}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Кандида нормално присъства в кожата, червата, а при жените и в гениталната област и обикновено не създава проблеми. Понякога причинява инфекции и при здрави по принцип хора, но най- упорита е при хора с рак, спин, диабет и хронични заболявания, заради отслабената имунна система. Инфекцията с кандида е честа при употреба на дългосрочни антибиотици, тъй като полезните бактерии и Candida albicans се конкурират в червата. Когато този баланс се наруши от антибиотиците, тя започва да расте безконтролно.

ТОКСИЧНОСТ

Candida albicans отделя над 70 различни токсина, които могат да проникнат в кръвния поток 1 . Тези токсини създават хронична възпалителна активност на имунната система и натоварване на черния дроб. Ако това продължи твърде дълго, свръхактивния имунен отговор може да предизвика автоимунни състояния като хипотиреоидизъм, артрит, лупус и др.
Двата основни токсина, с които се сблъсква тялото при свръхрастеж са ацеталдехид и глиотоксин.
АЦЕТАЛДЕХИД е токсин, чието количество се увеличава успоредно с растежа на Кандида и е свързан с нейното хранене. Той е метаболитен отпаден продукт – подобен на въглеродния диоксид, който издишате след вдишване на кислород. Високите нива на ацеталдехид са токсични за организма и причиняват ДНК увреждане. Това повишава и риска от рак 2 3 4 .

Ацеталдехидът е същият този токсин, който се произвежда и след консумация на алкохол. Това обяснява защо хора, които имат тежка инфекция с кандида се чувстват „пияни“ през цялото време. Твърде много ацеталдехид е еквивалент на алкохолно отравяне – натрупването на ацеталдехид се свързва с феталния алкохолен синдром 5
Други изследвания показват, че този токсин се свързва и с болестта на Алцхаймер.
ГЛИОТОКСИН е друг токсин, произведен от Candida аlbicans. Той потиска имунната система, разрушава чернодробните клетки и пречи на способността на черния дроб да детоксикира 6 .Това създава условия за още по-ускорен растеж на Kандида. Нейното обвиване с лигавичен защитен филм (биофилм) я пази от повечето антимикробни средства. След образуването на биофилм или защитна матрица около себе си се увеличава производството на ацеталдехид и глиотоксин.
Слабият черен дроб допълнително уврежда имунната система и е предпоставка за създаването на автоимунитет. Няколко проучвания са открили, че глиотоксин е висок при пациенти с МС (множествена склероза), автоимунно заболяване, което въздейства на нервната система и мозъка 8 9 10.

СИМПТОМИ НА КАНДИДНА ИНФЕКЦИЯ

Колкото по-напреднала е инфекцията, толкова повече и разнообразни симптоми може да предизвика. Те могат да варират от емоционални/психични, през метаболитни , храносмилателни и да се разрастнат до сериозни симптоми, засягащи цялото тяло.
Най-честите са:
1. Мозъчна мъгла /когнитивни нарушения.
2. Лош дъх и/или бял налеп на езика.
3. Гъбички по краката, т.нар. „атлетно стъпало„.
4. Храносмилателни проблеми
5. Кожни проблеми
6. Хранителни непоносимости .
7. Силно желание за сладки и тестени храни.

УСЛОЖНЕНИЯ ПРИ КАНДИДА

Макар и неприятни, симптомите са незначителен проблем, в сравнение с усложненията, които могат да се появят в резултат на хронична инфекция с Kандида. Комбинацията от натоварване на черния дроб и хронично възпаление, често водят до разрушаване на червата и евентуални автоимунни заболявания 11 . В такава ситуация, подходът трябва да е много по-задълбочен и пътят за лечение е много по-дълъг. В повечето случаи на болести на щитовидната жлеза, артрит, лупус и други автоимунни заболявания има проблем с червата. Когато хроничния растеж на кандида причини пропускливи черва, в кръвта нахлуват директно потоци от токсини и неразградени хранителни частици. Това прави имунната система свръхактивна и води до автоимунитет.

Проучванията показват, че по-високите нива на инфекцията се свързват и с по- чести възпалителни заболявания на червата, като улцерозен колит и болест на Крон. 12

Candida albicans води до изменения в червата и в мозъка, които причиняват раздразнителност, промени в настроението, тревожност и депресия. Екстремната „мозъчна мъгла“ причинява когнитивна дисфункция, невъзможност за концентрация, проблем с паметта, объркване.

Обикновено е част от нормалния човешки микробиом, но има фактори, които помагат на нейния свръхрастеж и нещата могат да излязат извън контрол. Това се случва при :
1. Употреба на антибиотици
2. Употреба на алкохол
3. Хранене с високо съдържание на въглехидрати и изобщо на захари
4. Консумация на чешмяна вода, която съдържа хлор
5. Орални контрацептиви
6. Хроничен или екстремен стрес
7. Понижена стомашна киселинност или прием на антиацидни средства
8. Пушене
9. Високо ниво на тежки метали в тялото

Приемането само на антимикробни средства ще доведе до добри, но временни резултати. Затова създаването на цялостен план е от изключителна важност.

ДИЕТАТА СРЕЩУ КАНДИДА

Противовъзпалителна диета, която насърчава доброто здраве на червата и елиминира захарите, които подхранват растежа на Кандида. Диетата включва големи количества зеленчуци, не много сладки плодове, малки количества безглутенови зърна ( основно див ориз, киноа и елда), здравословни протеини, като пилешко, пуешко, риба и яйца. На по-късен етап се добавят и ферментирали храни. Изключва се напълно глутена, добавените захари, преработените храни и тези с висок GI. Въглехидратите се свеждат до минимум. Картофите също се премахват, заради високото съдържание на скорбяла. Могат да се консумират сладки картофи и тиква.

Добавянето на ферментирали храни, заради големите дози полезни бактерии са от особена важност при лечението на всяко заболяване. При много хора обаче симптомите се влошават при приема им. Това се случва, защото повечето ферментирали храни съдържат диви видове дрожди, които по принцип носят ползи за здравето. Но хората с Кандида имат IgG възпалителен отговор към всяка форма на дрожди. За да се успокои възпалението се препоръчва временно избягване на ферментиралите храни. След това добавете постепенно  ферментирало зеле и цвекло, кимчи, кефир. Добавянето на Колобиотик е добра идея, защото съдържа специални пробиотични култури, които се борят с кандида, възстановяват чревното и имунното здраве. Продуктът е специален и с двата си спорообразуващи щама – Bacillus coagulans и Bacillus subtilis natto, които са по-жизнеспособни и стабилни от всички приятелски бактерии.

АНТИМИКРОБНИ СРЕДСТВА ПРИ КАНДИДА

1. Първото място при антимикробните средства заема етеричното масло от див риган. Zane Hellas са го комбинирали с други етерични масла в един специален продукт – Кандидфрии. Той прочиства организма от кандида, патогенни бактерии, паразити и вируси и подобрява здравето на червата и стомаха. Изцяло натурален – с етерични масла от риган, чесън, мастиково дърво, карамфил, лимонена трева и семки от грейпфрут – особено силен срещу Candida albicans. Предимството му пред стандартните противогъчни препарати е високата ефективност и липсата на всякаква токсичност. Формулата срещу кандида е в два варианта – на капки ( подходяща и за вегани ) и в мека желатинова капсула.

2.  Екстрактът от корен Голдънсийл има мощни противогъбични и антибактериални свойства. Една от причините за силата му е съдържащия се в него берберин, който е стандартизиран в продукта на Zenyth . Неговото действие е документирано в проучване от 2011г. където е видно, че инхибира растежа на различни видове кандида 13 . Способността му да активира макрофагите 14 подобрява цялостната защита на тялото, като му помага да се бори не само с Candida, но и с други нахлуващи патогени. Голдънсийл може да се комбинира с останалите естествени средства ( като КандидФрий , маслото от риган и Колобиотик).
Можете да добавите противовъзпалителни растения към диетата си, като  куркума, зелен чай и канела. Също и кокосово мляко или масло, което съдържа лауринова киселина – силно противогъбично средство.

ПОДОБРЯВАНЕ НА ЧЕРНОДРОБНАТА ФУНКЦИЯ

Да подобрим работата на черния дроб, означава да намалим токсичните нива, да заздравим имунитета и да увеличим количеството на глутатион, което тялото създава. Това е важна стъпка при лечението на кандидна инфекция, а и на всяко друго сериозно заболяване.

Използване на различни техники за детоксикация, като вани за крака с английска сол, прочистващи клизми, лимонена вода, инфрачервена сауна и периодично въздържане от храна ( т.н. лечебен пост) са особено полезни за укрепване на черния дроб. Желателно е това да се случва върху основата на една добра диета, която включва естествено детоксикиращи храни, като целина, много зеленолистни растения и всички зеленчуци от семейство кръстоцветни.
Използването на растения като джинджифил, бял трън, кантарион, крес, пелин, мента, хрян, киселец, магданоз, глухарче, кориандър, чесън и куркума са особено полезни за здравето на черния дроб.
Аминокиселината NAC ( Н-ацетил цистеин) ще помогне на тялото да произведе повече глутатион. Негова задача е да се свързва с токсичните вещества и да ги елиминира. При кандида, a и при някои други инфекции, освен за детоксикация, NAC се използва и за разграждането на биофилма, с който микробите се обвиват, за да станат недосегаеми. Когато биофилмът бъде премахнат, антимикробните средства са много по-ефективни.

Кокосовият активен въглен е друго известно средство със способността си да се свързва с токсините и да ги изхвърля извън тялото. Това е особено полезно при лечение на кандидна инфекция, тъй като намалява т.нар. реакция на отмиране, както и общата интоксикация. Кокосовия активен въглен подобрява храносмилането и редуцира неприятните симптоми.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЧЕРВАТА

Кандида унищожава лигавицата, причинява пропускливи черва и хранителни непоносимости. След като я поставим под контрол е нужно да възстановим целостта на лигавицата на червата, за да не допускаме попадането на токсини и неразградена храна в кръвния поток.

В тази задача Колонхелп ще бъде ваш незаменим помощник. Той не само почиства червата и извежда лесно токсините навън, но и съдържа противовъзпалителни и антимикробни растения, които допълнително ще ви помогнат да възстановите чревното си здраве. Псилиум хукс в Колонхелп  образува лепкава материя, която абсорбира и отстранява токсичните вещества и блокира още в червата усвояването на захари, а пречистаната глината се свързва и премахва токсините в кръвта.

Разбира се, най-важно е да запазите трайно здравословните си навици и след лечението на кандида, за да не водите отново и отново една и съща битка.

ИЗПОЛЗВАНИ ПРОДУКТИ В СТАТИЯТА:

1. Колобиотик– комплекс от 8 вида пробиотични култури (4 щама лактобацили,2 щама бифидобактерии и 2 щама на спорообразуващи бацили – Bacillus coagulans и Bacillus subtilis natto) и пребиотични влакна.

2. КандидФрии течна форма и меки капсули– специална формула срещу кaндида с етерично масло от риган, масло от чесън, масло от мастиково дърво,екстракт от семена от грeйпфрут, масло от лимонена трева, карамфилово масло и биологичен екстра върджин зехтин.

3. Стандартизиран екстракт от корен Голдънсийл

4. NAC ( Н-ацетил цитеин)

5. Биогрийнс

6. Кокосов активен въглен на прах

7. 100% неразредено етерично масло от див риган

8. Колонхелп

ИЗПОЛЗВАНИ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СТАТИЯТА:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8020249
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19396661
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21401890
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15327264
(5) https://www.hindawi.com/journals/omcl/2011/213286/
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1784797/
(7) https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(01)21186-X/abstract
(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9562313
(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11990456
(10) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9596353
(11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440529/
(12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163673/
(13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21272859
(14) https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2008.0044

Add address

България

X