}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Силна имунна система и слаба имунна система – това е първото, за което се сещаме, когато се спомене за имунитета. И – разбира се – всички се стремим към укрепването и засилването му. Но наистина ли по-силната имунна система е безусловно по-добрият вариант? Отговорът е доста по-сложен от еднозначно „да“ или „не“ и може би точно есента е времето да поговорим за това.

Неспецифичен и специфичен имунитет

Имунната система е сложно цяло, което се самоорганизира и самоконтролира. Тя включва органи, тъкани, клетки, молекули на биоактивни субстанции и др.  Едни от основните ѝ компоненти са лимфната система и костният мозък, далакът, тимусът, дори полезната чревна микрофлора.

По начина на действие се различават неспецифичен (общ) и специфичен (адаптивен) имунитет.

Неспецифичен (вроден)

Човек се ражда със способността организмът му да се защитава от външни и вътрешни заплахи. Тази вродена защита е неспецифична – независимо от характера на заплахата, реагира по един и същ начин. Това снижава ефективността ѝ, но затова пък реакцията ѝ е доста бърза – до към 4 часа след проникване на патогените те вече са разпознати като опасност и  неспецифичният имунен отговор е задействан. Отделят се цитокини, които сигнализират за заплахата. Отзовават се имунните клетки и специалните плазмени протеини, наричани с общо понятие – комплемент. Започват възпалителни процеси с цел унищожаване на агресора и недопускане на разпространението му.

Специфичен (придобит)

Това е тази част от имунната система, която има памет за патогените, с които се среща. Тя започва да се „обучава“ от момента на раждането ни. След всяка среща с нов бацил или опасно вещество запаметява характерна само за него молекула – антиген – и създава специално антитяло. Когато след време нашественикът отново проникне в организма, специфичният имунитет го „познава“ по антигена, произвежда свързаните с него антитела и го белязва с тях. Ред е на клетките-убийци да го ликвидират. След тях фагоцитите премахват заразените собствени клетки. Разбира се, всички тези процеси са много сложни и взаимообвързани. Някои от тях са още недобре проучени. Нужно е време, за да се случат, и затова специфичният имунитет се включва доста по-бавно от неспецифичния – след 4тия ден.

Въпреки че за специфичен и неспецифичен имунитет се говори като за различни неща, те са двете лица на една и съща имунна система и работата им е тясно свързана. Вроденият подготвя работата на придобития и задържа развитието на инфекцията, докато той се активира. Придобитият довършва работата, започната от вродения.

Една от най-съществените характеристики на имунитета е способността му да различава собствените клетки от чуждите вещества и клетки, както и заразените, болните, изродените и непълноценни собствени клетки от здравите.

Нарушения на имунната система

Здравата имунна система е добре балансирана. Всяко отклонение от равновесното ѝ състояние се отразява зле на здравето. Познати са четири основни прояви на нарушен имунитет:

 • първичен имунодефицит – когато поради някакви причини бебето се ражда със слаба имунна система;
 • придобита имунна недостатъчност – случва се поради някои заболявания, недохранване, влияние на външната среда, прекалено агресивни терапии, постоянен стрес и има различни измерения.

Придобитата имунна недостатъчност може да е временно състояние и просто да боледувате по-често и продължително. Тя обикновено е следствие на тежко прекаран грип, морбили, лоша диета, злоупотреба с алкохол и цигари.

При смяната на сезоните и в моментите на високи натоварвания – психически и физически – са особено полезни билковите продукти, богати на антиоксиданти, с изявени антивирусни и антибактериални свойства, потискащи възпалението и болката. „ИмуноХелп“  съдържа екстракти от куркума, маслинов лист, зелен чай, джинджифил и прополис. Включените екстракти от корени от голдънсийл и от астрагалус стимулират противовъзпалителните отговори на макрофагите – имунните клетки, които почистват, изяждат увредените клетки и патогените в тях.

Трайно отслабена е имунната система при някои заболявания като ХИВ (СПИН) и рак. Пациентите боледуват тежко от най-невинни инфекции и дори загиват от тях. В случаите на имунодефицит помагат имуностимулиращите свойства на гъба „Рейши“ . Тя облекчава болезнените състояния след лъче- и химиотерапия. 

 • Прекалено активна имунна система – толкова активна, че припознава невинни вещества като растителните полени за агресор и предизвиква алергична реакция;
 • Автоагресивна имунна система – отнася се към собствените си клетки като към патогени – последица са автоимунните заболявания .

За твърде активния имунитет, предизвикващ алергии и автоимунни проблеми, е подходящ  приемът на кверцетин.  Това е флавоноид с отлични антиоксидантни качества. Проявява се като натурален антихистамин и намалява алергичния отговор. Действа имуномодулирищо и подкрепя баланса на имунитета, потиска автоимунните реакции.

Временна придобита имунна недостатъчност

Когато коментираме отслабналия имунитет и търсим мерки за укрепването му, обикновено имаме предвид точно временно придобитата имунна недостатъчност. Ще я разпознаете по:

 • по-трудното им преболедуване и по-бавното възстановяване;
 • трудно заздравяващи рани и кожни раздразнения;
 • възпаления;
 • забавяне на развитието и растежа при децата и т. н.

Проблемът е, че колкото повече боледувате, толкова по-зле се справя имунитетът ви. За да преодолеете това временно отслабване на имунната система и да се опазите здрави, е необходима цяла система от мерки. Сред най-простите, но много ефективни са

 • стриктната хигиена и дезинфекция;
 • избягването на рискови контакти и въобще струпването на много хора на едно място;
 • самоизолация по време на епидемии – и особено сега – при пандемията от COVID-19;
 • достатъчно сън и балансирано здравословно хранене;
 • контрол върху стреса чрез общуване с близки хора, любими занимания, йога, медитация и т. н.
 • редовна физическа активност, съобразена с възможностите и състоянието ви;

Всички други отклонения в състоянието на имунитета сериозно заплашват здравето и благополучието ви и е задължително да потърсите медицинска помощ.

Какво правят хранителните добавки за имунитета

Не си представяйте, че когато приемате хранителна добавка, на която пише „стимулира имунитета“, автоматично ще станете неуязвими за болестите. Макар изследванията да показват, че някои от фитохимикалите осезаемо повлияват отделни компоненти на имунната функция, няма доказателства, че я стимулират до степен на сигурна защита.

Затова пък хранителните добавки на растителна основа:

 • подобряват общото състояние на организма и адаптивните му възможности;
 • проявяват антимикробни и противовъзпалителни свойства;
 • съкращават срока на боледуването и ускоряват възстановяването след него;
 • водят до по-балансирана и успешно справяща се имунна система.

Такова е действието на „Имун премиум“, съчетаващ масла от куркума, джинджифил, жълт кантарион, ехинацея, женшен, мастиково дърво, маслина, чесън. Съставките му са добре известни, всяка от тях се радва на добра слава в ежедневния ни опит и борбата ни с възпаленията и болестите.

Маслиновият лист  пречи на навлизането и размножаването на вирусите в клетките и така оказва помощ на имунитета. Подкрепя оздравяването и възстановяването след боледуване от вирусни инфекции (в това число и херпесни), настинки, ангини и грип, белодробни инфекции и гъбични зарази.

Аминокиселините са в основата на изграждането и обновяването на тялото. Участват в състава на биоактивни субстанции – ферменти, хормони и антитела – като L-лизин . Проявяват детоксикиращи и антиоксидантни свойства като L-цистеина и са условие за производството на други важни за обмяната и здравето химикали. L-цистеинът, освен това, разгражда биофилма на болестотворните организми – условие за по-добрия успех на другите антимикробни съставки.

Астаксантинът е каротеноид с изключителна антиоксидантна сила – над 500 пъти по-голяма от тази на витамин Е. Освен ползите, които осигурява за мозъка, зрението, сърдечно-съдовата система, кожата, той активира създаването на антитела и стабилизира имунната система.

За пробиотиците се мисли като за бактерии, подпомагащи храносмилането. Но те са много повече от това – потискат развитието и разпространението на патогенните и условнопатогенните бактерии и така облекчават работата на имунната система. Отделят химикали, които поддържат състоянието и функциите ѝ. Пряко подобряват състоянието на чревната лигавица, която е бариера пред проникването на зловредни вещества и болестотворни микроорганизми в тялото. „Колобиотик“  съдържа едни от най-важните за чревната флора щамове пробиотици, придружени с пребиотик (инулин) за по-сигурно колонизирне на червата.

Проблемите на имунната система не се проявяват така драматично, като тези на сърдечната или нервната. Когато тя не работи оптимално, последиците са за организма като цяло и засягат не само дихателната, но и сърдечната, нервната и всички останали системи. Затова не бива да се подценяват. Хранителните добавки са естествено решение за добрата работа на имунитета. Възползвайте се !

Използвани продукти:

„Астаксантин“ 

„Витамин С премиум с биофлавоноиди и цитруси“

„Витамин D3 + K2 + Ca + Mg комплекс“ 

„Ганодерма Рейши био“

„ИмунПремиум“ 

„ИмуноХелп“ 

Кверцетин  

„Колобиотик“

„Маслинов лист“ 

L – Lysine

NAC 

Източници:

1. „Имунната система“

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5091071/

2. „Нарушения на имунната система“

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/disorders-of-the-immune-system

3. „Значението на балансирания имунен отговор“

https://www.embriahealth.com/resources/healthlifestylereports

 1. „Обяснение за имунната система“

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/immune-system

5. „Как да останем здрави със слаба имунна система“

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324930

6. „Как да подсилите имунната си система“

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

 1. „Може ли имунната ви система да ви навреди, какво може да се обърка“

https://health.clevelandclinic.org/can-immune-system-go-haywire-falter/

 1. „Имунна модулация на противовъзпалителния отговор на макрофаги от екстракти от голдънсийл и астрагалус“

https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2008.0044


Add address

България

X