранителна подкрепа за хормоналните производствени процеси.

 • Подобрява имунитета, като доставя на тялото фитонутриенти. Те предотвратяват болести и мутации, които могат да възпрепятстват производството на хормони.
 • Почиства кръвта от токсини.
 • Пресича кръвно-мозъчната бариера и доставя фитохимикали.

5.Предотвратява косопада

Загубата на коса в повечето случаи е причинена от хранителен дефицит. Без значение е дали дефицита се дължи на лоша диета, начин на живот, наследствени състояния или друго. Когато тялото не усвоява основните хранителни вещества, това се отразява неблагоприятно на множество физически процеси, включително и на косата. Тъй като съдържа редица хранителни вещества, екстрактът и добавките с куркума мога да се използват, както за вътрешно, така и за външно приложение. По този начин скалпа се заздравява и косата продължава да расте. Борбата със свободните радикали и полезните полифеноли противодействат на причините за загуба на коса.

6.Подобрява храносмилането

Куркуминът подобрява храносмилането, като отпуска гладката мускулатура по стените на червата. Храната преминава по-лесно през чревния тракт и се усвоява оптимално, като това  предотвратява образуването на газове и подуване.  Подпомага баланса между чревната флора и имунния отговор, като насърчава жлезите да регенерират и да лекуват при попадане на патогени и при пропускливи черва.

Куркуминът инхибира ензимите, които компрометират стомашното здраве и повишават  секрецията на стомашната лигавица.

7.Подпомага изгарянето на мазнините

За доброто изгаряне на мазнини е нужно:

 • Повишаване на метаболизма.
 • Регулиране на нивата на кръвната захар и минимизиране на инсулиновата резистентност.
 • Регулиране на производството и нивата на хормоните.
 • Подобряване на комуникацията между храносмилателната система и мозъка, чрез невротрансмитерите, за да се гарантира подаване на правилните сигнали за ситост.

При прием на добавка куркумин (или куркума на прах към храната, но в значителни количества) ще подобрите :

 • Правилното усвояване на храната
 • Балансиране на производството на жлъчката
 • Енергийните нива, които са значително по-високи
 • Чувството за ситост
 • Подобряване на метаболизма

Всички тези ползи ускоряват изгарянето на мазнините, както се потвърждава в статията на Journal of Nutritional Biochemistry от 2015 г.!

8. Куркумата почиства черния дроб

Ако черният дроб е компрометиран от токсини, заради диетата, околната среда, лекарства или др., то работата му се затруднява и последиците могат да бъдат катастрофални. С добре работещ черен дроб, тялото се справя с оксидативния стрес и свободните радикали( оксидирането е процес, който произвежда потенциално опасни свободни радикали. Те имат роля при редица мутации  и нарушават функциите на митохондриите). Фитохимикалите от куркумата, включително куркумина,  действат като антиоксиданти, защитават и почистват черният дроб.

9.Предотвратяване на болестта на Алцхаймер

Болест, която засяга близо 44 милиона души по света и оказва опустошително въздействие върху човешкото тяло. Алцхаймер спира работещите неврони, изяжда  съществуващата мозъчна тъкан и поразява цялата нервна система. Все още се смята за непредсказуема болест. Знае се, че състоянието на болните се изостря от синтетични добавки, токсични съдове за гответе и съхранение на храна и други фактори, но има известни малко превантивни мерки. Все пак има научни изследвания, като проучване от 2008 г., публикувано в Annals of Indian Academy of Neurology, показват как фитохимикалите, като куркумин могат да променят хода на лечението с по-добри резултати и без странични ефекти.

Кръвно-мозъчната бариера е селективно пропусклива. Тя отделя циркулиращата кръв от мозъчната течност в нервната система. Тази бариера блокира големи молекули, които приема за потенциална заплаха. За разлика от медицинските терапии, които не са в състояние да преминат бариерата и да доставят нужното на засегнатите от Алцхаймер места в мозъка, фитохимичният куркумин се абсорбира в кръвта и стига директно до засегнатите части. Освен с възпалението и инфекцията, този фитохимикал се бори с протеиновите отлагания, които се свързват с дегенерацията на мозъка при Алцхаймер.

10. При артритна болка

Тази болка е предизвикана от възпаление, което се намира в ставите. Милиони хора търсят решение и облекчение в различни терапии, кортикостероиди, ежедневно приемане на синтетични лекарства и болкоуспокоителни. Всичко това има трайни поражения върху тялото и кратки ефекти на облекчение.

В проучване за остеоартрит на коляното, публикувано в  Clinical Interventions in Aging през 2014 е доказано, че приема на 1 500 мг. куркумин дневно е сравним с 800 мг. ибупрофен по противовъзпалителни и аналгетични свойства. Куркумата облекчава болката, като се справя с основната причина- възпалението.

Стандартизиран екстракт от куркума можете да намерите ТУК

Куркумин с пиперин, с 20 пъти по-добро усвояване можете да намерите ТУК

Липозомен куркумин, в свободно-активна форма на твърди липидни частици, за здравето на мозъка, можете да намерите единствено ТУК. В тази форма, куркумин Longvida® (новаторска форма с патент на www.vs-corp.com/ip.html) пресича кръвно-мозъчната бариера и възстановява нервните тъкани.

 

Add address

България

X