}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Стареенето е не само научен проблем. То е емоционално обагрено за всеки от нас, има определящо социално-икономическо и демографско значение. Притеснява ни не само с повишената уязвимост, бързия упадък и неизбежната смърт, но и със социалната изолация, в която изпадат повечето възрастни.

Погледнато от този аспект трябва да споменем още две теории за стареенето освен представените в статията „Как остаряваме – теориите за основните механизми на стареенето“:

Теория на отделянето и теория на дейността

Първата разглежда оттеглянето на възрастния човек от обществото и промяната на взаимоотношенията му с него. Това се случва или по желание на самия възрастен или под натиска на обществото и много често води до  сериозни личностни промени, усещане за изолация и дистанцираност, самота и бърз психически упадък (1).

Теорията на отделянето се допълва от теорията за дейността. Според нея продължаването на социалната дейност е от огромно значение за съхраняване на човека и забавяне на стареенето. Тя акцентира върху запазване на самооценката и поддържане на аз-концепцията чрез трансформация на ролите и преоценка на приоритетите. На мястото на вече неактуалните е необходимо да се утвърдят други роли – в семейството, в най-близкото обкръжение, в общността. Запазването на ангажираността, упражняването на различни видове дейности, които носят удоволствие и признание, помагат на възрастния да съхрани по-дълго силата на духа си и пазят личността от деградация (1). 

Личните страхове и маргинализирането на възрастните хора от обществото рано или късно  карат всеки от нас да си зададе въпроса дали можем да смекчим ефектите на стареенето, дали можем максимално дълго да останем в удовлетворяващо здраве и с високо качество на живот?

Отговорът е пред очите ни – стареенето не се случва по предписание, ние не остаряваме еднакво. Броят на столетниците се множи. Основната отлика на техния живот от този на останалите е активността и характера на диетата – особено в области като Окинава, Калабрия, Сардиния (средиземноморска диета) (2). Мнозина живеят по-дълго и в по-добро здраве, като успяват да предотвратят заболяванията – постигат го с по-здравословен живот. А модерната наука епигенетика доказва, че влиянието на външните фактори върху поведението на гените се намесва не само в протичането на процеса на стареене, но и в качеството му, като определя до колко успешно ще е то (3).

Какво представлява успешното стареене

Успешното или здравословно стареене има за цел отлагането на типичните за този период от живота заболявания и състояния. То се определя като остаряване без физически и когнитивни увреждания. Негови компоненти са:

 • липсата на болести и увреждания;
 • запазената познавателна и физическа функция;
 • социалното и продуктивно ангажиране.

При него външните фактори имат неутрална или положителна роля.

За успешно стареене трябва да започнете да се подготвяте далеч преди да забележите първите признаци на остаряването (4). А учените твърдят, че то започва в момента, в който спре растежът на организма – около 30те. Това означава от млада възраст редовно и системно:

 • да следите с какво се храните;
 • да запазите психическото си здраве и да упражнявате познавателните си способности;
 • да тренирате редовно, за да поддържате тялото си в добра кондиция и да насърчите повишения калориен разход.

Малко или много разбирането за успешното стареене има социокултурна определеност. За повечето възрастни в различни региони на света то включва еднакви неща – психическо и физическо здраве, социална ангажираност, приятелски взаимоотношения, независимост, духовност, финансова сигурност, но с различен приоритет (5).

Хронологична и биологична възраст

Хронологичната възраст е ясна – тя показва колко години са изминали от раждането ви. Но много често човек изглежда доста по-млад или доста по-възрастен от годините си.

Дължи го на своята биологична възраст. Тя се определя от действителното състояние на организма и от функциите на отделните жизнени системи. В медицината са разработени така наречените референтни стойности за основните жизнени показатели в различните възрастови групи. И ако сте на 40, но изследванията ви показват стойности, нормални за 30-35 годишните, значи това е вашата биологична възраст. Случва се и обратното – 30 годишен да попада в групата на 40 годишните (3).

Биологичната възраст се обуславя най-вече от разликите в начина на живот, навиците и ефектите на прекараните болести. Разбира се, роля има и наследствеността. Като правило, за да се радвате на по-ниска биологична възраст трябва да сте физически активни. Не е задължително да сте всеки ден във фитнеса, но ежедневното ходене пеш, престоят на открито, дейности, които карат мускулите да се напрягат, са задължителни. Много важно е непрекъснатото трениране на мозъка и балансираното хранене. Така популярният през последните години биохакинг (6) има за задача точно това – да свали биологичната възраст доста под хронологичната.

До голяма степен усилията за поддържане на по-ниска биологична възраст и постигането на успешно стареене са едни и същи. Еднакви са и целите, но са с различен времеви прицел. В единият случай резултатите са на лице много преди да започне остаряването, в другия – в зряла възраст се радвате на здраве и осмислен живот.

Храната и физическата активност

Те са от жизнена важност за успешното стареене и за здравето въобще. И ако ви звучи като изтъркано клише, то е, защото е вярно!

Храната

Вероятно вече стотици пъти сте чели какво включва една здравословна диета, като средиземноморската или суровоядството. Затова само ще ви напомня какво правят те за организма:

 • насърчават дълголетието;
 • служат за превенция на метаболитни заболявания като хронично възпаление, висцерално затлъстяване, диабет тип 2 и метаболитен синдром, минимизира ефектите им;
 • подобряват познавателните функции при възрастните;
 • осигуряват оптимално развитие и размер на плода при раждане;
 • запазват минералния състав и костната плътност при дамите в менопауза, като предотвратява  остеопорозата или поне забавя развитието ѝ;
 • подкрепят борбата на организма с безалкохолните мастни заболявания на черния дроб;
 • допринасят за по-ниска обща смъртност, по-ниска честота на диабета и по-рядката появата на сърдечно-съдови болести (7) и т. н.

Физическа активност

Редовно трениралите мъже на около 50 години имат по-добро здраве и сила от 40 годишните, които не са спортували. Но никога не е късно да започнете и когато и да го направите, все ще ви донесе полза в борбата със стареенето. Обърнете се към специалист, за да ви подготви програма, подходяща за възрастта и здравето ви. Тя трябва да предвижда:

 • упражнения за сърдечно-съдова подготовка;
 • тренировки за физическо и психическо равновесие;
 • натоварвания за гъвкавост и укрепване на мускулите.

Покриване на тези три области ще повиши енергийните нива на тялото, ще оптимизира обмяната и ще забави редица заболявания, свързани с възрастта (7).

В случай на непълноценно хранене или специфични потребности на организма можете да включите в програмата си подходящи хранителни добавки, които смекчават ефекта на стареенето :

NAC (Н-ацетил Л-цистеин) – прекурсор на основния естествен антиоксидант – глутатиона. Изпълнява и други антиоксидантни, детоксикиращи, имунорегулиащи и невротрансмитерни функции.

„Био Грийнс“ – композиция от водорасли, кълнове и млади зелени стръкове от билки. Формулата е проектирана за борба с ранното стареене, подкрепя имунитета и контрола на стреса, оказва антиоксидантни ефекти, енергизира и дава сила.

 „Колаген + хиалурон“ – доставя на организма лесно усвоим колаген и хиалуронова киселина, като възпрепятства разграждането на колагеновите структури в тялото и подтиква собственото му производство. Недостигът на колаген води до отпускане и деградиране на всички телесни тъкани. Проблемът е особено видим на лицето.

„Коензим Q10” – много мощен антиоксидант, активира производството на енергия, защитава всички важни жизнени системи (сърдечно-съдова) и пречи на преждевременното стареене.

„Бакопа мониери“ и „L-теанин“ са сред най-добрите решения за успокояване и релаксиране на мозъка, за подобряване на работата му и поддържане на здравето му и работоспособността му. 

Посъветвайте се с лекаря си или ни попитайте за тези продукти! Ще ви консултираме с удоволствие!

Въпросът за продължителността на живота и въпросът за годините, преживени в здраве и благополучие съвсем не са еднакви. Първият касае само преживяното време и то може да изглежда много по-дълго и мъчително, ако премине в болести, немощ и зависимост от околните. Вторият се отнася до качеството на живота, до самочувствието и самоусещането. Вярно е, че хората успяват да се адаптират дори към болестта и деградацията, но едва ли вие искате това за себе си. Поискайте да сте здрави и се погрижете да сте здрави! Напълно възможно е.

Използвани продукти:

 1. NAC (Н-ацетил Л-цистеин)
 2. „Био Грийнс“
 3. „Колаген + хиалурон“
 4. „Коензим Q10”
 5. „Бакопа мониери“
 6. „L-теанин“

Източници:

 1. https://www.physio-pedia.com/Theories_of_Ageing#cite_note-7
 1. https://immunityageing.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12979-016-0066-z
 1. http://www.ub.edu/senesciencia/noticia/what-is-ageing /
 1. https://www.msdmanuals.com/home/older-people%E2%80%99s-health-issues/the-aging-body/overview-of-aging
 1. https://academic.oup.com/innovateage/article/2/suppl_1/167/5169013
 1. https://www.tonyrobbins.com/health-vitality/biohacking-for-beginners/
 1. https://www.scielo.br/j/bjft/a/DGc5MnKtgbpfQjtGtyC56nc/?lang=en

Add address

България

X