}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Астаксантинът е от онези вълшебни съединения, в които съвременната наука открива огромен потенциал за забавяне на стареенето и защита на човешкото здраве. Когато го сравняват с най-добрите антиоксиданти, използват фрази като „500 пъти по-мощен“, „6000 пъти по-активен“, отнесени към витамин Е и зеления чай, към витамин С. И това само по себе си буди изумление, любопитство и надежда.

Какво е астаксантинът и как се произвежда

Това е мастноразтворим пигмент от семейството на каротеноидите, на които дължи оранжевия си цвят морковът. Сред по-популярните негови роднини са бета-каротенът, ликопенът, лутеинът и зеаксантинът. Не се превръща във витамин А и съответно не крие рискове от възникване на хипервитаминоза.

Той се синтезира интензивно от микроводораслите Haematococcus pluvialis и придава розово-червения цвят на крила, на скаридите и на всички видове нагоре по хранителната верига – чак до сьомгата и розовото фламинго. Синтезират го също някои дрожди като Phaffia rhodozyma и бактериите Paracoccus carotinifaciens, някои висши растения – също, макар и в малки количества. Животните и човекът трябва да си го набавят с храната.

За нарасналото търсене от хранителната и козметична промишленост и индустрията за производство на фуражи, се произвежда синтетичен астаксантин, който обаче не носи същите ползи. 

Астаксантинът като антиоксидант

През последните години астаксантин предизвика вниманието на учените с изненадващата си мощ на антиоксидант. Освен характерните за каротеноидите възможности да влияят върху  обменните и физиологични реакции в тялото, той притежава допълнителни свойства, обусловени от спецификата на молекулната му структура на ксантофил (вид каротеноиди с хидроксилна и карбоксилна групи). Тя е отговорна за подсиления му капацитет на антиоксидант.

Астаксантинът:

  • улавя синглетния кислород и реактивния кислород; 
  • свързва свободните радикали и/или прекъсва лавинообразното им нарастване;
  • намалява липидната пероксидация с около 40%;
  • понижава пропускливостта на клетъчната мембрана за свободните радикали, с което допълнително увеличава ефективността си на антиоксидант.

Така розово-червеният пигмент предотвратява оксидативния стрес от лавинообразното нарастване на свободните радикали и разрушителните негативни последици за организма, до които той води. 

Астаксантин и човешкото здраве

Коректността изисква да се отбележи, че голяма част от изследванията върху свойствата  му и ползите, които носи той, са проведени върху животни или върху лабораторни култури. Но получените резултати са толкова насърчителни, че проучването на ксантофила каротеноид става все по-активно и по-задълбочено.

Влияние върху основните рискови фактори за хроничните заболявания

Астаксантинът повлиява рисковите фактори за повечето хронични заболявания (включително рак), които днес придобиват епидемиологичен характер:

  • забавя нарастването на теглото и намалява затлъстяването;
  • намалява триглицеридите и холестерола в кръвта, чернодробните триглицериди и окисляването на мастните киселини, увеличава концентрацията на добрия холестерол, подобрява липидния метаболизъм;
  • смъква нивата на кръвната захар и повишава инсулиновата чувствителност; 
  • понижава кръвното налягане и облекчава други симптоми на метаболитния синдром;
  • потиска възпаленията;
  • предпазва клетките от ултравиолетовите лъчения и оксидативния стрес;

Конкретни ползи от приема на астаксантин

Очаква се намесата на розово-червения пигмент в обмяната на организма да води до:

  • по-здрава и по-добре функционираща сърдечно-съдова система;
  • подобрено очно здраве (особено при по-възрастните);
  • забавено остаряване на мозъка и повлияване на невро-дегенеративните процеси;
  • активиране на работата на митохондриите и енергизирането на организма;
  • благотворно повлияване на диабета;
  • подобрена плодовитост при мъжете;
  • засилен имунен отговор;
  • намалена болезненост в ставите;
  • по-млада и еластична кожа (предотвратява разрушаването на колагена);
  • намалена обща умора и неразположение и така нататък, и така нататък.

На практика мощният антиоксидант носи полза на всяка от основните жизнени системи.  [1]  

Нарочно провеждани изследвания с хора установяват благотворното му действие при прием между 4 и 12 мг дневно. Дори в случаите на еднократен прием на 40 мг и 100 мг не са докладвани нежелани реакции.Изследователите смятат, че по-добрият вариант за хранителните добавки е натуралният астаксантин, извлечен от водорасли, крил, морски дарове.


 

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2020.5993

https://www.futuremedicine.com/doi/abs/10.2217/fca.09.19?journalCode=fca&

https://www.healthline.com/health/health-claims-astaxanthin#takeaway

https://www.jstage.jst.go.jp/article/jaam/6/4/6_4_15/_article/-char/ja/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946307/

https://www.mdpi.com/1660-3397/9/3/447/htm

https://microbialcellfactories.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2859-7-3

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15930728

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16444582/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19423317/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29941810/

https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1415-52732010000600010&script=sci_arttext

https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-011-0258-9

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1063/astaxanthin

http://www.fujichemical.co.jp/english/newsletter/newsletter_nutra_0808.html

https://www.algaecal.com/expert-insights/astaxanthin/

https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2012-02/astaxanthin-review-literature

https://draxe.com/nutrition/astaxanthin-benefits/

https://examine.com/supplements/astaxanthin/

X