}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Маслиновото дърво е свещено и познато на хората от древни времена. Неолитни народи в средиземноморския регион събират диви маслини през 8000 г. пр.н.е., докато най- старите маслени амфори, открити от археолозите досега са били използвани около 3500 г. пр.н.е. от ранната минойска цивилизация, живяла в региона на съвременния Крит.

Маслиновото дърво има силен символичен характер. Свързва се с мира и надеждата за живот. Венец от дива маслина (котинос) е бил наградата на древните олимпийци. Гълъбът и маслиновата клонката са неизменна част от библейската история за потопа и Ной. Маслиновото дърво е дълбоко преплетено с историята на Гърция. 

Според гръцката митология, след разгорещено съперничество между Посейдон и Атина, които трябвало да дадат име на безименен град,  богинята на мъдростта и здравето Атина дарила на местните малко маслиново дърво. Именно заради ценния дар, Зевс отредил победата на нея и тя дала името си на града. Хората засадили дървото на Атина върху скала на Акропола, в близост до Партенона – нейния храм. Атиняните ценели това дърво, защото то било полезно за изхранването, осветлението, отоплението, здравето и разкрасяването им. Оттогава маслиновите дървета около Атина са смятани за свещени. И до ден днешен местните атиняни  вярват, че старата маслинова горичка в Атина води началото си от онова малко маслиново дърво – подарък от богинята.

Маслиновото дърво е и едно от най- издръжливите дървета

Способно е да оцелее при  много сурови условия. В разгара на горещите летни дни маслиновото дърво контрастира със своите зелени листа на сухите, кафяви хълмове. Листата му са оцветени с тъмнозелено отгоре и сиво отдолу. Когато лек бриз разклати клоните на дърветата, листата изглеждат сребристи и така в сухия сезон, вятърът кара хълмовете да блестят.

Дори през студените месеци, то продължава да носи своите вечнозелени листа, които внасят нотка красота и вдъхват сила за живот през студения сезон.

Едно от най- смайващите качества на  маслиновите дървета е тяхното дълголетие. Могат да живеят стотици години. Някои екземпляри са датирани на възраст 2000- 3000 години. Често срещано явление в Гърция са маслинови дървета на по 1000 години, които все още са напълно здрави и продуктивни. Освен всички тези любопитни факти до тук, маслиновото дърво има невероятната способност да се регенерира. И това не е никак случайно.

Маслиновият лист в историята, като лекарство

Аристотел подробно изучава маслиновото дърво и неговите проучвания привличат интерес в научните среди. 

Хипократ го описа, като „перфектното лекарство,  а Омир възвеличава добиваното масло, като “златна” течност.

Но маслиновото дърво не произвежда само маслини, които се ядат или пресоват за получаване на зехтин. Неговите листа са източник на ценни вещества, с фитотерапевтични свойства, с които човек може да поддържа здравето си и да предотврати множество инфекциозни и хронични заболявания.

Маслиновите листа

се използват, като лекарство от хилядолетия в средиземноморската, персийската и други култури.

В историята на древните египтяни се споменава, че екстрактът от маслинови листа е бил прилаган при мумифициране на фараоните, за запазване на телата им след смъртта.

В стария завет, един стих се позовава на стимулиращите здравето свойства на маслиновите листа „… И плодът им ще бъде за храна, а листата им за лекуване.“ (Езекил [47:12] )

Първият път, когато маслиновият лист официално се споменава, е през 1854 г., когато Даниел Ханбъри пише доклад за това, как маслиновите листа се пюрират и смесват с течности за лечение на треска и малария.

Век по- късно учените откриват олеуропеинът, който е основен компонент на маслиновия лист.  Поради високото съдържание на полифеноли и флавоноиди в състава му, олеуропеинът намира приложение при голям брой заболявания, причинени от възпалителни и окислителни процеси в организма.

Множество научни изследвания сочат неизчерпаемите ползи на маслиновия лист.

Хората включват маслиновите листа в своята диета, като екстракт, във вид на билков чай ​​или на капсули, като хранителна добавка. Биоактивните съединения в тях имат антиоксидантни (1), антимикробни, антивирусни, антихипертензивни, антиатерогенни, противовъзпалителни, хипогликемични, хипохолестеролемични свойства и имуностимулиращ ефект.

Чай, приготвен от листата на маслина, е бил консумиран от древните гърци в полза на тяхното добро здраве. Днес, сушените маслинови листа са предпочитани в страни, като Япония и Корея, заради високите нива на хидрокситирозол(2), ресвератрол и тирозол. Всъщност маслиновият лист съдържа десет пъти повече хидрокситирозол от зеления чай (3). 

Ползите от добавянето на екстракт от маслинов лист

Днес добавките с екстракт от маслинов лист освен за засилване на имунната система и предпазване от инфекции се използват за:

 • натрупване на липиди в черния дроб
 • понижаване на лошия холестерол и кръвното налягане
 • насърчаване  загубата на тегло 
 • контролиране нивата на кръвната глюкоза
 • предпазване на кожата от силното въздействие на ултравиолетовите лъчи
 • подобряване на метаболизма
 • поддържане на здраво сърце, кръвоносна система и черен дроб
 • защита срещу някои видове рак
 • предпазване от окислителни увреждания, от когнитивен упадък и дегеративни мозъчни заболявания

Немалко изследвания потвърждават терапевтични ползи от добавките с маслинови листа

– Притежават силен ефект срещу бактериални инфекции на пикочно- половата система и благоприятстват лечение на цистит

– Имат противовъзпалителни свойства

– Изключително добре се справят с изчистване от свободните радикали и възстановяване на окислителните увреждания

– Помагат за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци, които биха могли да доведат до инфаркт на миокарда или венозна тромбоза

–  Ефективни са срещу венерически заболявания, като херпес и гонорея, както и при стоматологични инфекции

– Спомагат за ликвидиране на Helicobacter pylori, като по този начин повлияват язвени случаи

– Засилват репродуктивната система

– Редуцират състояния по време на менопауза

Маслинов лист

При диабет

Полифенолите в екстрактът от маслинови листа, блокират прекомерното производство на захар и предотвратяват увеличаването на нивата ѝ в кръвта. Това спомага за подобряване на инсулиновата секреция в клетките, което от своя страна снижава риска от затлъстяване и развитие на диабет.

Проучване е установило, че хората, които приемат капсули с екстракт от маслинов лист, понижават средното си ниво на кръвна захар и плазмените нива на инсулин преди прием на храна, като нивата на инсулин след хранене не са били значително засегнати.

Маслинов лист и сърце

Атеросклерозата е сред най- честите причини за появата на сърдечно- съдова заболеваемост и смъртност. Екстрактът от маслинов лист понижава холестерола, регулира кръвното налягане и индуцира появата на коронарна болест на сърцето, което от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания и инсулти.

При артрит

Повишеното окисляване в следствие на оксидативния стрес води до възпаление на ставите и разрушаване на хрущяла. Проучванията показват ефективното потискане на възпалението в следствие действието на маслиновите полифеноли. Екстрактът от маслинов лист намалява възпалението, подуването и болката в ставите, причинено от остеоартрит.

Антиракова активност

Зареден с високи нива на антиоксиданти екстрактът от маслинов лист помага в борбата със свободните радикали. Това е особено важен процес, защото увеличаването на свободните радикали в организма намалява антиоксидантния капацитет на клетките, което води до увреждане и мутация на ДНК. С множество изследвания е установен терапевтичния потенциал на екстракта от маслинови листа, който намалява експресията на ракови клетки и образуването на нови. Антиоксидантните и антиангиогенни свойства на маслиновите листа спират метастазите на раковите клетки. Поради множеството лечебни свойства, екстрактът от маслинови листа може да се използва и за превенция срещу различни видове рак, като: рак на гърдата, меланома, карцином на дебелото черво,  хронична миелоидна левкемия, белодробен карцином и други.

Днес, много хора се стремят да се хранят правилно с оптимално балансирана диета или да поддържат здравословен начин на живот. Благоприятното въздействие на хранителните добавки и функционално- хранителните продукти могат да ги подкрепят в усилията им и постигането на здравословните им цели.

Източници:


1. Bioresour Technol. 2010 May;101 (10):3751-4.

 doi: 10.1016/j.biortech.2009.12.052. Epub 2010 Jan 27.

Antioxidant and Antimicrobial Activities of Individual and Combined Phenolics in Olea Europaea Leaf Extract

2. Medicines (Basel). 2018 Mar; 5(1): 13.

Published online 2018 Jan 23. doi: 10.3390/medicines5010013

Hydroxytyrosol: Health Benefits and Use as Functional Ingredient in Meat

3. https://www.bdsino.com/powerful-antioxidant-hydroxytyrosol/#:~:text=After%20gallic%20acid%2C%20hydroxytyrosol%20is,higher%20than%20that%20of%20CoQ10.

 • Antioxidants (Basel). 2020 Feb 10;9(2):149.

doi: 10.3390/antiox9020149 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32050687/

 • Mycoses . 2003 Apr;46(3-4):132-6. doi: 10.1046/j.1439-0507.2003.00859.x.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12870202

 • Phytother Res. 2008 Sep;22(9):1239-42. doi: 10.1002/ptr.2455.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18729245/

Add address

България

X