Астаксантинът е от онези вълшебни съединения, в които съвременната наука открива огромен потенциал за забавяне на стареенето и защита на човешкото здраве. Когато го сравняват с най-добрите антиоксиданти, използват фрази като „500 пъти по-мощен“, „6000 пъти по-активен“, отнесени към витамин Е и зеления чай, към витамин С. И това само по себе си буди изумление, любопитство и надежда.
Какво е астаксантинът и как се произвежда
Това е мастноразтворим пигмент от семейството на каротеноидите, на които дължи оранжевия си цвят морковът. Сред по-популярните негови роднини са бета-каротенът, ликопенът, лутеинът и зеаксантинът. Не се превръща във витамин А и съответно не крие рискове от възникване на хипервитаминоза.
Той се синтезира интензивно от микроводораслите Haematococcus pluvialis и придава розово-червения цвят на крила, на скаридите и на всички видове нагоре по хранителната верига – чак до сьомгата и розовото фламинго. Синтезират го също някои дрожди като Phaffia rhodozyma и бактериите Paracoccus carotinifaciens, някои висши растения – също, макар и в малки количества. Животните и човекът трябва да си го набавят с храната.
За нарасналото търсене от хранителната и козметична промишленост и индустрията за производство на фуражи, се произвежда синтетичен астаксантин, който обаче не носи същите ползи.
Астаксантинът като антиоксидант
През последните години астаксантин предизвика вниманието на учените с изненадващата си мощ на антиоксидант. Освен характерните за каротеноидите възможности да влияят върху обменните и физиологични реакции в тялото, той притежава допълнителни свойства, обусловени от спецификата на молекулната му структура на ксантофил (вид каротеноиди с хидроксилна и карбоксилна групи). Тя е отговорна за подсиления му капацитет на антиоксидант.
- улавя синглетния кислород и реактивния кислород;
- свързва свободните радикали и/или прекъсва лавинообразното им нарастване;
- намалява липидната пероксидация с около 40%;
- понижава пропускливостта на клетъчната мембрана за свободните радикали, с което допълнително увеличава ефективността си на антиоксидант.
Така розово-червеният пигмент предотвратява оксидативния стрес от лавинообразното нарастване на свободните радикали и разрушителните негативни последици за организма, до които той води.
Астаксантин и човешкото здраве
Коректността изисква да се отбележи, че голяма част от изследванията върху свойствата му и ползите, които носи той, са проведени върху животни или върху лабораторни култури. Но получените резултати са толкова насърчителни, че проучването на ксантофила каротеноид става все по-активно и по-задълбочено.
Влияние върху основните рискови фактори за хроничните заболявания
Астаксантинът повлиява рисковите фактори за повечето хронични заболявания (включително рак), които днес придобиват епидемиологичен характер:
- забавя нарастването на теглото и намалява затлъстяването;
- намалява триглицеридите и холестерола в кръвта, чернодробните триглицериди и окисляването на мастните киселини, увеличава концентрацията на добрия холестерол, подобрява липидния метаболизъм;
- смъква нивата на кръвната захар и повишава инсулиновата чувствителност;
- понижава кръвното налягане и облекчава други симптоми на метаболитния синдром;
- потиска възпаленията;
- предпазва клетките от ултравиолетовите лъчения и оксидативния стрес;
Конкретни ползи от приема на астаксантин
Очаква се намесата на розово-червения пигмент в обмяната на организма да води до:
- по-здрава и по-добре функционираща сърдечно-съдова система;
- подобрено очно здраве (особено при по-възрастните);
- забавено остаряване на мозъка и повлияване на невро-дегенеративните процеси;
- активиране на работата на митохондриите и енергизирането на организма;
- благотворно повлияване на диабета;
- подобрена плодовитост при мъжете;
- засилен имунен отговор;
- намалена болезненост в ставите;
- по-млада и еластична кожа (предотвратява разрушаването на колагена);
- намалена обща умора и неразположение и така нататък, и така нататък.
На практика мощният антиоксидант носи полза на всяка от основните жизнени системи. [1]
Нарочно провеждани изследвания с хора установяват благотворното му действие при прием между 4 и 12 мг дневно. Дори в случаите на еднократен прием на 40 мг и 100 мг не са докладвани нежелани реакции.Изследователите смятат, че по-добрият вариант за хранителните добавки е натуралният астаксантин, извлечен от водорасли, крил, морски дарове.
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2020.5993
https://www.futuremedicine.com/doi/abs/10.2217/fca.09.19?journalCode=fca&
https://www.healthline.com/health/health-claims-astaxanthin#takeaway
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jaam/6/4/6_4_15/_article/-char/ja/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946307/
https://www.mdpi.com/1660-3397/9/3/447/htm
https://microbialcellfactories.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2859-7-3
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15930728
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16444582/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19423317/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29941810/
https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1415-52732010000600010&script=sci_arttext
https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-011-0258-9
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1063/astaxanthin
http://www.fujichemical.co.jp/english/newsletter/newsletter_nutra_0808.html
https://www.algaecal.com/expert-insights/astaxanthin/
https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2012-02/astaxanthin-review-literature