}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Химикалите, които се крият в пастите за зъби, попадайки в устата ви, биват бързо абсорбирани и навлизат в кръвообращението.
Триклозан, натриев лаурил сулфат (SLS), изкуствени подсладители, флуорид и диетаноламин (DEA) са примери за съставки на паста за зъби, които могат да бъдат токсични.
По-долу ще ви предложим и няколко рецепти за домашно приготвена паста за зъби, която не само не отстъпва по качества на масовите търговски марки, но и е изцяло натурална.

От д-р Меркола:

„ Може да не мислите много за състава на пастата ви за зъби в сравнение със състава на храната ви, но онези размери на грахово зърно на четката за зъби два пъти на ден са достатъчни за натрупване на значително количество токсични вещества, които поглъщате.
В продължение на цял живот човек използва около 4,5 литра паста за зъби и дори да изплюете по-голямата част от нея, голяма част от химикалите, проникват в кръвта.
Вашата уста е всъщност едно от най-абсорбиращите места в цялото ви тяло. Ето защо някои лекарства се прилагат под езика, за да преминат директно в кръвообращението.
Затова трябва да бъдете много внимателни при избора на паста за зъби. Много популярни марки съдържат съмнителни съставки, които е по-добре да избягвате.“

Седем токсични съставки в пастите за зъби:

Триклозан

Много известни марки пасти за зъби съдържат антибактериален химикал, наречен триклозан (triclosan), който позволява на компаниите да го рекламират, като „единствената съставка, одобрена от СЗО (Световната Здравна организация-FDA) за борба с плака и гингивит”. Този химичен продукт е свързан с антибиотична резистентност и ендокринни смущения.
Химичните вещества, нарушаващи функциите на ендокринната система, представляват сериозна опасност, тъй като те могат да предизвикат широк спектър от здравословни проблеми, включително рак на гърдата, яйчниците, простатата и рак на тестисите, преждевременно раждане, ранен пубертет при момичетата и неспадане на тестисите при момчетата.
Някои проучвания при животни сочат, че триклозан причинява фетални костни малформации при мишки и плъхове и съответно негативно влияние върху хормоните. Освен това, триклозанът поврежда клетъчните сигнали в мозъка и сърцето.
Триклозан е свързан и с рака( 1 2, 3, 4, 5.)като проучванията показват, че може да стимулира развитието на рак на гърдата, яйчниците, дебелото черво и простатата. Някои държави вече са забранили употребата на триклозан, но все още се продава широко в CAЩ и из целият свят в пасти за зъби, сапуни за ръце, гримове и др.
Пастата за зъби е едно от най-мощните средства за „доставяне” на токсични химикали до вашето тяло. Хората, които са мили зъбите си с паста с триклозан са с повече от пет пъти триклозан в урината си, отколкото тези, които не са ползвали такава.

Натриев лаурил сулфат – Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Много пасти за зъби съдържат повърхностно активни вещества като натриев лаурил сулфат (SLS) или натриев лаурил етер сулфат (SLES). Повърхностно активните вещества са химикали, отговорни за пянообразуващото действие на пастата за зъби, но те също пречат на функционирането на вкусовите ви рецептори, като разрушават фосфолипидите на езика. Това усилва горчивите вкусове и се смята за причината, поради която храната, която ядете след като си миете зъбите е с лош или горчив вкус.
Да не говорим за факта, че SLS дори е свързан с дразнене на кожата и възпалени/гнойни рани(6), като изследванията показват, че хора с такъв тип рани/ кожни възпаления, трябва да използват паста за зъби без SLS.
Един от основните проблеми при SLS е, че производственият процес (етоксилиране) често води до замърсяване с 1,4 диоксан, който е канцерогенен страничен продукт. Производственият процес също освобождава канцерогенни летливи органични съединения в околната среда.
SLS също така е регистриран като инсектицид и може да има токсични ефекти върху морския живот, включително риби, насекоми и ракообразни.
Производителите всъщност се опитаха да получат одобрение за пускане на пазара на SLS като пестицид за био производители, но заявлението бе отказано поради потенциални екологични щети.

Изкуствени подсладители

Аспартам и други изкуствени подсладители често се добавят в повечето пасти за зъби. Аспартамът се състои главно от аспарагинова киселина и фенилаланин. Фенилаланинът е синтетично модифициран, за да носи метилова група, която осигурява по-голямата част от сладостта.
Тази фенилаланин метилова връзка, наречена метилов естер, е много слаба, което позволява на метиловата група на фенилаланина лесно да се отдели и да образува метанол. Може да сте чули твърдението, че аспартамът е безвреден, защото метанолът се среща и в плодовете и зеленчуците.
Въпреки това, в плодовете и зеленчуците, метанолът е здраво свързан с пектин, позволявайки му безопасно да премине през храносмилателния тракт. Но не и метанола, създаден от аспартам; той не е свързан в химично съединение с друго вещество, което да помогне за отстраняването му от тялото.
Това е проблем номер едно!
Проблем номер две се отнася до факта, че хората са единствените бозайници, които нямат защитен биологичен механизъм, който разгражда метанола до безвредна мравчена киселина (метанова киселина).
При хората метиловият алкохол преминава през кръвоносните съдове в чувствителни зони като мозъка, където метанолът се превръща във формалдехид. И тъй като няма каталаза, формалдехидът може да причини огромни щети в тъканите ви.
Симптомите от отравяне с метанол са много и могат да включват: главоболие, жужене в ухото, замаяност, гадене, стомашно-чревни нарушения, слабост, световъртеж, втрисане, загуба на паметта, скованост и остра болка в крайниците, поведенчески нарушения и неврити.

Флуорид

Флуоридната паста за зъби често е най-големият източник на флуорид за малки деца и е основен рисков фактор за обезобразяване на денталната флуороза. Това е така, защото децата поглъщат голямо количество от пастата, която поставят в устата си.
Всъщност не е необичайно малки деца да поглъщат повече флуорид от паста за зъби, отколкото се препоръчва за цял ден прием от всички източници.
Поглъщането на флуорид, какъвто е случаят с флуорираната питейна вода, е особено вредно за здравето, тъй като науката ясно показва, че флуоридът е токсично химично вещество, което се натрупва в тъканите с течение на времето, предизвиква хаос в ензимната активност и произвежда редица сериозни нежелани здравословни ефекти,  включително неврологична и ендокринна дисфункция. Изследванията за влиянието на флуорида върху нервната система и интелигентността са особено показателни (78,  9, 1011.,).
Децата са изложени на риск от нежелани ефекти от прекомерното излагане. Ако имате малко дете е препоръчително да използвате паста за зъби без флуорид, въпреки че се препоръчва същото и за възрастните.
Флуоридът отдавна е обявен за причина за разлагащите се зъби, но през последните години получава все по-голямо внимание и с основателна причина. Първоначалното проучване, публикувано в списанието Langmuir, разкрива че предполагаемият полезен флуорапатитен слой, образуван на зъбите ви от флуорид е дебел само шест нанометра и не може да осигури каквито и да е ползи.

Пропилен гликол

Пропилен гликолът е вид минерално масло, което в промишленото производство се използва в антифризи, бои, емайли и в самолетостроенето. Фармацевтичната форма се използва в много продукти за лична хигиена, включително паста за зъби, като повърхностноактивно вещество. Липсват изследвания за безопасността на пропилен гликол в продуктите за лична хигиена, въпреки че дразни кожата, очите и белите дробове,a може да причини токсичност на всички органи. Това със сигурност не е вещество, с което искате да си миете зъбите и да бъде абсорбирано от тялото ви.

Диетаноламин (DEA)

DEA се намира в много пянообразуващи продукти, като пастите за зъби. Той е известен хормонален разрушител и може да реагира с други съставки, за да образува потенциален канцероген, наречен NDEA (N-nitrosodiethanolamine), който лесно се абсорбира през кожата ( още повече в устата) и е свързан с рак на стомаха, хранопровода, черния дроб и пикочния мехур.

Работната група по околна среда (EWG) нарежда DEA под номер 10 в своята база данни за козметични продукти , като класацията е за най-токсично вещество. Заема това място в предните редици,  поради високата токсичност върху различните органи, опасенията за замърсяване, както и  риска от рак. Калифорнийската агенция за опазване на околната среда посочва DEA като потенциален канцероген за човека.

Микросфери

Микросферите са дребни пластмасови пелети, като малки зрънца, намиращи се в душ гелове за измиване на тялото, скраб за лице, паста за зъби и др. Микросферите слизат във вашите водопроводни канали, през филтрите на повечето пречиствателни станции и в околната среда. Пластмасовите микросфери поглъщат токсините от водата и се консумират от много морски обитатели и в крайна сметка и от хората. Има добра причина да се бойкотират всякакви пасти за зъби, съдържащи тези пластмасови микросфери, дори и да сложим настрани очевидната екологична заплаха. Преди няколко години зъболекар съобщава че е открил микросфери в зъбите на пациентите.
Те били „заседнали” във венците на пациентите от използваната паста за зъби Crest. Това осигурява храна на бактериите и им отваря директен вход към венците, което всъщност може да причини заболяване на венците. Procter & Gamble, които правят Crest, съобщават, че в резултат на това ще престанат да използват пластмасовите микросфери от 2016 година. Но въпреки че изглежда, че използването им в продукти е на път да се преустанови, Съветът за продуктите за лична хигиена (PCPC) лобира да има микросфери, направени от биоразградима пластмаса като полимлечна киселина (PLA), в продуктите за лична хигиена.

Домашни здравословни рецепти за пасти за зъби:

Можете да си направите своя собствена паста за зъби , достатъчно ефективна и чиста от токсични химикали. Рецептите включват кокосово масло и риганово масло, които са тествани срещу щамове на бактерии стрептококи – обичайни обитатели на устата ви. Проучванията показват, че тези масла силно инхибират растежа на повечето щамове на стрептококовите бактерии. Киселината, която произвежда бактерията е основна причина за кариес. Рецептата с активен въглен от кокосов орех избелва зъбите и разликата е видима, особено при продължителна употреба.

Избелваща паста за зъби с кокосов активен въглен:

Съставки:
1/2 чаена лъжичка активен въглен на прах от кокосов орех
2 лъжици сода за хляб
2 лъжици от кокосово масло
1-2 капки етерично масло от мента , лимон, портокал или друго ( по избор, с цел подобряване на вкуса)
Приготвяне:
Разтопете кокосовото масло и добавете останалите съставки, като разбъркате добре до получаване на хомогенна смес. Внимавайте , когато приготвяте нещо с активен въглен, защото той лесно се разнася и цапа , но при всички положения си струва да опитате тази рецепта. Съхранявайте в 

Антибактериална домашно приготвена паста от риганово и кокосово масло:

Съставки:
1/2 чаша бентонит глина
1/8 ч.л. сол ( хималайска или чиста морска сол )
2 ч.л. сода за хляб
2/3 чаша отвара от листа стевия
1/4 чаша кокосово масло
1 до 4 капки етерично масло от риган за вътрешна употреба
Приготвяне:
Смесете бентонит глината и солта в купа. Добавете водата. Смесете добре. Добавете останалите съставки. Разбъркайте отново и отново, докато се образува паста. Съхранявайте в стъклен буркан с капак. Вземете с лъжица и сложете малко върху четката за зъби. Навлажнете пастата, като поставите четката под леко течаща вода. Четкайте зъбите както обикновено.

Ако по някаква причина предпочитате паста за зъби без кокосово масло, можете да опитате и тези рецепти:

Домашна паста за зъби с глина :

Съставки:
2 с.л. бентонитова глина
3-4 супени лъжици отвара отлиста стевия ( по желание)
1 капка етерично масло от риган и масло от лимон
малка щипка сол
пластмасова или дървена лъжица или шпатула
Приготвяне:
Смесете съставките в купа и разбъркайте с неметална лъжица( глината не бива да влиза в контакт с никакви метали). Съхранявайте в стъклено бурканче.

Домашна паста за зъби със сода за хляб и риганово масло:

Съставки:
1 ч.л. сода за хляб
1 капка етерично масло от риган
Вода, колкото да се образува паста
Приготвяне:
Смесете в купа, докато се образува пастата. След това почистете зъбите.

Лесен и готов вариант е да използвате изцяло естествената паста за зъби – чудесно решение за всички, които искат да премахнат токсичните продукти от ежедневието си. Можете да комбинирате с водата за уста от същата серия – OregaWash вода , която съдържа отново етерично масло от риган и Мастиха от о-в Хиос. Водата за уста на Zane Hellas e особено ефективна при афти, гъбични инфекции, възпалени венци и за превенция на кариес.

Изпробван план за оптимално стоматологично здраве

Преработените храни и захарта със сигурност причиняват и влошават кариеса, но има и доказателства за разваляването на зъбите и в древните популации, много преди да има консумация на рафинирана захар и бяло брашно. Кариеси има и сред дивите животни днес. Дори някои делфини, които обикновено не ядат въглехидрати – предпочитат само риба, калмари и ракообразни – имат проблеми с кариеса. Ясно е, че следването само на здравословна диета не е достатъчно, иначе нямаше да има зъбни проблеми при древните народи и в дивата природа.
В допълнение към консумирането на храни, които са част от здравословна диета (и избягване на преработени храни и рафинирана захар) уверете се, че нямате дефицит на витамин Д. При липса, комбинирайте с витамин К, за да се усвои калция, който попада в тялото. Оптимален вариант е да използвате комбиниран продукт с естествен витамин К2- МК7 или дори D3 + K2 + Ca + Mg комплекс, . Уверете се ,че диетата ви е богата на сурови храни, ферментирали зеленчуци и ако консумирате месо- от псищни животни. Това ще гарантира, че получавате достатъчно минерали, важни за силни кости и зъби.

Миенето два пъти дневно и почистване с конец, както и редовното почистване от стоматолог ще гарантират, че зъбите и венците са възможно най-здрави. Също така бихте могли да помислите за употребата на етерично масло от риган, което е мощен инхибитор на голямо разнообразие от патогенни организми. Избягвайте флуорирана вода и флуорирана паста за зъб. Вместо това използвайте естествена паста за зъби без флуорид и други токсични вещества – домашно приготвена или естествена паста.

Използвани продукти:

1.OregaWash вода за уста

2.Етерично масло от риган

3.Кокосов активен въглен

4.Витамин Д3 в кокосово масло

5.Д3+К2 Форте – 5000IU Д3 + K2 -MK7

6.Витамин D3 + K2 + Ca + Mg комплекс

7. Естествен витамин К2- МК7

Използвани изследвания:

1.Последни доказателства за триклозан и риска от рак.
2.Козметиката и рака на гърдата
3. Естрогенна и андрогенна активност на триклозан в раковите клетки на гърдата.
4.Метоксихлор и триклозан стимулират растежа на рака на яйчниците.
5. Триклозан се свързва  с колит туморна колония на дебелото черво при мишки.
6. SLS индуцирано дразнене на кожата – ин виво.
7. Хронична интоксикация с флуорид и флуоротична радикуломиелопатия.
8. Превесът на неврологични увреждания при хора, приемащи питейна вода с флуорид.
9. Флуорно-индуцирани промени в биосинтеза, неврологични и тъканни промени при плъхове.
10. Ефектът на високо флуоридна вода върху интелигентността на децата.
11. Токсичните ефекти на флуорида при домашните животни.

Add address

България

X