}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Антибиотиците са широко използвани и любими на всички лекари. Но съществува и друго, недостатъчно популярно естествено лекарство, за което лекарите не споделят с пациентите си – етерично масло от риган.
То е мощно средство с растителен произход , което може да си съперничи с антибиотиците, когато става дума за лечение или превенция на различни инфекции. Но наред с антибактериалните свойства , притежава и  антивирусно, противогъбично и силно противопаразитно действие .  Освен това етеричното масло от риган не причинява много от страничните ефекти, характерни за антибиотиците – например антибиотична резистентност, влошено стомашно-чревно здраве, поради унищожаването на полезни пробиотични бактерии, намалено усвояване на витамини, синдром на пропускливите черва, поради нараняване на тъканта им, влошено имунно здраве и др.

Какво представлява ригановото масло?

Риганът (Origanum vulgare) е билка от семество Ментови (Labiatae). Безценните му качества са използвани  вече над 2 500 години. В народната медицина се прилага за лечение на простуда, грип, инфекции на дихателните пътища, храносмилателни проблеми и разстройство .
Вероятно вече сте готвили със сушени или свежи листа риган, но етеричното масло от риган е много по-различно от подправката за пица. Отглежданият в Средиземноморието и много части на Европа, Източна и Централна Азия  медицински риган се дистилира, за да се извлекат етеричните масла от билката, а точно в тях се намират активните й вещества. Нужни са доста над 1 000 кг. див риган, за да се добие само 1 кг. етерично масло, годно и за вътрешна употреба.

Маслото от риган съдържа две мощни съставки, наречени карвакрол и тимол – и двете проучвани, с доказано силни антибактериални и противогъбични свойства. Етеричното масло от риган е съставено предимно от карвакрол, докато листата на растението съдържат различни антиоксидантни вещества като фенол, тритерпени, розмаринова киселина, урсолова киселина и олеанолова киселина.

Ползи от етеричното масло от риган + медицински изследвания

За какво може да се използва етеричното масло от риган? Лечебните свойства на етеричното масло от риган се дължат на карвакрола. Той има широк спектър на употреба, от лекуване на алергии и хронични заболявания до защита на кожата. Съгласно Фармацевтичния факултет към Университета в Месина, Италия:

„Карвакролът, монотерпенен фенол, изпъква заради своя широк спектър на употреба – консервиране на храна, срещу патогенни гъбички, кандида, бактерии, срещу огромен брой човешки, животински и растителни патогенни микроорганизми, включително резистентни на лекарства и формиращи биофилм микроорганизми”3.
Карвакролът, който се намира в етеричното масло от риган е толкова мощен, че е бил обект на повече от 800 изследвания, публикувани в PubMed, водещата световна база данни за научна литература. За да добиете представа колко мултифункционален и впечатляващ е карвакролът, ето списък и с често срещани здравословни проблеми, за които е доказано, че карвакролът се справя успешно:

 • Бактериални инфекции
 • Гъбични инфекции
 • Паразити
 • Вируси
 • Възпаления
 • Биофилмът на бактериите
 • Алергии
 • Тумори
 • Храносмилане
 • Кандида
 • За запазване на качествата на храната при дълго съхранение.
 • Срещу плесени

1.Естествена алтернатива на антибиотиците

Какъв е проблема при честата употреба на антибиотици?
Wall Street Journal е публикувал чудесна статия, подчертаваща опасностите, с които пациентите могат да се срещнат при честа употреба на антибиотични лекарства. С думите на автора: „Скорошни изследвания показаха, че лекарите предписват твърде много широкоспектърни антибиотици, т. нар. тежка артилерия. Те убиват много от лошите, но и добрите бактерии в тялото ни.” 4

Прекомерната употреба и предписването на широкоспектърни антибиотични лекарства, когато не са крайно необходими, предизвикват редица проблеми. Те стават по-малко ефективни и предизвикват растежа на резистентни на антибиотиците бактерии. А и елиминират полезните бактерии в тялото ни, които помагат за усвояването на храната, за произвеждането на витамини и защитата от инфекции.

За съжаление широкоспектърните антибиотици са често предписвани в много от случаите за състояния, за които не могат да помогнат, например вирусни инфекции. В едно изследване, публикувано в Journal of Antimicrobial Chemotherapy, изследователи от Университета в Юта и центъра за контрол на заболяванията  откриват, че повече от 60% от  антибиотиците са предписвани на сляпо за бактериална, в случай на вирусна инфекция и не могат да помогнат.

Напълно различен е случаят с маслото от риган. В същността си, приемът му е широкоспектърен подход за предпазване на здравето.  Активните му съставки помагат да се преборим с различни вредни патогени, включително бактерии, кандида и гъбички, вируси и паразити. Както изследване, публикуване през 2013 в Journal of Medicinal Food посочва, етеричното масло от риган „представлява евтин източник на естествени антибактериални вещества, които показват потенциал за употреба при патогенни системи.”

2. Лаймска болест

Група изследователи наскоро откриват, че някои етерични масла имат по-добра антимикробна активност срещу бактериите, причиняващи лаймска болест, отколкото популярните антибиотици. В изследването се разглеждат 34 етерични масла и се идентифицират 3-те най – ефективни срещу Borrelia burgdorferi, а именно масло от риган, карамфил и канела. Това се дължи на карвакрола, който е с най-високо съдържание при маслото от риган. Единият от изследователите – д-р. Джанг е лидер в намирането на по-ефективно лечение на резистентни към лекарства и персистиращи бактериални инфекции. Според него това изследване е изключително важно, защото открива, че тези етерични масла имат отлична in vitro активност срещу персистиращи форми на Borrelia – дори срещу най-устойчивата, тази с биофилм. Особено интересно е, че трите етерични масла имат по-добра анти-персистираща активност и от даптомицин – най-ефективният в този случай антибиотик, идентифициран досега.

3.Инфекции и бактериален свръхрастеж

Добрата новина: има много доказателствата, че етеричното масло от риган помага в борбата с различни щамове бактерии, които обичайно се третират с антибиотици и дори са развили резистентност към тях.

 • През 2012, Journal of Medicinal Food публикува изследвания, които оценяват антибактериалното действие на маслото от риган срещу пет различни типа вредни бактерии. При оценката на антибактериалните свойства на маслото от риган, то показва значителни антибактериални свойства и срещу петте вида. Най-висока активност показва срещу Е. Коли, което означава, че ригановото масло може  да се използва за подобряване на стомашно-чревното здраве и да предотвратява смъртоносни хранителни отравяния. 6
 • Изследване, проведено през 2013 и публикувано в Journal of the Science of Food and Agriculture заключава, че „Екстрактът от О. Vulgare и етеричното масло  са силни кандидати за заместване на синтетичните химикали, използвани от индустрията.” Изследователите са открили, изследвайки антиоксидантните и антибактериалните свойства на ригана, че Origanum vulgare спира растежа на седем изследвани щама бактерии. Също така се отбелязва, че от всички изследвани растителни екстракти, единствено ригана успява да се справи толкова успешно с тези патогени.7
 • Едно изследване с мишки, което е публикувано в списание Revista Brasileira de Farmacognosia също показва впечатляващи резултати: в допълнение към борбата с бактерии, като листерия и Е. Коли, те също така са открили доказателство, че маслото от риган има свойството да се справи с патогенните гъбички.8

4.Срещу страничните ефекти от лекарства и различни конвенционални лечения.

В последните години много изследвания са открили, че една от най-обещаващите ползи от приема на етерично масло от риган е свойството му да намалява страничните ефекти от приема на лекарства. Тези изследвания дават надежда на хората, които искат да се справят с ужасното страдание, съпровождащо лекарствата и медицинските интервенции, като химиотерапия или приема на лекарства за хронични и автоимунни проблеми, като например артрит или лупус.
Изследване публикувано в международният Journal of Clinical and Experimental Medicine показва, че фенолът в маслото от риган може да защити срещу метотрексатната токсикация при мишките.10

Метотрексатът (МТХ) е лекарство, което обичайно се използва за лечение на различни видове проблеми – от рак до ревматоиден артрит, но също така е известно със своите опасни странични ефекти.  След оценка на способността на маслото от риган да държи тези ефекти под контрол, изследователите вярват че това се дължи на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Маслото е дало по-добри показатели от лекарствата, които в крайна сметка се оказват неспособни  да се справят с всички  опасни странични ефекти на МТХ.

5.При „спортно стъпало“

Употребата на етерично масло  от риган спира растежа на мицела на Т. Rubrum и конидии на Т. Mentagrophytes – щамове, които причиняват гъбичната инфекция на краката, известна като „спортно стъпало“.След изследване на фунгицидното действие на 11 етерични масла срещу бактериите, причиняващи „спортно стъпало“, етеричното масло от риган се е оказало най-мощно (следвано от мащерка, канела, лимонена трева и карамфил). 12

6.При храносмилателни проблеми (включително киселини или бактериален свръхрастеж в тънките черва)

Някои от активните съставки, намиращи се в Origanum vulgare помогнат на храносмилането, като релаксират мускулите на стомашно-чревния тракт и като балансират съотношението на добри / лоши бактерии в червата. Тимол, една от активните съставки на ригана е подобна на ментола, който се намира в ментовото масло. Също като ментола, тимола може да успокои меката тъкан на гърлото и стомаха, което помага срещу гастроезофагеален рефлукс , газове и дискомфорт след хранене.

Етеричното масло от риган подпомага баланса на бактериите и се бори с кандида и гъбичните инфекции. То е популярно естествено средство за лечение на патогенен свръхрастеж в тънките черва. Последното е често срещан храносмилателен проблем, който причинява газове, подуване и непоносимост към много храни, съдържащи въглехидрати. Origanum vulgaris спира възпроизвеждането на бактериите и може да се използва подобно на антибиотичните средства (като рифаксимин) за лечение на инфекции, които засягат храносмилателното здраве и усвояването на храната.

Изследване публикувано в Global Advances in Health & Medicine открива доказателство, че употребата на билкови антимикробни средства, като етерично масло от риган е също толкова ефективно, колкото и антибиотиците, предписвани за лечение на бактериален свръхрастеж в тънките черва. Когато 104 пациента с тази диагноза са лекувани с 1 200 мг[SS1] . рифаксимин или масло от риган в течение на 4 седмици, 48% от последните са изпитали подобрение на симптомите в сравнение със само 34% от лекуваните с рифаксимин.  В последствие 14 от 44 пациенти, които все още са имали бактериален свръхрастеж в тънките черва след рифаксимина са били лекувани с риган и 60% от тях имали положителен резултат от билковото лечение, въпреки че антибиотика не им е повлиял.

7. Срещу паразити

Проучване при възрастни, в чиито фекалии са открити ентеропаразити (включително Blastocystis hominis, който причинява храносмилателно разстойство) приемат 500 мг масло от риган в течение на 6 седмици. Наблюдавано е „пълно изчезване на Entamoeba hartmani (изследвани 4 случая), Endolimax nana (изследван 1 случай) и Blastocystis hominis в 8 изследвани случая. Гастроентеричните симптоми са намалели при 7 от 11 пациенти с положителен резултат за Blastocystis hominis, който причинява гадене, газове, подуване и болки в корема.14

8. При възпалителни заболявания

Риганът запазва  своите силни антиоксидантни свойства в свежа и суха форма. Поради високата концентрация на антиоксиданти , етеричното масло от риган помага да се намалят оксидативните поражения и да се предотврати мутагенеза, карциногенеза и остаряване15. Свободните радикали са причина за чести хронични заболявания, включително рак,  заболявания на сърдечно-съдовата система, невродегенеративни разстройства и токсикация с лекарства.

Едно проучване е показало, че комбинираното лечение с етерични масла от мащерка и риган помага да се намалят възпалителни цитокини и така облекчава симптомите при колит при мишкию. 16 Други проучвания са показали че ригановото масло е благотворно при лечение на рецидивни респираторни заболявания, туморни растежи и ревматоиден артрит. Изследователи от Националния Университет в Кордоба, Аржентина са открили доказателства, че етеричното масло извлечено от Origanum vulgare притежава антибактериални, антиоксидантни и химиопревантивни свойства и може да играе важна роля като биопротективен агент. 17

Какво етерично масло от риган да изберем и как да използваме:

Употреба и Дозировка

Маслото от риган може да се употребява външно, аспиративно и вътрешно (ако е сертифицирано за това). Най-добре е да се купува 100% чисто, нефилтрирано, сертифицирано, органично масло от риган. Както видяхте по-горе, лечебните свойства на етеричното масло от риган се дължат на съдържанието на карвакрол, затова най-добрият избор винаги е маслото с най-високия процент карвакрол.  Ние избрахме да предлагаме, а и да използваме за нас самите и нашите близки, 100% неразреденото масло на Zane Hellas и останалите техните продукти. Освен че имат всички сертификати, във всяка кутия на неразредено масло има подробен химичен анализ на съответната партида, за да имате достъп до тази важна информация.

Във всички партиди количеството карвакрол е над 86%, а в почти всички и над 90%. Това е и най-големият измерен процент в световен мащаб.
За вътрешен прием разреждайте внимателно етеричното масло от риган със зехтин или кокосово масло . Вкусът на качественото масло е остър, парлив и доста силен и не се харесва от всеки, но след като започнете да го приемате и се убедите в неговите ползи, вкусът остава на заден план. Ако все пак предпочитате да избегнете паренето, можете да използвате етеричното масло в меки капсули на Zane Hellas.

Има различни схеми на прием, според здравословния проблем. За тежки заболявания маслото се използва 3 седмици в месеца, последвани от 1 седмица пауза и тази схема може да продължи, колкото е нужно във времето.
За външна употреба, преди да нанесете етерично масло от риган върху кожата си, винаги го разреждайте с друго масло, например кокосово или от жожоба. Това помага да се намали риска от възпаление или друга остра реакция.  Смесете 3 капки неразредено масло от риган с поне 1ч.л. от другото масло и след това нанесете върху засегната кожа.

Възможни употреби:

 • Естествен антибиотик: Разредете с друго масло и нанесете върху стъпалата си или приемайте вътрешно за 14-21 дни.
 • При вирусни инфекции, грип: Вътрешен прием! В първите дни, когато симптомите са бурни, маслото може да се приеме 5 пъти по 2-3 капки за деня или 3 х 4-5. Когато симптомите отслабнат се преминава към обичайната доза.
 • Кандида и гъбичен свръхрастеж: За гъбички по ноктите на краката, може да използвате Фунгуцепт( разтвор за нокти). При кандидна инфекция- специално създадения КандидФрий на Zane Hellas с етерично масло от риган, комбинирано с  масло от чесън, масло от мастиково дърво, екстракт от семена от грейпфрут,  масло от лимонена трева, карамфилово масло. При сериозна инфекция с кандида, КандидФрий се приема 3 седмици , последвани от 1 седмица пауза, след което схемата се повратя.
 •  Бронхит и респираторни заболявания: За да предотврати  бактериален свръхрастеж, 4 капки, 2-3 пъти дневно за 10 дни.
 • Метицилин-резистентен стафилокок и стафилококова инфекция: 3-4 капки риганово масло, 3 пъти дневно за 14-21 дни.
 • Паразити: Вътрешен прием за 21 дни.
 • За дезинфекция и почистване на повърхности – 5 капки етерично масло разтворени в 100мл, вода.
 • Брадавици: Самостоятелно или смесено с глина върху самата брадавица.
 • За антибактериална вода за уста: 2 капки етерично масло от риган разтворени в 50мл.вода или използвайте OregaWash.
 • Естествена паста за зъби : Рецепти можете да видите ТУК.
 • Почистване на плесен: 10 капки, прибавени към домашно-приготвен разтвор, заедно с масла от чаено дърво и лавандула или да го използвате самостоятелно, като напръскате директно върху мухлясалата повърхност.
 • Репелент: Смесете 7 капки етерично масло от риган, 5 капки етерично масло от лимонов евкалипт и по желание ( за да подобри аромата) друго етерично масло  с медицински спирт или алкохол в шишенце с пулверизатор и използвайте върху дрехите и откритите части на тялото, ако кожата ви не е чувствителна( опитайте първо върху малък участък).

Предпазни мерки

Винаги  разреждайте с вода или базово масло. Може да използвате готовите капсули с риганово масло, за да избегнете паренето в гърлото. За да няма раздразнение на кожата при външна употреба, първо направете тест на малка повърхност и винаги използвайте базово масло.
Сушеният риган е безопасен за бременни жени, но в повечето случаи не е безопасно да се приема масло от риган по време на бременност. Ако все пак се наложи ( съгласувано с лекар), то трябва да е внимателно и при проява на странични ефекти като гадене, замайване или алергични реакции, да се прекрати употребата.

1а. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3868303/
1б. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24779581
2а. http://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:453395-1
2б. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21772760
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22044355
4. https://www.wsj.com/articles/antibiotics-dos-and-donts-1376953921
5. https://pediatrics.aappublications.org/content/139/4/e20170027
6. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2010.0098
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23553824
8. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0102-695X2004000300006&script=sci_abstract
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15871121
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4658926/
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3957860/
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17287720
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030608/
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10815019
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804097/
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2233768/
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25266989
18. https://examine.com/supplements/origanum-vulgare/#ref3

Add address

България

X