}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Метилсулфонилметан (МСМ)  е биологично активна сяра и  е едно от най-важните хранителни вещества за нашето тяло, за да остане то младо и заредено с енергия. Сярата присъства в много естествени необработени храни, но бързо се губи по време на процеса на готвене. МСМ привлича  вниманието на научните среди, поради неговото влияние върху дълголетието и заради използването му в терапии против стареене. Метилсулфонилметан се съхранява във всяка клетка на тялото. Помага на косата, кожата и ноктите да запазят красотата  си и да бъдат по-здрави. Подобрява неврологичните функции и намалява болката.
Сярата в МСМ е  важен компонент за стоежа на протеини, колаген, кератин, хормони и ензими .

Ползи за здравето от МСМ:

1)  Антиоксидант:
МСМ е силен антиоксидант, способен да инактивира свободните радикали . Осигурява сяра за най – мощния антиоксидант –  глутатион и за аминокиселините метионин, цистеин и таурин . Усилва ефекта на други  антиоксиданти, като витамин С, витамин Е, коензим Q10 и селен при едновременен прием.

2) МСМ в борбата с паразити.
МСМ може да бъде ефективно лечение за глисти, тении, метили, гиардия и трихомони. Изследванията показват, че МСМ създава филм в червата, който пречи на паразитите да се прикрепят към чревната стена и следователно се изчистват от тялото.
Според д-р. Херхлер, концентрациите на МСМ от 20 mg / mL са ефективни срещу гиардия, а концентрациите над 40 mg / mL ги убиват .

3) МСМ облекчава артрит и болки в ставите
След проучване се установява, че МСМ е ефективна добавка за подобряване на симптомите  на остеоартрит на коляното. При пациенти с остеоартрит след 12 седмици прием на 1,125 g МСМ 3 пъти дневно, нивата на болката и възпалението намаляват, а физическата функция се подобрява. Болката е намаляла с 33% ( измерено чрез система за оценка на пациенти с остеоартрит).
Трябва да се отбележи, че подобренията са били проследявани краткосрочно и  все още няма никакви проучвания за дългосрочните ефекти на МСМ върху остеоартрит.

4) МСМ при храносмилателни проблеми
Метилсулфонилметан (МСМ) може да възстанови лигавицата на храносмилателния тракт. Пероралният прием  помага при пациенти със синдром на пропускливото черво и има противовъзпалително и антиоксидантно действие. В изследвания, проведени при плъхове, МСМ предпазва червата от увреждане.
Освен това добавката с МСМ намаля  болката и подуването, причинени от хемороиди.

5) МСМ за красива кожа

е необходим за производството на колаген. Сухата, напукана кожа, с много бръчки и несъвършенства се дължи на загубата на колаген заради възраст или заболяване. МСМ работи синергично с витамин С за изграждане на нови, здрави тъкани. Тази комбинация може да нормализира образуването на колаген и радикално да подобри здравето на кожата.
Установено е, че метилсулфонилметанът може да се използва и за подобряване на  розацея. Той облекчава зачервяването на кожата, папулите, сърбежа, хидратира и връща кожата към нормалния за нея цвят.

6) МСМ и  възстановяването на мускулите
След проучване става ясно, че МСМ е ефективна добавка за намаляне на мускулното увреждане чрез повишаване на антиоксидантните възможности на тялото. МСМ увеличава способността на организма да елиминира отпадъчните продукти на клетъчно ниво.
Повишената антиоксидантна способност инхибира липидната пероксидация (разрушава  мазнините), което спомага за намаляне на креатин киназата (СК) и лактат дехидрогеназата (LDH) в кръвта. Нивата на CK и LDH обикновено са повишени след интензивно използване на мускулите. МСМ улеснява отстраняването на млечната киселина, която причинява усещането за парене след тренировка.
МСМ също така ремонтира твърдите клетки от фиброзна тъкан в мускулите, които се разрушават по време на физическа активност. Така болката  намалява, възстановяването е по-лесно, а енергията се увеличава.
3 g MСM добавка дневно в продължение на 30 дни при здрави, умерено активни мъже значително  намалят болезнеността в мускулите.

7)  При косопад
Колагенът и кератинът са от критична важност за производството на здрави коса и нокти. МСМ е „минерал на красотата“, който осигурява сярата, необходима за производството на колаген и кератин. Също така допринася за здравината и плътността на косата и ноктите, като това може да се забележи още след няколко седмици редовен прием.
Проучване при плъхове установява, че метилсулфонилметан може да помогне за лечение на косопад (алопеция).
Когато се прилага върху депилираната кожа на гърба на мъжките плъхове заедно с MAP (магнезиев аскорбил фосфат) е установено, че МСМ с MAP, подобрява растежа на косата чрез повишаване на нивата на колаген и кератин .

8) МСМ може да облекчи алергиите
Алергичните симптоми (хрема, сълзене и сърбеж в очите, запушен нос, кихане, кашлица, задух), са намалели при хора със сезонни алергии, след прием на 2600 mg MСM добавка в продължение на един месец.
Счита се, че МСМ облекчава алергиите чрез неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и като се  свързва  с лигавицата, като по този начин блокира контакта на  човека със съответния алерген.

9) МСМ  в лечението на рак
Той е токсичен за раковите клетки, включително тези на червата, гърдата и меланомните клетки.
При мишки МСМ намалява растежа и размера на тумора (чрез намаляване на сигнализацията с IGF-1 чрез STAT протеини).

10) МСМ има противовъзпалителни ефекти
Намаля възпалителните цитокини, включително IL-6, TNF-α, IL-1β и IL-8. Също така намаля производството на други възпалителни молекули, включително азотен оксид и простагландин Е2.

11) МСМ защитава от автоимунни заболявания
Високите дози на МСМ осигуряват защита срещу развитието на автоимунно  заболяване  при мишки.
При  включване на 3% разтвор на MSM в питейната вода за 1 месец, мишките склонни към развитие на автоимунно заболяване, показват увеличена продължителност на живота , значително намаляват  увеличените лимфни възли и далак и се подобрява анемията.
Проучване с мишки със системен лупус еритематозус (SLE) показва, че МСМ има защитен ефект преди и след началото на заболяването. При мишките с добавен МСМ има по-ниска смъртност и по-малко увреждания на черния дроб.
Необходими са изследвания върху хора, за да се покаже ефекта на МСМ върху автоимунните заболявания.

12) МСМ помага при хъркане
Проучване, включващо 35 души, страдащи от хронично хъркане, показва че МСМ, приеман преди сън, осигурява значително намаляване на симптомите при 80% от пациентите след 1 до 4 дни употреба.

Как действат МСМ добавките?

Метилсулфонилметанът доставя на организма допълнителна сяра, за да създаде метионин, който помага на организма да синтезира химикали, да образува съединителна тъкан, да метаболизира храни и да абсорбира хранителните вещества.

Комбинации при различни проблеми:

Когато искате да приложите МСМ за възстановяване на хрущялите или подобряване на здравето на ставите, тогава комбинацията от МСМ, колаген, хиалуронова киселина, глюкозамин и противовъзпалителни растения, като босвелия, куркумин, дяволски нокът е цялостно решение на проблема. Тази комбинация можете да откриете във формулата на АртроХелп Форте ето ТУК.
Ако МСМ се прилага, като средство за красота , за красива кожа и здрави коса и нокти, тогава комбинацията с хиалуронова киселина, витамин Ц, естествени източници на Цинк и/или колаген. Има и комплексна, изцяло завършена формула за красота BeautyHelp ( единствената формула, която доставя всички нужни на тялото вещества за красотата  и младостта на кожата, косата и ноктите) , която се приема под формата на вкусен шейк.
При паразитоза, можете да приложите МСМ в комбинация с неразредено етерично масло от риган за вътрешен прием и Артемизинин.

Източници на МСМ:

МСМ естествено присъства в различни храни, като зеленчуци (царевица, зеле, броколи, кълнове от люцерна, чесън, цвекло), плодове (ябълки, домати, малини), краве мляко, пилешко месо, кафе, чай и бира.
Пресните, сурови растителни храни са най-добрият източник на МСМ, тъй като преработката на храната (готвене, замразяване) намаля съдържанието му.
МСМ се предлага под формата на капули / таблетки. Продава се и като част от  комбинация с други хранителни добавки (глюкозамин, хондроитин, колаген и др.)

Дозиране:

Няма точна препоръчителна доза и тя зависи от текущото здравословно състояние.  1-3 грама дневно, разделени в 2 до 3 дози са безопасни и добре поносими. Метилсулфонилметан бързо се абсорбира в червата, разпределя се ефективно в тялото  и се екскретира в урината. След поглъщане МСМ отдава сярата, за да образува колаген и кератин в косата и ноктите, да образува аминокиселините метионин и цистеин и кръвни протеини.
МСМ се абсорбира и в мозъка, като подобрява неврологичните функции.

Използвани източници:

  • Цитирани са д-р. Ната Ванисорн ( Молекулярна генетика) и д-р.Мая Станоевич*
  • .https://themodelhealthshow.com

Add address

България

X