}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Slow Life звучи чудесно като парадигма, като противопоставяне на статуквото на идейно ниво. Но има ли някаква практическа стойност и ако да, каква е тя? Мислимо ли е въобще някой ей така – да се събуди утре и да заживее бавно, без напрежение, кротко и спокойно? А работата? А парите? А семейството?

Питате ли се понякога за какво е всичко

Работите здраво. Изкачвате бързо кариерната стълбица. Получавате добри пари, бонуси, командировки. На разположение сте почти 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 в годината. Живеете сами или с партньор – повече или по-малко успешен. Засичате се за по няколко часа вкъщи. През януари капарирате ваканцията през август. През август – ски ваканцията през януари. Все още няма бебе или пък го гледа бавачката.

Един ден просто прегаряте. Оглеждате се и се питате – това ли е? Това ли е всичко, за което се борите? Пари, вещи, снимки, бизнес контакти вместо приятели. Животът изведнъж ви заприличва на размазания пейзаж през стъклото на бързата ви кола. Не се различава ясно нито добро, нито лошо.

Налага се да преразгледате приоритетите. Време е за бавно живеене.

Slow Life означава да живеете със собствено темпо

Бавното живеене не проповядва мързел, влачене на опашката, безотговорност.

Бавното живеене означава 

да живеете в съгласие със себе си;

да се движите със собствено темпо – за едни то ще е твърде бавно, за други – доста бързо. А за вас ще е точно това, което  хармонизира задоволяването на основните ви потребности:  

 • от добра храна и почивка;
 • от близост и споделеност с близки и приятели;
 • от утвърждаване и признание;
 • от социална реализация.

Да преминете от главоломната динамика към бавен живот за един ден вероятно ще е по-драматично и по-натоварващо и от най-натоварените периоди. А целта не е да си причинявате още стрес – целта е да се отърсите от стреса, да му върнете естествената роля на адаптивна реакция на организма. Добрата стара максима, че и най-дългото пътуване започва с една малка крачка, е валидна и тук.

От къде да започнете с бавното живеене?

От премахването на причините за бързане

От препълнения със задачи дневен график, които в повечето случаи така или иначе са неизпълними в един ден.

Преценете обективно – колко време ви е нужно за всяка задача. Добавете поне десетина минути резерв. Ще ви трябва и време за почивка и настройка между тях. Определете също време за преглеждане на пощата, на социалните мрежи. Всичко това съберете в разумен брой часове. Не че няма да се случват компромиси, но нека наистина да са само компромиси – т. е. – редки.

А във времето, което сте определили за работа, работете здраво – бъдете 100% концентрирани, без разсейване, без социални мрежи и клюки, без вайбър разговори.

Откажете се от многозадачността

Само си мислите, че ви пести време. Ако мултитаскингът беше част от нашата природа, сигурно щяхме да имаме няколко ръце в повече, да не говорим за очи и глави.

Оставете си поне 8 часа за сън

Мозъкът ви има нужда от покой, почивка и рестарт – без дисплеи, без обилно осветление, без синя светлина и шумове. Останалото време е ваше – за дома, за приятелите, за приготвянето на храната, за децата.

Отърсете се от обсебващото присъствие на технологиите

Нали не поставяте клещите или телбода на масата и не ги заничате непрекъснато, докато се храните. Приемете, че телефонът, таблетът, компютърът и телевизорът са точно това – инструменти. Създадени са да ви служат, не да ви обсебват. Определете моментите и времето – „от – до“ – което можете да отделите за тях. И не се поддавайте в останалите часове. След около два месеца усилията ви ще се превърнат в автоматизирани навици.

Балансирайте натоварващите моменти и моментите за разпускане

Дори когато в служебния ви график останат само изпълнимо количество задачи, няма как да не се случват и гафове, и напрегнати срокове, и стресиращи мигове. Балансирайте ги с  времето, посветено на любимите ви релаксиращи дейности. Може да е разходка в парка, медитация или йога, народни танци и фитнес, нумизматика, градинарство или бродерия. А може просто да останете вкъщи и да гледате в точка или на бутилка вино да си бъбрите цяла нощ с любимия.

Позволете си да се наслаждавате

 • На храната, която вие или някой друг е приготвил бавно и с любов;
 • на усещането за свързаност с близките и приятелите;
 • на присъствието си тук и сега – под цъфналите дървета, в картинната галерия, в топлите ласкави води на морето или в снежната планината;
 • на обичта на близките, на признанието на шефове и партньори и на добрата дума на непознатите.

Всяка минута е ценна и няма да се повтори никога повече – не притичвайте през нея, не я снимайте, изживейте я подобаващо!

Ще навреди ли бавното живеене на бизнеса и обществото

На бизнеса и общностите вредят

 • изхабените и незаинтересувани служители, застиганите от burnout работохолици;
 • хищническото използване на природните ресурси;
 • създаването на стоки-еднодневки, които изглеждат евтини, но струват скъпо – и на потребителите, и на околната среда.

Почивката и краткото откъсване от производствените проблеми

 • повишава производителността и организираността на работниците;
 • насърчава креативността на творческия и ръководния екип.

Ако един свършва за часове работата, над която друг ще цикли с дни, защо да стимулирате продължителния престой на работното място, а не ефективната работа. Примерите за „бавна“ индустрия, която осигурява устойчиво развитие, и от която печелят всички, се множат непрекъснато.

Какво се случи през март, 2020

Връхлетя ни КОВИД-19. За броени дни светът се оказа блокиран от пандемия. Милиарди хора останаха изолирани в домовете си – без предупреждение, без предварителна подготовка. Изведнъж спряхме да бързаме. И вместо да изпитаме облекчение, мнозина изпаднаха в паника – не знаеха какво да правят с толкова много свободно време.

От тогава изминаха девет месеца. И когато преди около месец броят на заразените и на починалите отново стръмно тръгна нагоре, страхът, благоразумието и административните разпоредби отново започнаха да налагат дистанция, да ни изолират и да забавят живота ни принудително.

Може ли от това да излезе нещо добро

Колкото и да ви е омръзнало клишето, че кризата е възможност, то носи много истина! Така или иначе имате повече време. Използвайте го за себе си! Погрижете се за себе си – бавно и с наслада, поглезете се, занимавайте се с неща, които ви носят удоволствие. Усещането за задоволство, позитивното мислене, вътрешното равновесие стимулират устойчивостта на целия организъм – включително на имунитета. А той в момента е важен!

Притеснявате се, че няма да имате средства за големи подаръци по празниците? Подарете на близките времето си! Цялото си време и внимание – без бързане, без скришно поглеждане в телефона. И това ще бъде най-ценното, което можете да дарите някога някому!

Грижете се за себе си и бъдете здрави! Опитайте да живеете бавно !

Още по темата:

https://www.theworldinstituteofslowness.com/

https://www.theworldinstituteofslowness.com/geir-berthelsens-ten-point-guide-to-going-slow/

https://www.sloww.co/slow-living-101/

https://www.nellyrodi.com/en/niksen-the-new-art-of-living-the-slow-life/

https://www.irishtimes.com/news/health/slow-down-you-move-too-fast-1.1215411

https://evolution.skf.com/slowly-does-it

Add address

България

X