}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Питате ли се понякога, каква е разликата между имуностимулатори и имуномодулатори?  Твърде често в ежедневието думите се използват като синоними, макар че стимулатор е нещо, което подтиква, активира, а модулатор – нещо, което променя. Този, който променя, може да засилва, но и да отслабва – в случая – имунната система. И ако общо взето е ясно, защо трябва да се засилва имунната система, то защо трябва да се отслабва?

Когато имунитетът не действа според очакванията

Вече стана дума  за специфичния и неспецифичен имунитет и за възможните нарушения във функциите на имунната система. Също и за това как можете да укрепите отслабената от  начина на живот и честите болести имунна система. Но не по-малко интересно и важно е да се разбере, защо понякога имунитетът „преиграва“. Защо се отнася към безвредни агенти като домашен прах, фъстъци и полени като към най-злостни врагове и може да убие човек в стремежа си да го защити (алергична реакция към фъстъци)? Или защо атакува собствените  си тъкани, водейки до тежки заболявания?

Автоимунен отговор

Специфичният имунен отговор приключва с унищожаването на нашественика – носител на антигена, на излишните антитела, свързани с него, и на заразената собствена клетка. Така организмът е защитен и почистен. Когато обаче адаптивният отговор е насочен към собствени антигени, съществуващите механизми обикновено не са в състояние да ги изчистят окончателно. Възпалението, предизвикано, за да унищожи или ограничи разпространението на „врага“, се превръща в хронично. Механизмите, които трябва да пазят организма, унищожават собствените му клетки. В зависимост от засегнатите тъкани се развиват различни автоимунни заболявания, специфични за конкретните органи. Но понякога уврежданията се отнасят до тъкани от различни системи и тогава се наричат системни.

Въпреки, че не е ясно, какво точно предизвиква автоимунния отговор, смята се, че важни са както факторите на наследствеността, така и на средата. Смята се още, че автоимунни отговори се срещат сравнително често, но в болшинството случаи са преходни и не създават особени проблеми на организма. До заболявания водят тези, които се повтарят твърде често или продължават дълго и нанасят забележими увреждания.

Сред най-познатите автоимунни заболявания са системен васкулит и системен лупус еритематозус, диабет тип 1, множествена склероза, ревматоиден артрит, автоимунно заболяване на щитовидната жлеза и др. Възможно е пациентът да развие повече от едно автоимунно заболяване.

Алергичен отговор

Той е следствие на свръхактивната имунна система. При него имунитетът реагира на невинни вещества от околната сред сякаш са опасни нашественици.

Отговор на въпроса защо алергиите и автоимунните заболявания стават все по-масови се опитва да даде така наречената „хигиенна хипотеза“. Според нея подобряването на битовата хигиена и стремежът към почти стерилна чистота при отглеждането на децата, лишават имунната им система от възможността да натрупа разностранен опит, да получи качествено „обучение“. Това я кара да отговаря по неподходящ начин при различните стимулации и да се стигне до алергични отговори. Като подкрепа на теорията се сочи фактът, че в бедните страни от третия свят алергиите са много по-редки.

От друга страна, често отключването на автоимунните болести се свързва с критични за имунитета събития:

 • с бременността и раждането и изключително високите нива на женските полови хормони;
 • с остра вирусна и/или бактериална инфекция – примерно – прави се връзка между стрептококи в гърлото и развиване на псориазис;
 • раковите заболявания често се съпровождат от склеродермия;
 • наранявания и травми понякога предхождат псориатичния артрит и т. н.

Ролята на имуномодулаторите

Модулирането на имунната система има за цел да възстанови и поддържа баланса ѝ. Имуномодулаторите променят имунния отговор, като го стимулират или потискат чрез повлияване на производството на серумни антитела.

 • Имуносупресорите (имунопотискащите средства) – за отслабване на имунния отговор при трансплантации, алергии и автоимунни заболявания – примерно при ревматоиден артрит.

Противопоказно е както прекаленото стимулиране, така и прекаленото потискане на имунната система. Свръхсилният имунитет може би ще се справи с раковите клетки, но е твърде вероятно да се обърне и срещу собствените си тъкани. Потискането му отваря пътя на инфекции, които няма да навредят на здравите, но могат да убият хората с намалени защитни сили.

Имуномодулаторите при тежки заболявания са силни препарати, назначавани и приемани под лекарско наблюдение. Широко предлаганите натурални продукти на растителна основа са предназначени да поддържат баланса на имунната система при здрави хора, като повечето от тях се съсредоточават най-вече върху стимулирането ѝ. Примери за растителни биосъставки, действащи като имуномодулатори, са кверцетинът и куркуминът:

Кверцетин

Кверцетинът е флавоноид, антиоксидант – особено полезен за имунната система. Той има свойствата на натурален антихистамин, намаляващ алергичните реакции. Потиска възпаленията и има изявени антивирусни качества. Модулира имунитета и поддържа равновесието му, действа добре при автоимунни прояви. Повлиява онкологичните заболявания и здравето на дихателната система. Кверцетинът се среща в много от плодовете и зеленчуците, но редовният му прием като хранителна добавка е препоръчителен при психическо напрежение и физическа преумора, пребиваване в замърсена среда, химиотерапия и т. н.

Куркумин 

В полза е на балансираната имунна система чрез високата си антиоксидантна и противовъзпалителна потентност. Благодарение на нея оказва ефективна профилактика на хроничното възпаление и облекчава хроничните болести – включително автоимунните.

Поддържайте имунната си система балансирана

Имунитетът е изключително сложна и чувствителна система, която е по-лесно да поддържате здрава и балансирана, отколкото да се борите с последствията на нарушеното ѝ равновесие. За целта е достатъчно да се грижите добре за себе си и максимално да се придържате към така наречения здравословен начин на живот. Това ще рече:

 • достатъчно сън и почивка;
 • пълноценна храна – пълнозърнести и ядки, плодове и зеленчуци, млечни и риба, малко, но качествено месо, без сол, без високопреработени и рафинирани храни, без злоупотреба с алкохол и цигари;
 • подходяща системна физическа активност;
 • контрол върху теглото;
 • контрол върху стреса;
 • подходящи хранителни добавки при нужда – според потребностите ви, определени от здравето и възрастта ви. 

Хранителните добавки с имуномодулиращи функции

Както вече стана дума, растителните продукти, витамините и минералите са подходящи за запазване баланса и оптималната функционалност на имунната система при здрави хора и облекчават състоянието на болните.

Витамин D3 

На особено внимание се радва витамин D3. Той е най-популярен с ролята си в изграждането и поддържането на костите, но се включва в работата на повечето жизнени системи. Подкрепя имунната система при чести бактериални и вирусни инфекции. Оказва подкрепа и при борбата с рака. Препоръчителен е при някои автоимунни заболявания – чревни възпаления, множествена склероза, лупус еритематозус, псориатичен артрит, диабет тип 1 и др. Тъй като през есента и зимата тялото ни трудно се снабдява с него, за повечето от нас приемът на витамин  D3 е наложителен.

Пробиотици

Христоматиен факт е, че около 80% от имунната система е съсредоточена в червата. Неоценима помощ ѝ оказва така наречената добра чревна микрофлора – пробиотичните бактерии. Пряко и косвено те подкрепят имунитета – справят се с резистентни към антибиотиците бактерии, инхибират възпаления, вирусни и гъбични инфекции, помагат за отслабване на алергичния отговор. Като цяло регулират работата на имунната система

Гъба „Рейши“

Гъбата „Рейши“ носи много ползи на човешкото здраве, но в случая е интересна с имуностимулиращите си действия при имунокомпрометирани пациенти с ХИВ (СПИН), онкозаболявания и инфекции. Препоръчителна е за намаляване на гаденето и облекчаване на състоянието на болните след химио- и лъчетерапия.

Адаптогени

Бакопа мониери – билката е един от най-силните адаптогени в света. Бакозидите – специфичните химикали в състава ѝ – са добри антиоксиданти и се противопоставят на възпалителните процеси. Това е достатъчно, за да я включите в домашната си аптека. и да я използвате при вирусни инфекции, автоимунни заболявания и когато сте изложени на физически или психически стрес. Тя е отлична при депресивни състояния и тревожност, подобрява работата на мозъка и се справя с умората.

„Стрес Хелп“

Комбиниран продукт, включващ едни от най-добрите адаптогенни билки в света – Bacopa monnieri, корен от ашваганда, корен от родиола, корен от куркума, плодове от шисандра и листа от зелен чай. Обогатен е с N’acetyl L’carnitine. „Стрес Хелп“ намалява стресовите преживявания и оксидативния стрес.  Повишава адаптивността на организма, намалява възпаленията, оказва модулиращо действие върху имунитета и подобрява мозъчните функции.

Благополучието и качеството ни на живот зависят пряко от баланса в протичането на сложните имунни процеси. Едно от условията те да останат балансирани е тялото ни да получава всички необходими хранителни съставки. Можете да си набавите част от тях от хранителни добавки с естествен произход.

Използвани продукти:

„Бакопа мониери“

„Витамин D3 Форте“

„Ганодерма Рейши био“

„Кверцетин“ 

„Колобиотик“ 

„Куркумин Longvida“ 

„Стрес Хелп“

Източници:

 1. „Автоимунните отговори са насочени срещу собствените антигени“

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK27155/

 1. „Обяснение за имунната система“

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/immune-system

 1. „Значението на балансирания имунен отговор“

https://www.embriahealth.com/resources/healthlifestylereports

 1. „Имуномодулиращи лекарства: Орални и системни неблагоприятни ефекти“

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3909428/

 1. „Преглед на автоимунните заболявания“

https://www.healthdirect.gov.au/autoimmune-diseases

 1. „Автоимунни заболявания“

https://medlineplus.gov/autoimmunediseases.html

 1. „Автоимунни нарушения“

https://medlineplus.gov/ency/article/000816.htm

 1. “Автоимунно заболяване: Защо имунната ми система се атакува сама?“

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/autoimmune-disease-why-is-my-immune-system-attacking-itself

9. „Автоимунни заболявания: видове, симптоми, причини и др.“

https://www.healthline.com/health/autoimmune-disorders#causes


Add address

България

X