}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Силата на хранителните добавки и маслата срещу алергиите

“Как да преборим алергиите?” е въпрос, който все по-често си задаваме. С всяка година броят на хората, страдащи от тях се увеличава многократно. Според американската фондация за алергии, всеки пети човек страда от някакви алергии. В България броят им също расте, като за последните години има над 20% по-високо потребление на антиалергични вещества. Вероятно и вие сте се сблъсквали с някаква сезонна, хранителна или друг вид алергия. И въпреки че някой алергии са нелечими и стават част от живота ви, то други могат да бъдат овладени и да не нарушават нормалния ви ритъм. Ако искате да откриете начини, с които да облекчите симптомите им, то сте на правилното място. В днешната статия ще разгледаме силата на натуралните добавки и домашните методи за справяне с алергиите. 

Повечето хора, които имат алергия, посещават лекар или рутинно приемат фармацевтични продукти, вариращи от ацетаминофени до антихистамини. Ако искате да държите симптомите под контрол и да не приемате лекарствени средства, можете да използвате домашни рецепти, натурални добавки и билки. Те могат да се справят със симптомите като хрема и задръстени синуси, сърбеж в очите и сълзене, сърбеж и дразнене в гърлото, главоболие. По-долу ще научите някои от най-често използваните и доказани естествени методи, които преборват алергиите и бързо повлияват неприятните усещания.

Какво представляват алергиите

Алергията се разглежда като „телесен отговор (свръхчувствителност) към антиген, след първия контакт на организма с него“ или като „преувеличена или патологична имунологична реакция“. Тя може да включва кихане, затруднено дишане, сърбеж или кожни обриви към вещества, ситуации или физически състояния. Алергиите предизвикват свръхчувствителност на имунната система, която причинява нежелани реакции. Някои от най-честите причини за алергии са полените през пролетта, намиращи се на открити места, животинска козина на домашни любимци, домашен прах, определени храни, козметика, лекарства и др. Симптомите се появяват, когато тялото реагира на алергени, като произвежда химикал, наречен хистамин, с който се опитва да противодейства на алергена. Имунната система причинява алергични реакции, като произвежда антитела имуноглобулин Е (IgE), които причиняват широко разпространени симптоми.

Има няколко широки категории алергии, които включват:

  • Сезонни алергии (ринит или сенна хрема) – Обикновено се влошават, когато нивата на полени се повишават, най-често през пролетта и есента
  • Многогодишни алергии, срещащи се целогодишно
  • Хранителни алергии
  • Алергии към лекарства
  • Алергии към плесени, мухъл и прах
  • Кожни и очни алергии
  • Алергии към домашни любимци, като кучета/котки, насекоми и др.
  • Анафилаксия, която е сериозна, животозастрашаваща алергична реакция, в отговор на редица различни алергени

Симптоми

Симптомите зависят от това, което причинява алергичната реакция и силата, с която протича. Най-често срещаните симптоми могат да включват:

  • Хрема, сърбеж в носа, запушване
  • Кожен обрив, зачервяване, уртикария, сухота, сърбеж
  • Изтръпване или сърбеж в устата и гърлото
  • Подуване на езика, устните, гърлото или лицето
  • Гадене и повръщане
  • Диария и коремни спазми
  • Кашлица, хрипове и затруднено дишане (симптомите на астма понякога могат да бъдат предизвикани от алергии)
  • Замайване и загуба на съзнание при тежки алергични реакции

Конвенционални методи за лечение на алергии

Алергиите обикновено се третират по следните начини, с:

  • Продукти без рецепта, които служат като назални деконгестанти
  • Антихистамини – лекарства, които предотвратяват отделянето на химикали, които причиняват алергични реакции
  • Имунотерапевтични лекарства
  • Капки за очи
  • Кремове за кожа, включително тези, съдържащи антихистамини или стероидни съединения
  • Кортикостероиди за контрол на възпалението
  • Елиминационни диети (като диета без глутен или без млечни продукти) за справяне с хранителни алергии

Често се срещат лекарски мнения, които твърдят, че конвенционалните подходи, изброени по-горе (освен елиминационна диета) не са най-добрият начин за справяне с алергиите. Това е така, тъй като те не отстраняват основните причини, а само овладяват симптоматиката в конкретния момент. Когато имунната ви система предизвиква реакция, това е, защото усеща, че нещо не е наред във вашето тяло. За да можете да се справите с неприятните симптоми, е желателно да разкриете основната причина и да изградите естествена защитна система. Така можете да постигнете истинско облекчаване на алергията.

Когато приемате предписаните ви медикаменти за алергии, те могат да нарушат естествените процеси на вашата имунна система и да имат други вредни ефекти, като промяна на нашия pH баланс. За да задържите положението, в което нямате симптоми, ще трябва винаги да приемате лекарства, защото тялото ви не се научава как да се адаптира към алергените. За щастие обаче, има много натурални добавки, билки и домашни методи, които могат да повлияят на имунния ви отговор и да научат тялото ви да се справя с алергените.

Натурални средства за облекчаване на алергии

Основното нещо, което е желателно да направите, е да промените начина си на живот, стреса, непълноценната диета, недостатъчното количество вода. Това ще ви помогне, тъй като така ще подобрите функциите на имунната система. Може да ви отнеме няколко седмици, докато симптомите ви отшумят, но не се отказвайте, защото така се борите с основните причини. Ето и нашите идеи, които можете да внедрите в ежедневието си, за да постигнете дългосрочно и ефективно овладяване на алергията:

Приемайте по-алкална храна, която има противовъзпалителен ефект

Храненето е особено важно в такива ситуации, затова препоръчваме да приемате храни, които имат противовъзпалителен ефект. Така ще намалите риска от алергии и други здравословни проблеми. Грижата за тялото ви с хранителни вещества дава на имунната ви система способността да се възстановява, връщайки баланса ѝ. Ето някои от най-добрите храни, които да включите в менюто си:

Коприва

Тя е много добър и доказан природен антихистамин. Можете да я приемате ежедневно като чай или тинктура. Пригответе си смути със сурова коприва, други зеленолистни и малко плодове – истински елексир за претоварената имунната система. Освен че ще облекчи алергиите, то ще ви зареди с много енергия.

Чесън

Той предотвратява инфекциите, вирусите и дори алергиите. Две сурови скилидки всеки ден ще ви помогнат да се преборите с всички видове алергии, тъй като неимоверно засилва вашата имунна система.

Лимони

Както вече знаете, алкализирането на тялото създава по-добър баланс и имунна функция. Лимоните и лаймът стимулират имунитета и намират приложение и при алергии. Съдържат витамин С и антиоксиданти, които спомагат детоксикирането. 

Семена и бадемово масло

Удачни са за хората, които са алергични към фъстъци и фъстъчено масло. Те са безопасна и здравословна алтернатива, която осигурява ненаситени мастни киселини, фибри, минерали като рибофлавин и магнезий и дори някои антиоксиданти. Ленените семена, семената от чиа, тиквените семки и слънчогледовите семки също са чудесни източници на здравословни мазнини и фибри.

Домашен мед и пчелен прашец

Приемът на мед ще ви помогне да контролирате сезонните алергии, защото спомага изграждането на толерантност към полените, които предизвикват хрема и сърбеж в носа. Изследователи, участващи в проучване, публикувано в Международния архив на алергията и имунологията, откриват, че пациентите, приемащи мед, „съобщават за 60% по-малко симптоми, два пъти повече безсимптомни дни и 70% по-малко дни с тежки симптоми“. Те са използвали и 50% по-малко антихистамини, в сравнение с контролната група, която е приемала конвенционални лекарства. Медът съдържа пчелен прашец, за който е известно, че предпазва от инфекции и алергии и повишава имунитета. Пчелите, живеещи във вашия район, преминават от цвете на цвете, като събират прашеца, от който страдате. Приемът на мед от региони, в близост до мястото, на което живеете, ви помага да изградите имунитет към дразнещия ви прашец. Медът съдържа и много ензими, които поддържат цялостната имунна функция, което помага за облекчаване на алергията.

Хранителни добавки за овладяване на алергии

Пробиотици

Те поддържат имунното здраве и могат да помогнат за възстановяване на увредената чревна лигавица. Приемайте кефир, кисело зеле, кимчи, кисело мляко и комбуча. Можете да се доверите и на Колобиотик, за да си гарантирате, че приемате нужната ежедневна доза. Той съдържа 20 милиарда жизнеспособни добри бактерии от 8 вида в 1 капсула. За успешното им заселване в червата допринася съчетаването им с растителни фибри (инулин). Така успешно възстановява полезната чревна флора и стабилизира здравето и работата на стомашно-чревния тракт.

Kверцетин

Кверцетинът е полифенолен антиоксидант, който се намира естествено в растения, като кръстоцветни зеленчуци (броколи или карфиол), лук, зелен чай и цитрусови плодове. Считан за биофлавоноид, който стабилизира освобождаването на хистамини, той помага за естествения контрол на симптомите на алергия. Според проучване кверцетинът има противоалергични функции, които са известни с инхибирането на производството на хистамин и противовъзпалителните медиатори. Друго проучване открива доказателства, че кверцетинът е ефективен при намаляване на хремата, тъй като помага за успокояване на хиперактивността на дихателните пътища. Той е толкова мощен, че може да помогне за контролиране на алергии към фъстъци, водеща причина за животозастрашаващите алергии. Желателно е да се използва дългосрочно, тъй като може да са му нужни няколко месеца, за да започне да действа. Хората, склонни към сезонни алергии, трябва да започнат да го приемат няколко седмици преди пролетта, когато дърветата и растенията все още не са започнали да цъфтят.

Приемът на кверцетин под форма на хранителна добавка е по-ефективен, отколкото приема на храни, които го съдържат. Това е така, защото храните не съдържат нужното в случая количество от флавоноида. Препоръчваме ви да опитате нашия чист, 100% натурален Кверцетин, придобит от японска акация или Кверцетин имун комплекс, с който ще укрепите имунитета, ще повлияете алергиите и ще се преборите по-лесно с вирусните инфекции. Комплексът има синергичен ефект – съдържащите се антиоксиданти улесняват проникването на цинк в клетките и засилват активността на кверцетина, като повишават ефективността му. Витамин D затвърждава действието на останалите съставки с изявените си имунорегулиращи свойства.

Бромелаин

Бромелаинът има доказани ползи при астма и алергии. Той намалява алергичната чувствителност и спира развитието на възпалителни реакции, засягащи дихателните пътища. Приемът на ензими бромелаин и папаин помага за модулирането на цялата имунна система и може да предотврати появата на алергии, тъй като лекува първопричината. Препоръчваме ви да опитате ензимната комбинация бромелаин и папаин  на Zenyth, тъй като гарантираме висококачествената ѝ формула.

Етерично масло от див риган

Натуралното масло от див риган може да помогне и при алергии, дори и в по-тежки форми. Това се дължи на съдържащите се в него съединения, наречени феноли, терпени и терпеноиди. В чистата форма на маслото са измерени най-високите нива на карвакрол в света – най-малко 86%. Компонентите на маслото имат мощни антиоксидантни, антимикотични и антипаразитни свойства. Етеричното масло от риган може да се прилага и при алергии, заради силата му да се справя успешно с патогените. Препоръчваме ви да пробвате нашето неразредено, 100% чисто масло от риган, както за алергиите ви, така и за общо повишаване на имунната система. То може да се приема вътрешно, като трябва да разредите 2-4 капки масло в 1.с.л. зехтин, 1-2 пъти на ден. Усещането за парене е нормално. 

Заключение

За да преборите алергиите е важно да спазвате правила през цялата година, но сме сигурни, че ще си заслужава, защото животът със симптомите им може да бъде истинско предизвикателство, особено когато са в най-силната си форма. Потърсете помощ и съвет от лекар, ако алергичните ви пристъпи станат прекалено обострени. Винаги, когато имате възможност се погрижете за имунната си система с помощта на природните методи за лечение. Приемайте натурални антихистаминови препарати под форма на добавки, подобрете диетата и хигиената на заобикалящата ви среда, за да се справите с причинителите. Не се тревожете и ни пишете или да ни се обадите, ако имате въпроси относно алергиите и натуралните добавки, които могат да ви помогнат. На ваше разположение сме!

Източници:

Add address

България

X