}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

COVID-19 се появи преди две години. Учените знаят вече доста за вируса. Основните усилия на голяма част от тях вече са насочени към намирането на средства, които да осигурят бързо изчистване от вируса, предотвратяване влошаването на болните и хоспитализирането им, намаляване на необходимостта от интензивни грижи и кислородна терапия. Проучват се както вече съществуващи лекарства и нови формули, така и познати фитовещества, които могат да се използват като съпровождаща терапия и профилактика. Едно от тези вещества е кверцетинът.

Изследванията се водят на всички нива – теоретично, лабораторно, клинично.

Две обнадеждаващи клинични изследвания

Става дума за две пилотни изследвания (1, 2), описани от Франческо Ди Пиеро и колектив, и публикувани в средата на 2021 година.

Първото (1) проспективно рандомизирано контролирано отворено проучване

То обхваща 152 участника с потвърдена инфекция с COVID-19 в ранен стадий. Половината от тях (76) получават стандартни грижи у дома, другата половина (76) – и кверцетин в добавка – в продължение на 30 дни. Избран е точно кверцетин поради доказаните му противосъсирващи, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Резултатите са:

 • 7 човека от получаващите добавката са стигнали до хоспитализация срещу 22 от контролната група;
 • 1 от тези на кверцетин е имал нужда от неинвазивна кислородна терапия при 15 от контролната група;
 • Нито един от получавалите добавката не е настанен в интензивно отделение срещу 8 от стандартната група, като 3 от нея са починали.

Второто (2) клинично рандомизирано контролирано отворено проучване

Продължило е 2 седмици. Участват 42 амбулаторни пациенти с COVID-19 с положителен тест (PCR). Половината от тях (21 човека) са получавали стандартни грижи, а другата половина (21 човека) допълнително са приемали и кверцетин. Главната цел била да се провери скоростта на изчистване от вируса и облекчаването на симптомите.

Резултатите:

 • при приемалите кверцетин – 16 са имали отрицателен тест за COVID-19 още първата седмица, останалите 5 – на втората седмица. 12 са били с намалени симптоми още първата; 
 • при контролната група – 2ма са били с отрицателен тест за COVID-19 първата седмица, 17 – втората, 1 – през третата, а 1 – до 20тия ден. Само 4ма били с частично намалени симптоми през първата.

Съпътстващата терапия с кверцетин намалила устойчивостта на вируса за една седмица със 76% срещу 9,5% в стандартната група. След една седмица лечение приемалите добавката показали с 57% по-добри клинични резултати спрямо останалите – с 19% подобрение. 

След провеждане на редица кръвни изследвания, заключенията били, че кверцетинът

 • статистически намалява времето за изчистване от COVID-19;
 • намалява проявата и тежестта на симптомите;
 • подобрява биомаркерите на заболяването и отрицателните прогнози.

Не са наблюдавани вреди и/или нежелани ефекти.

Трябва да допълним, че са направени (3) и се правят и други подобни изследвания със сходни резултати.

Характеристики на кверцетина

Това е флавонол – основен полифенолен флавоноид, открит в множество плодове и зеленчуци – включително лук, броколи, елда, каперси, девисил, чушки, зеле и зелеви, киселец и лапад, ябълки, грозде, горски плодове, чай и вино, както и в много ядки, семена, подправки, цветя, листа, кори и др. Жълт е на цвят, не се произвежда от човешкия организъм. Фармакологичната му активност е добре проучена.

Кверцетинът се характеризира с 3 важни свойства:

 • Антиоксидантно – той е мощен антиоксидант и намалява липидната пероксидация, с което облекчава патологичните ефекти, причинени от вирусите в клетката;
 • Противовъзпалително – потиска провокиращите възпалението медиатори в организма, инхибира провъзпалителните цитокини и предотвратява възникването на цитокинова буря. 
 • Имуномодулиращо – противодейства на стремежа на вирусите да подтиснат функцията на имунните клетки.

Комбинацията от тези 3 свойства в съчетание със способността му да инхибира образуването на тромби буди много сериозни надежди кверцетинът да се превърне в терапевтично средство срещу агресивния COVID-19. Отличният му профил на безопасност позволява да се прилага широко още в ранната фаза – на етапа на съмнението, преди още да е доказано заразяването (2).

Макар че механизмите, чрез които въздейства върху патогените, не са напълно ясни, той потиска репликацията на някои респираторни вируси като грипен, параинфлуенца, аденовирус и риновирус, респираторен синцитиален вирус, на различни зоонозни вируси и т. н.

Освен това флавонолът има психостимулиращи свойства и успява да премине през кръвномозъчната бариера. Проявява широк спектър противоракови ефекти, проявява кардиопротективни и невропротективни характеристики. Повлиява митохондриалната биогенеза и модифицира митохондриалния дефект (4).

Изследвания за пoлзите на кверцетина при COVID-19

Изследване от 2020 година (5) посочва кверцетина като петото най-добро съединение от списък с 18, което притежава значителна способност да затруднява репликацията и възпроизводството на COVID-19 .

Преглед (6) на редица изследвания за свойствата и действието на флавонола, базирани на молекулярната му структура, стига до извода, че посредством различни механизми той може да попречи на вирусите SARS както да проникнат в клетките, така и да завършат успешно жизнения си цикъл чрез репликация и заразяване на нови клетки. В същото време активира имунните клетки, като повишава антивирусната им активност и представянето на антигена и антителата. Повлиява намаляването на възпалението и съсирването на кръвта в белите дробове. 

Изследване (7) на механизмите, чрез които кверцетинът инхибира възпалението, и на противовъзпалителния му потенциал при лечение на COVID-19 посочва способността му да потиска цитокиновата буря при пациентите. А точно тя е, която в края на краищата води до остър респираторен дистрес, остро увреждане на белите дробове, полиорганна недостатъчност и смърт. 

Освен тежкото възпаление при болни с тежка форма на COVID-19 се открива и висока клетъчна дегенерация. Флавонолът, като инхибира процеса на програмирана клетъчна смърт, може да предотврати апоптозата на клетките (7). Установена е също кверцетин медиирана автофагия, която, като прочиства мъртвите и дефектни клетки, предотвратява оксидативния стрес и възпалението. Това повишава очакванията от приложението на фитохимикала при болни от COVID-19.

Изследванията върху кверцетина и способността му да противодейства на върлуващия COVID-19 продължават. Те се правят от различна гледна точка, в различни части на света, с различен брой участници. Има и такива, които изследват способността му да намалява нежеланите ефекти на ваксините (8). Изследва се (9) и съвместното му действие с витамин C, vitamin D3, цинк– такава комбинация ще намерите в “Кверцетин имун комплекс“, като всички съставки в този продукт са в оптимални дози за профилактика и съпътстващо лечение при вирусни инфекции. Друга често използвана комбинация на кверцетин е тази с протеолитични ензими, като бролмелаин и папаин или серапептаза. Използвани заедно действат не само противовъзпалително, но и подобряват кръвообращението, регулират имунитета, като се справят с някои имунни комплекси, които причиняват автоимунитет. Това е от изключителна важност при COVID и би могло да спести т.нар. пост- covid синдром.

Клиничните проучвания обобщават, че кверцетина:

 • има потенциал да попречи на навлизането на вируса в клетката на много етапи и чрез различни механизми;
 • намалява вирулентността на патогена (способността му да разболява, да причинява увреждания);
 • пречи на репликацията му (възпроизводството му).

Налага се схващането, че то носи профилактични и терапевтични ползи (10) при управлението на пандемията, предизвикана от COVID-19. 

Още при първите съмнения за заразяване с COVID-19 говорете с вашия лекар и попитайте, дали можете да включите добавка на кверцетин към изписаните средства за симптоматично лечение. Дори това да се окаже безобидна настинка или грипен вирус, кверцетинът ще ви помогне, без да навреди! Опитайте!


Използвани продукти:

 (1) Кверцетинови добавки

(2) Сера-плюс, серапептаза

(3) Бромелаин и папаин

Източници:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8197660/

2. https://www.dovepress.com/potential-clinical-benefits-of-quercetin-in-the-early-stage-of-covid-1-peer-reviewed-fulltext-article-IJGM

3. https://www.journaljamps.com/index.php/JAMPS/article/view/30222

4. https://journal-inflammation.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12950-021-00268-6

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7675685/

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7537236/

7. https://journal-inflammation.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12950-021-00268-6

8. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1934578X211042763

9. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1934578X20976293

10. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095177921001106

Допълнителни източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318306/

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.22.20245993v1.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7462519/

https://www.news-medical.net/news/20210401/Could-a-flavonoid-found-in-common-fruit-and-vegetables-combat-COVID-19.aspx


Add address

България

X