}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Хроничната дегенерация на ставите е най-честата причина за влошаване на качеството на живот, според Световната здравна отганизация. 80% от засегнатите са с ограничени движения, а 20% не могат да извършват нормални ежедневни дейности. За щастие колагенът може значително да повлияе ставните болки и да възстанови еластичността на връзките.

Колагенът е здрав, влакнест протеин, който съставлява 1/3 от протеините в човешкото тяло. Намира се в мускулната тъкан, кръвоносните съдове на храносмилателния тракт, сърцето, жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. Основен компонент е на косата и ноктите, хрущялите, сухожилията, ставните връзки и основен белтъчен компонент на зъбите и костите. Съдържа определени специфични аминокиселини, като глицин, пролин, хидроксипролин и аргинин. В природата се среща изключително в съединителната тъкан на бозайниците.

ВИДОВЕ КОЛАГЕН

Колаген тип I се среща в цялото човешко тяло, с изключение на тъканите на хрущяла. Част е от структурата на кожата, сухожилията, кръвоносните съдове и е основният компонент на костите.  Също така се синтезира в отговор на лезия и нодули в случай на фиброзни заболявания.

Колаген тип II е основният компонент на хрущяла. Също така се среща в роговицата и стъкловидното тяло.


Колаген тип III се намира в стените на артериите и други органи и обикновено съществува в същия фибров клон с колаген тип I.

Тип IV колаген се намира в мембраната на базовата клетка. 
Тип V колаген и тип VI колаген са незначителни компоненти на тъканите и се явяват като влакна заедно с тип I и тип II. Колагенът тип V образува клетъчни повърхности, косми и плацента.

Като част от съединителната тъкан,  той поддържа еластичността, здравината и обновяването на клетките на кожата. След навършване на 40г. ( и по-осезаемо след 60г.) производството на колаген намалява и по този начин намалява структурната цялост на тъканите- появяват се бръчки отслабват хрущяла и ставите. Възстановява еластичността и повлиява болката в ставите и артрита.

Научни изследвания върху колагена

През 1998 г. изследователите в Медицински център “Бет Израел Диаконес” проучиха ефекта от четири дози тип II колаген върху 274 участници. Използваните дози са 20, 100, 500 или 2500 mg / ден за общо 24 седмици. В края на проучването дори пациенти в групата с по-ниска доза показват намаление на сковаността и болката с 30%. През 2002г. Университета по медицина ” Кройтън” проведе проучване на пет жени на възраст от 58 до 78 години, които страдали от ревматоиден артрит. Това заболяване често е автоимунно разтройство- тялото ненужно стимулира имунната система и това води до прекомерна болка и възпаление. 
Изследването установява, че добавките от тип II колаген са способни да повишат толерантността на имунната система, намалявайки възпалението и болката в ставите.  В края на 42-дневния пробен период жените показват значително намаляване на болката и отока., отколкото в началото на проучването. 
Друго скорошно проучване оценява ефикасността на колагена в рандомизирано, двойно-сляпо проучване, в което 250 пациенти с първичен остеоартрит на коляното получават 10 г. колаген на ден. Резултатите показват значително подобрение на комфорта на колената, като тези с по-тежка симптоматика показват по-голямо подобрение.

Какво представлява хидролизираният колаген?

Колаген хидролизат е колаген, получен от костен говежди хрущял чрез хидролиза, процес при който колагенът е разделен на по-малки молекули, за да се абсорбира по-лесно. Този процес води до малки, ненарушени аминокиселини. Съдържа 20 различни аминокиселини, включително 8 от 9-те основни.  Есенциалните аминокиселини не могат да се създават от човешкото тяло и единственият начин, по който можем да си ги набавим е като ги приемаме допълнително.

Не е нужно да страдате от болка, само защото сте на възраст или спортувате. Колагенът може да подобри здравето на костите, да намали възпалението и да регенерира структурата на кожата. Така че едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си е да снабдявате тялото си с достатъчно колаген, независимо от възрастта.

Знаете ли, че…?

  • Протеините са около 20% от телесната маса, а колагенът е почти 1/4 от общия протеин
  • Има повече от 16 вида колаген, но 80-90% от човешкия колаген са от типове I, II и III.
  • Влакната на колаген тип I са по-силни от стомана.
  • Осигурява здравината на кожата и играе важна роля за регенерирането й.
  • Производството на колаген намалява с възрастта. По този начин намалява и устойчивостта на тялото  към външни факти, които ни състаряват( улатравиолетова радиация и др. екологични фактори)
  • Козметиката( лосиони, кремове, серуми и т.н.), която претендира,  че повишава колагена в кожата, не е в състояние да направи това. Молекулите на колагена са твърде големи и не могат да се абсорбират през кожата.
  • Прекомерното излагане на слънце, пушенето и консумацията на захар унищожават производството на колаген.

ArtroHelp Forte – оптимална формула с два вида колаген и комплекс от растения, ензими, антиоксиданти.

Както видяхме, колагенът е незаменим елемент за здравето на остеоартикуларната система, кожата, зъбите и венците, но и за лекуването на вътрешни и външни наранявания. 
Колаген тип II е най-честата форма на колаген в организма и присъства най-вече в ставния хрущял. Продуктът Zenyth ArtroHelp Forte съдържа високо хидролизиран колаген тип I и II. Усвояването на колагена от ArtroHelp Forte се стимулира от добавянето в продукта на два ензима- папаин и бромелаин. Добавен е и витамин Ц, който от една страна подобрява усвояването на колаген, а от друга подпомага синтеза на нов колаген в тялото. Колаген хидролизат на Zenyth e от най-високо качество и благодарение на хидролизата, поддържа същите аминокиселини, като първоначалния ( 8 от 9 незаменими аминокиселини, които са изграждащи блокове на производството на колаген). Многобройни проучвания , доказват че тази форма на колаген е с много висока бионаличност, абсорбира се бързо и достига до тъканите чрез кръвта.  Комплексната формула за ставите на Zenyth, усъвършенствана с най-новите доказано активни съставки, можете да намерите ТУК .

Add address

България

X