}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Периодичното гладуване е един от най-използваните методи за подобряване на здравословното състояние, отслабване и влизане във форма. Много проучвания показват, че то може да има силно положителен ефект върху тялото, сърцето и мозъка, като дори може да е причина да живеете по-дълго време. В днешната статия ще ви запознаем с гладуването като подход за възстановяване при различни здравословни проблеми. По-конкретно ще говорим за вече популярното “intermittent fasting” – гладуване, при което не приемате храна за определена част от деня си и пиете само некалорични напитки, като вода или билков чай, който не е подсладен.

Периодичното гладуване има много ползи за здравето, които са подкрепени от науката. Такива са постигането на имунна регулация, клетъчна автофагия, генетично възстановяване, подобрена чувствителност към инсулин и намален риск от хронични заболявания. Едно от основните предимства на подхода е, че подобрява здравето на сърцето. Днес ще обясним какво е периодичното гладуване и кои са осемте начина, по които то подобрява дейността на сърдечносъдовата система.

Какво представлява периодичното гладуване

Гладуването е мощна практика, която се използва от хиляди години в различни култури по религиозни, духовни и здравословни причини и често е наричано „пост“. По време на библейските дни е било нормална част от духовния живот. Например Иисус е постил 40 дни и е насърчавал своите последователи също да го правят. Според гръцкия историк, Херодот (484 – 425 г. пр. Н. Е.) Египтяните са били по-здрави от гърците, точно поради практикуването на редовен пост. Гръцкият философ Платон казва, че постенето създава по-голяма умствена и физическа ефективност. Хипократ казва, че твърде голямото количество храна може да бъде вредно и понякога трябва да се намали.

За да практикувате периодично гладуване, не трябва да ядете никаква храна за определен период от време. Вместо това, можете да приемате некалорични напитки, като вода или билков чай, или ако решите да приложите сух пост, като спрете напълно приемането на течности. В зависимост от конкретната ситуация, можете да прилагате периодичното гладуване в определени дни от седмицата или за конкретен часови период всеки ден. Един от най-популярните методи е подходът 16:8, което означава, че гладувате по 16 часа на ден и можете да ядете през останалите 8. Често лекарите включват гладуването в целия лечебен процес за редица заболявания, тъй като ползите му са неминуеми.

8 начина, по които периодичното гладуване подобрява здравето на сърцето

Периодичното гладуване може да подобри здравето на сърцето, тъй като подпомага намаляването на оксидативния стрес и възпалението, подобрява състоянието на митохондриите, холестерола, триглицеридите, инсулиновата чувствителност и кръвното налягане. Практикуването на пост успешно възстановява нефункционални клетки, намалява излишните телесни мазнини и укрепва кръвоносните съдове. Нека по-подробно да разгледаме как гладуването се отразява на здравето на сърцето.

Намалява възпалението и оксидативния стрес

Научни изследвания твърдят, че клетките са по-издръжливи и имат по-дълга продължителност на живот при гладуване и недостиг на храна. Когато гладувате, тялото преминава в процес на клетъчно подмладяване, научава се как да използва по-малко енергия, да възстановява клетките и да създава нови. Всичко това се случва, защото организмът не хаби енергия за храносмилане и тя може да се пренасочи към възстановителни процеси. По време на гладуване се наблюдава забавяне на процеса на клетъчното делене и това може да има много ползи. Раковите клетки са задвижвани от бързото и безконтролно клетъчно делене и гладуването може да се използва, тъй като то забавя този механизъм и така автоматично се понижава шанса за растеж и делене на тези болни клетки.

Човешкият хормон на растежа (HGH), който управлява клетъчното възстановяване на тялото, е отговорен за вашия метаболизъм, изгарянето на мазнини и възстановяването на мускулната тъкан. Той подпомага по-доброто функциониране на костите, мускулите, сухожилията и връзките. Изследвания доказват, че мъжете, които са гладували 24 часа имат 2000% увеличение на HGH, а жените имат 1300% увеличение. Те имат и по-ниски нива на холестерол, триглицериди и нива на кръвната захар.

Подобрява състоянието на митохондриите

Вашите митохондрии са двигателят на клетките ви. Те изпълняват много важни функции и оказват съществено значение на цялостното здравословно състояние. Митохондриите са отговорни за генерирането на 90% от клетъчната енергия под формата на аденозин трифосфат (АТФ) и за подпомагането на метаболитните функции. По време на периодично гладуване старите и увредени митохондрии се прочистват чрез процеса на автофагия, като така се премахват повредени клетъчни компоненти и се създават нови, здрави клетки.

Според изследванията, ограничаването на калориите и гладуването могат да помогнат за подобряване на митохондриалната функция, като това автоматично води до по-дълъг и пълноценен живот. Проучванията също установяват, че гладуването може да подобри биогенезата и биоенергийната ефективност. Също така се твърди, че може да се постигне по-ниско окислително увреждане в митохондриалната ДНК, ако калориите и протеините се понижат.

Повишава инсулиновата чувствителност

Човешкото тяло има невероятната способност да се приспособява към различни ситуации. Хилядите години, в които е имало периоди с недостиг на храна позволяват на тялото ни да разработи защитен механизъм, който се адаптира към моментите с недостиг и изобилие на храна. При периодично гладуване, клетъчните мембрани стават по-чувствителни към инсулина. Това позволява на тялото да използва ефективно приетата храна. По време на фазата на изобилие на храна, тялото ви адаптира клетките си към инсулина, за да избегне допълнителния стрес от приема на калории. Това води до повишени нива на инсулин, съхранение на мазнини, оксидативен стрес и потенциално възпаление.

За разлика от нашите предци, ние можем да ядем всичко, по всяко време. Въпреки че много здравни специалисти препоръчват 5 до 6 малки хранения на ден, тази честота на хранене изпраща сигнала за излишък, който пречи на действието на ключовите хормони, които възстановяват тъканите.

Човешкият хормон на растежа (HGH) и инсулинът се противопоставят един на друг. HGH подпомага по-лесното възстановяване на тъканите, намалява възпалението и подобрява ефективното използване на приетите калории. Инсулинът, от друга страна, стимулира съхраняването на енергия и увеличава възпалението и клетъчното делене.

Но какво се случва, когато се храните?

При прием на храна, тялото отделя инсулин и започва да се инхибира HGH. Изследванията показват, че гладуването е чудесен начин за намаляване на секрецията на инсулин и повишаване на клетъчната инсулинова чувствителност. С помощта на този процес тялото работи по-ефективно, научава се как да използва инсулина по-правилно и как да се нуждае от по-ниското му производство, когато се храните. Намаленото производство на инсулин води до по-ниско възпаление и по-добри нива на HGH.

Подобрява холестерола и триглицеридите 

Холестеролът и триглицеридите са два различни вида липиди, които циркулират в кръвта. Холестеролът е органична молекула и съединение, намиращо се в тялото. Той подпомага изграждането на клетките и на някои хормони. Триглицеридите са естери, получени от глицерол и три мастни киселини и служат като основни компоненти на телесните мазнини при хората. Те съхраняват неизползваните калории в тялото и ви зареждат с енергия.

Правилното ниво на холестерол и триглицериди е от решаващо значение за здравето на сърцето. Високият холестерол може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Повишените триглицериди могат да доведат до удебеляване на артериални стени или дори атеросклероза. Неминуемо тези състояния могат да увеличат риска от инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания.

Периодичното гладуване балансира нивата на холестерола и триглицеридите и чрез него можете да понижите плътността на липопротеина. Изследвания установяват, че мъжете, които са гладували 24 часа, имат по-ниски нива на холестерол и триглицериди. Друго проучване установява, че периодичното гладуване подобрява липидния профил и загубата на тегло при затлъстели мъже и жени, тъй като води до по-нисък общ холестерол, LDL, триглицериди и по-високи HDL нива.

Изгаря излишните мазнини

Наличието на излишни телесни мазнини, особено около коремната област, може да доведе до сериозни последици за здравето. Твърде голямото насищане на мазнини в тази зона може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Изследванията показват, че излишните мазнини увеличават риска от сърдечни проблеми, дори и при хората, които имат здравословен индекс на телесна маса (ИТМ).

Практикувайки периодично гладуване, ще можете да изгаряте излишните мазнини, с което ще намалите и риска от сърдечни заболявания. Проучвания установяват, че гладуването може да предотврати увреждането и стареенето на митохондриите, което се причинява от наличието на излишни мазнини. По време на пост, HGH може да се увеличи, да се подобрят нивата на кръвната захар, да се подобри чувствителността на инсулина и да загубите мазнини. По-ниските нива на инсулин ще помогнат на тялото ви в изгарянето на мазнини и ще направи процеса по-ефективен. 

Подновява неправилно функциониращите клетки 

Възстановяването на неправилно функциониращите клетки е изключително важно за здравето на сърцето. Новите, здрави клетки са готови да защитят тялото ви и да функционират правилно, докато старите, нефункциониращи или увредени клетки могат да доведат до редица проблеми. Както споменахме, HGH подобрява възстановяването на тъканите, намалява възпалението и подобрява ефективното използване на калориите. По време на хранене инсулинът се увеличава и HGH се инхибира. По време на гладуване обаче, тялото ви се научава как да работи по-ефективно, да използва инсулина по-добре и да се нуждае от по-малко инсулин, при консумация на храна. Това намалено производство на инсулин повишава нивата на HGH, намалява възпалението и подобрява клетъчното възстановяване.

Проучване установява, че периодичното гладуване увеличава автофагията и помага за отстраняването на дисфункционални клетки. Освен това е установено, че периодичното гладуване може да подпомогне намаляването на кардиомиопатията – заболяване на сърдечния мускул, което затруднява изпомпването на кръв от сърцето. Гладуването подобрява състоянието ви при различни сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония и сърдечна хипертрофия, предизвикана от стареене. Този лечебен процес може да бъде внедрен и като част от лечението на кардиомиопатия и сърдечна недостатъчност.

Подобрява кръвното налягане

Поддържането на здравословно кръвно налягане е от решаващо значение за вашето здраве. Колкото по-високо е то, толкова по-висок е рискът от развитие на сърдечни проблеми. Наличието на високо кръвно силно натоварва артериите и сърцето ви. Проучване на кръвното налягане по време на гладуване, включващо 60 участници, отбелязва, че то е по-високо, когато хората закусват скоро след като са се събудили или ако са се събудили преди изгрев слънце. Периодичното гладуване води до по-ниско кръвно налягане.

Заздравява кръвоносните съдове

Кръвоносните съдове са важна част от кръвоносната система. Артериите и вените са особено важни, тъй като те са кръвоносните съдове, които пренасят кръвта от и към сърцето. Те транспортират кислорода и хранителните вещества, а също така извеждат излишните вещества и въглеродния диоксид от тъканите. Цялото тяло разчита на правилното функциониране на кръвоносните съдове. Периодичното гладуване може да помогне за намаляване на риска от сърдечни проблеми чрез създаване на по-здрави кръвоносни съдове. Изследвания установяват, че периодичното гладуване позволява на кръвоносните съдове да станат по-здрави и да се разширят, като в резултат се подобрява и кръвното налягане. Гладуването може да намали възпалението и оксидативния стрес, а това е важно, тъй като по-ниският оксидативен стрес подпомага повишаването на нитратите. Нитратът е естествен химикал, който разширява кръвоносните съдове и той има голямо значение, когато става въпрос за здравето на кръвоносните съдове.

Заключение

Периодичното гладуване е сигурен начин да подобрите цялостното си здравословно състояние и още по-специално вашата сърдечносъдова система. Сърдечните заболявания са широко разпространени в нашия съвременен свят и защитата на сърцето е изключително важна. Очаквайте следващата ни статия, в която ще разгледаме начините на периодично гладуване и последователните стъпки, с които да започнете редовно да прилагате гладуване в ежедневието си. Скоро ще разберете, че периодичното гладуване е фантастичен подход, с който можете да подобрите живота си по много начини.

Източници:

1. Heart Disease Facts and Statitistics. Centers for Disease Control and Prevention. Връзка
2. Anderson JL, Carlquist JF, Roberts WL, Horne BD, May HT, Schwarz EL, Pasquali M, Nielson R, Kushnir MM, Rockwood AL, Bair TL, Muhlestein JB; Intermountain Heart Collaborative Study Group.. Asymmetric dimethylarginine, cortisol/cortisone ratio, and C-peptide: markers for diabetes and cardiovascular risk? Am Heart J. 2007 Jan;153(1):67-73. PMID: 17174641
3. McInnes J. Mitochondrial-associated metabolic disorders: foundations, pathologies and recent progress. Nutrition & Metabolism. 2013 Oct;10:63. DOI: 1186/1743-7075-10-63
4. Ding WX, and Yin XM. Mitophagy: mechanisms, pathophysiological roles, and analysis. Biol Chem. 2012 Jul;393(7):547-564. PMCID: 3630798
5. Lopez-Lluch, G, Hunt, N., Jones, B, Zhu, M, Jamieson, H, Hilmer, S, Cascajo, MV, Allard, J, Ingram, K, Navas, P, de Cabo, R. Calorie restriction induces mitochondrial biogenesis and bioenergetic efficiency. Proc Natl Acad Sci U S A. 2006 Feb 7; 103(6): 1768–1773. PMID: 16446459
6. Pamplona, R, Barja, G. Mitochondrial oxidative stress, aging and caloric restriction: The protein and methionine connection. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Bioenergetics. Volume 1757, Issues 5–6, May–June 2006, Pages 496-508. Връзка
7. Lanzi R, Luzi L, Caumo A, Andreotti AC, Manzoni MF, Malighetti ME, Sereni LP, Pontiroli AE. Elevated insulin levels contribute to the reduced growth hormone (GH) response to GH-releasing hormone in obese subjects. Metabolism. 1999 Sep;48(9):1152-6. PubMed PMID: 10484056
8. Ji S, Guan R, Frank SJ, Messina JL. Insulin inhibits growth hormone signaling via the growth hormone receptor/JAK2/STAT5B pathway. J Biol Chem. 1999 May 7;274(19):13434-42. PMID: 10224108
9. Fasting diett: Can it improve my heart health? Mayo Clinic. Връзка
10. Santos, HO, Madeco, RCO. Impact of intermittent fasting on the lipid profile: Assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN. 2018 Apr;24:14-21. PMID: 29576352
11. Bilodeau K. Belly fat linked with higher heart disease risk. Harvar Health. Връзка
12. Belly fat increases heart health risk even in health weight adults. American College of Cardiomedicine. Връзка
13. Lettieri-Barbato D, Cannata SM, Casagrande V, Ciriolo MR, Aquilano K. Time-controlled fasting prevents aging-like mitochondrial changes induced by persistent dietary fat overload in skeletal muscle. PLoS One. 2018 May 9;13(5):e0195912. doi: 10.1371/journal.pone.0195912. PMID: 29742122
14. Ho KY, Veldhuis JD, Johnson ML, et al. Fasting weight loss enhances growth hormone secretion and amplifies the complex rhythms of growth hormone secretion in man. Journal of Clinical Investigation. 1988;81(4):968-975.
15. Vendelbo MH, Jørgensen JO, Pedersen SB, Gormsen LC, Lund S, Schmitz O, Jessen N, Møller N. Exercise and fasting activate growth hormone-dependent myocellular signal transducer and activator of transcription-5b phosphorylation and insulin-like growth factor-I messenger ribonucleic acid expression in humans. J Clin Endocrinol Metab. 2010 Sep;95(9):E64-8. PMID: 20534752
16. Yamamoto M, Iguchi G, Fukuoka H, Suda K, Bando H, Takahashi M, Nishizawa H, Seino S, Takahashi Y. SIRT1 regulates adaptive response of the growth hormone–insulin-like growth factor-I axis under fasting conditions in liver. Proc Natl Acad Sci U S A. 2013 Sep 10;110(37):14948-53. PMID: 23980167
17. Van Proeyen K, Szlufcik K, Nielens H, Pelgrim K, Deldicque L, Hesselink M, Van Veldhoven PP, Hespel P. Training in the fasted state improves glucose tolerance during fat-rich & fat burning diet. J Physiol. 2010 Nov 1;588(Pt 21):4289-302. PMID: 20837645
18. Dirks-Naylor AJ, Kouzi SA, Yang S, Tran NT, Bero JD, Mabolo R, Phan DT, Whitt SD, Taylor HN. Can short-term fasting protect against doxorubicin-induced cardiotoxicity? World J Biol Chem. 2014 Aug 26;5(3):269-74. PMID: 25225594
19. Heilbronn, LK. Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism. Am J Clin Nutr. 2005 Jan;81(1):69-73. PMID 15640462
20. Lopaschuk, GD. Fatty Acid Oxidation and Its Relation with Insulin Resistance and Associated Disorders. 016;68 Suppl 3:15-20. Epub 2016 Dec 9. PMID: 27931032
21. Mukai R, Zablocki D, Sadoshima J. Intermittent Fasting Reverses an Advanced Form of Cardiomyopathy. J Am Heart Assoc. 2019 Feb 19;8(4):e011863. doi: 10.1161/JAHA.118.011863. PMID: 30773085
22. Erdem, E. The effect of intermittent fasting on blood pressure variability in patients with newly diagnosed hypertension or prehypertension. J Am Soc Hypertens. 2018 Jan;12(1):42-49 PMID: 29275920
23. Malinowski B, Zalewska K, Węsierska A, Sokołowska MM, Socha M, Liczner G, Pawlak-Osińska K, Wiciński M. Intermittent Fasting in Cardiovascular Disorders-An Overview. Nutrients. 2019 Mar 20;11(3):673. doi: 10.3390/nu11030673. PMID: 30897855
24. Malinowski B, Zalewska K, Węsierska A, Sokołowska MM, Socha M, Liczner G, Pawlak-Osińska K, Wiciński M. Intermittent Fasting in Cardiovascular Disorders-An Overview. Nutrients. 2019 Mar 20;11(3):673. doi: 10.3390/nu11030673. PMID: 30897855
25. Endothelial function during intermittent fasting. Връзка
26. Adawi M, Watad A, Brown S, Aazza K, Aazza H, Zouhir M, Sharif K, Ghanayem K, Farah R, Mahagna H, Fiordoro S, Sukkar SG, Bragazzi NL, Mahroum N. Ramadan fasting exerts immunomodulatory effects: Insights from a systematic review. Front Immunol. 2017 Nov 27;8:1144. PMID: 29230208
27. 8. Maalouf M, Rho JM, Mattson MP. The neuroprotective properties of calorie restriction, the ketogenic diet, and ketone bodies. Brain Res Rev. 2009 Mar;59(2):293-315. PMID: 18845187
28.  Patterson RE, Laughlin GA, LaCroix AZ, Hartman SJ, Natarajan L, Senger CM, Martínez ME, Villaseñor A, Sears DD, Marinac CR, Gallo LC. Intermittent Fasting and Human Metabolic Health. J Acad Nutr Diet. 2015 Aug;115(8):1203-12. PMID: 25857868
29. Horne BD, May HT, Anderson JL, Kfoury AG, Bailey BM, McClure BS, Renlund DG, Lappé DL, Carlquist JF, Fisher PW, Pearson RR, Bair TL, Adams TD, Muhlestein JB; Intermountain heart collaborative study. Usefulness of routine periodic fasting to lower risk of coronary artery disease in patients undergoing coronary angiography. Am J Cardiol. 2008 Oct 1;102(7):814-819. PMID: 18805103
30. Rouhani MH, Azadbakht L. Is Ramadan fasting related to health outcomes? A review on the related evidence. J Res Med Sci. 2014 Oct;19(10):987-92. PMID: 25538785
31. Horne BD, Muhlestein JB, May HT, Carlquist JF, Lappé DL, Bair TL, Anderson JL; Intermountain Heart Collaborative Study Group. Relation of routine, periodic fasting to risk of diabetes mellitus, and coronary artery disease in patients undergoing coronary angiography. Am J Cardiol. 2012 Jun 1;109(11):1558-62. PMID: 22425331

Add address

България

X