}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Нямате добро мнение за бактериите и не искате да си имате работа с тях. Късно е! От самото ви раждане и дори от преди това, върху/във вас живеят милиарди бактерии и други микроорганизми. 

В какви отношения са бактериите с човешкия организъм ?

Симбиозата е съвместно съжителство на различни видове организми – в случая – бактерии и хора. Нейните проявления са от паразитизъм през коменсализъм (полза най-вече за единия от участниците във връзката) до взаимност. Последният вариант изразява най-точно отношението между човека и добрите бактерии. Те се възползват от оптималните жизнени условия в човешкия организъм, а той, благодарение на тях, получава завършеност на функционалността си. 

Бактериите са съсредоточени основно върху кожата, в чревния тракт, в устата и носа, във вагината и отделителната система. Живеещите с човека бактерии се описват основно с две понятия – микробиота и микробиом. 

  • Микробиотата е сложното съобщество от микроорганизми, които живеят върху и в човешкото тяло. 
  • Микробиомът в тесен смисъл се отнася до генотипите на обединените в микробиотата организми, а в по-широк се използва като неин синоним.  

Симбиотичната връзка между нас и микробиотата е толкова тясна, че всяко отклонение в здравословното ни състояние, в теглото, в диетата и дори на местоживеенето за кратко време променя количествено и качествено микробиома. Разлики се забелязват при хора с различни заболявания, на различна възраст, дори при един и същ индивид в различни моменти. 

Съперничество между добрите и лошите бактерии и последиците за човека

Нормалната микробиота се характеризира с огромно видово разнообразие. Тя се състои от трилиони микроорганизми с милиони гени при 23 000 наши собствени, човешки гени. Патогенните и условно патогенните бактерии са в постоянно съперничество с приятелските за жизнен ресурс. Чрез различни механизми добрите бактерии потискат размножаването и развитието на враждебните и разпространението на токсичните им метаболити. Така се оказват част от първата защитна линия на имунната ни система. 

От векове нашият интерес е бил съсредоточен по-скоро върху патогенните бактерии, причиняващи болести и смърт. Но през последните години изследванията върху полезните стават все повече и разкриват впечатляващата им роля за благополучието и здравето на човека. 

Приятелските бактерии допринасят за запазване на хомеостазата и здравословния баланс в телата ни. При жизнената си дейност те синтезират протеини, ензими, невроактивни съединения (невротрансмитери – серотонин, допамин, GABA), витамини (кобаламин В12) и други биоактивни химикали, които нашият собствен организъм не произвежда сам и които се оказват безусловно необходими за оптималната му работа. Точно те осигуряват доброто храносмилане и се намесват в хормоналното равновесие, комуникацията между чревния тракт и мозъка и още и още…

Когато по някакви причини – лошо хранене, болести, употреба на антибиотици – добрите бактерии намалеят и многообразието на микробиотата се наруши, тогава се проявяват и така наречените дисбиози. Болестотворните микроорганизми надделяват и се проявяват различни болестни състояния – от проблемно храносмилане до депресии. 

Можете ли да възстановите равновесието на микробиома си ?

Пробиотици, пребиотици, синбиотици 

В резултат на натрупаните знания за бактериите се появиха хранителните добавки с пробиотици. Това са живи микроорганизми, които, приети в нужното количество, оказват подкрепа на естествената микрофлора и на човешкото здраве. Различните продукти включват бактериални видове, характерни за чревната флора. Задачата им е да преминат през екстремната среда на стомаха и да колонизират тънките и дебелите черва, като подкрепят и възстановят естествено живеещите там приятелски бактерии. 

За да се справят успешно, пробиотиците се съчетават с пребиотици – растителни фибри, които им служат за храна. Комбинираните продукти се наричат синбиотици.

Ползите от приема на синбиотици 

Приемът на синбиотици, съдържащи различни видове пробиотични бактерии, ускорява възстановяването и укрепването на нормалната микробиота. А това елиминира нарушенията във функциите на организма: 

  • стабилизира се състоянието на чревната микрофлора и стомашно-чревния тракт, настъпва облекчение при пропускливите черва, Болестта на Крон, улцерозния колит и др. Храносмилането става по-ефективно; 
  • подобрява се работата на имунната система, отшумяват по-бързо възпаления и инфекции на дихателните пътища, отделителната система, червата; 
  • неутрализира се вредното действие на антибиотиците и активността на Clostridium difficile и Candida albicans; 
  • оптимизира се дефекацията и се преодоляват както констипацията, така и диарията с различен произход; 
  • нормализира се усвояването на  лактозата и т. н. 

Възстановената чревна флора пряко и косвено повлиява общото здраве на организма, работата на нервната система и на мозъка.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709439

https://hmpdacc.org/ihmp/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731629/

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-human-microbiome-project-defines-normal-bacterial-makeup-body

https://www.genome.gov/news/news-release/Microbes-in-us-and-their-role-in-human-health-and-disease

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22699609

http://rjstonline.com/HTMLPaper.aspx?Journal=Research%20Journal%20of%20Science%20and%20Technology;PID=2010-2-1-1

https://academic.oup.com/jn/article/149/11/1882/5542976#165933202

https://mpkb.org/home/pathogenesis/microbiota

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24997043/

https://www.nature.com/articles/d42859-019-00021-3

https://www.reactgroup.org/wp-content/uploads/2019/02/The-human-microbiome-factsheet-ReAct-Dec-2017-2.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756104/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3845678

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31098656

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4259177

https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/76/7/481/4985887

http://depts.washington.edu/mbwc/news/article/the-gut-microbiome-and-brain-health

Add address

България

X