}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

  • Какво е Bacopa Monnieri
  • История и употреба
  • Как действа
  • 14 Невероятни ползи от употребата ѝ
  • Безопасност и странични ефекти
  • Трябва ли да опитате

Bacopa monnieri е многогодишна билка с множество ползи. Използва се за подобряване на умствената яснота, заради ноотропните си свойства, за лечение на язви, при лошо храносмилане, тумори и психични проблеми. В традиционната индийска аюрведична медицина е известна като Брахми.

Забележка: Друга лечебна билка, Gotu Kola, също се нарича Brahmi, но не е свързана с Bacopa monnieri.

Днес Bacopa все повече привлича вниманието и се разпознава като мощна ноотропна билка, която може да подобри когнитивните функции и да поддържа здравето на мозъчните клетки. (Ноотропни са лекарствата, добавките и нутриентите, които подобряват мозъчната функция и повлияват когнитивната способност, паметта, мотивацията, вниманието и концентрацията. Ноотропен ефект имат тези медикаменти, които подобряват мозъчните метаболитни процеси, осигуряват по-добра междуклетъчна комуникация и подобряват мозъчния кръвоток.)

Изследвания показват, че може да подобри човешката памет, да намали стреса и тревожността, да балансира невротрансмитерите, да защити невроните, да работи като антидепресант и да осигури други когнитивни подобрения. Хората също използват Bacopa за ADHD, дислексия, деменция на Алцхаймер и за намаляване на възпалението.

Какво е Bacopa Monnieri?

Bacopa monnieri е многогодишна билка, без аромат, която расте във влажните зони в Азия, Африка, Австралия, Северна и Южна Америка.

Листата ѝ са сочни и продълговати, а цветовете са малки и бели. Отглежда се като лечебна и ноотропна билка. Може да я срещнете с други имена, като билка на благодатта или воден исоп.

История и употреба

Най-ранните исторически данни за употреба на Bacopa monnieri се срещат в индийските святи текстове от 6-ти век, включително в сакралните текстове Atharva Veda. Древните ведически учени са я използвали, за да им помогне да запомнят дълги химни и писания. Билката е използвана редовно в Аюрведа – древноиндийската система за лечение, от поне 1400 години. В тази система е описвана като загряваща, горчива, леко пикантна и със слабително действие.

Практикуващите аюрведа смятат, че е полезна при язви, тумори, увеличен далак, лошо храносмилане, всякакво възпаление, Болест на Хенсен, анемия и жлъчка. За проблеми с психиката или емоционалното състояние се препоръчва да се приема заедно с био масло гхи (пречистено краве масло), за да се подобри усвояването ѝ.

Билката е била използвана и в традиционната медицина на унанската персо-арабска система, която се основава на ученията на гръцките лекари-философи Хипократ и Гален.

В Унани, Бакопата е известна като Jal Brahmi и твърдят, че има и афродизиачни свойства. Използват я за лечение на краста, сифилис, диария, треска и за пречистване на кръвта от токсини. В традиционната медицина се употребява всяка част от растението.

Как действа?

Традиционната медицина използва всички части от растението или емулсия, но най-често хората я приемат под форма на капсули, смеси с различни добавки или като екстракт. Екстрактите се правят на водна, алкохолна и маслена основа, като активните съставки в тях са химикали, наречени сапонини или бакозиди.

Билката съдържа множество активни съединения, които могат да повлияят на тялото и мозъка. Всяко проявява уникални ефекти, както и синергични ефекти, когато се приема заедно в капсула или в екстракт.

Bacopa monnieri действа като променя нивата на невротрансмитери като допамин, серотонин и ацетилхолин в мозъка. При проучвания върху животни е доказано, че балансира нивата на стресовите хормони като норадреналин и кортикостерон.

Тя може да модулира нивата на невротрансмитерите, да увеличи мозъчния кръвен поток и да промени транслацията и експресията на специфични рецептори в нервната система. Затова значително подобрява ученето, паметта, съня, релаксацията и настроението.

Според проучвания, Bacopa също влияе върху нивата и действието на мозъчно-извлечения невротрофичен фактор (BDNF).

BDNF е свързан с повишена невропластичност (способността на мозъка да се променя и да научава нови неща) и по-ниски нива на депресия. BDNF също е невропротективен, което означава, че предпазва от нараняване или увреждане на мозъка и нервната система.

Друг начин, по който Бакопа проявява неврозащитни ефекти е чрез антиоксидантни, противовъзпалителни и имунорегулиращи механизми. Тя може да подобри функцията на естествената антиоксидантна защитна система на тялото ви, като намали уврежданията, възникнали от окисление.

Изследванията показват, че намалява нивата на водороден пероксид, липидната пероксидация и оксидативния стрес, които увреждат клетките и са причина за възникването на възпаления.

14 невероятни ползи от употребата ѝ

Ползите за здравето от Bacopa monnieri варират от повишена памет и намалена тревожност до по-добри нива на липидите и понижен риск от сърдечно – съдови заболявания. По-долу сме дали подробна информация за 14 подкрепени от изследвания ползи от употребата на бакопа.

#1: Подобрена памет и фокус

Многобройни проучвания потвърждават, че Bacopa monnieri има ноотропен ефект при възрастни и деца, като подобрява функцията на мозъка и паметта.

Когнитивните ѝ ефекти са огромни. При дози от 320 или 640 mg може да понижи значително стреса от работа и натоварено ежедневие и да намали тревожността по време на важни когнитивни задачи, позволявайки на хората да изпълняват спокойно и фокусирано дори множество задачи едновременно.

Мета-анализ на 437 здрави хора показва, че Bacopa подобрява фокуса и когнитивните способности и намалява времето за реакция.

При 90-дневно проучване със 62 участници, които са приемали 300 милиграма екстракт на ден, е установено, че са имали подобрения в пространствената памет (постигнали са по-лесен ориентир, запомняне на мястото на конкретни вещи и т.н.), работната памет (свързана с всякакъв вид професионална мисъл) и бързата визуална обработка (засилване на фотографската памет).

Преглед на пет проучвания установява, че Bacopa monnieri подобрява уменията при децата да се справят с езика, включително помненето на нови думи и увеличаването на речниковия запас, по-лесно усвояване на правописа, по-бърза обработка на звуци и разбиране на думи. Билката също така увеличава броя на елементите, които децата могат да си припомнят по време на тест.

В проучване на 300 деца, Бакопа е подобрила тяхната пространствената работна памет и стратегия.

#2: Понижен стрес и забележим ефект при тревожност

Bacopa намалява възприемането на стреса и тревожността при здрави хора и при страдащите от тревожност. Намалява нивата на кортизола и възприемането на стреса по време на трудни задачи. При хора с тревожност и неврози, дългосрочният прием на добавки с Bacopa подобрява паметта и ученето.

Тя също може да намали причиненото от стрес увреждане на хипокампуса, основната област на мозъка, участваща във формирането на паметта. Проучванията също потвърждават антистресовите ѝ свойства.

#3: Балансира невротрансмитерите и има антидепресантен ефект

Bacopa повишава мозъчните нива на BDNF, серотонин и други невротрансмитери като допамин, които са значително ниски при депресия и са отговорни за нейния контрол.

В едно проучване е установено, че помага за предотвратяване на припадъци при пациенти с епилепсия, причинени от дисбаланс на нивата на гама аминомаслена киселина (GABA) в мозъка.

#4: Оказва благоприятно влияние при ADHD и дислексия

В проучване със 120 деца, наскоро диагностицирани с хиперактивно разстройство с дефицит на внимание (ADHD), изследователите установяват, че билковият препарат, съдържащ Bacopa monnieri, подобрява вниманието, познанието и контрола на импулсите.

В друго подобно проучване, деца на възраст 6-12 години (които са били диагностицирани с ADHD преди навършване на 7-годишна възраст), са установили, че билката намалява симптомите на ADHD и че децата я понасят добре.

Въпреки че ползите за дислексия не са проучени в клинични изпитвания, предварителните доказателства сочат, че тя може да е полезна и при такива състояния.

#5: Има антиоксидантно и противовъзпалително действие

Bacopa monnieri може да има широк спектър от противовъзпалителни действия в тялото и мозъка, повечето от които са следствие от нейния антиоксидантен състав.

Екстрактът подпомага изхвърлянето на свободните радикали извън тялото и предпазва мозъчните клетки от цитотоксичност (клетъчна токсичност) и увреждане на ДНК, което може да доведе до болестта на Алцхаймер.

Bacopa също има дозозависим капацитет за премахване на свободните радикали и предотвратяване на увреждането на ДНК.

Тя може да инхибира мозъчните възпалителни пътища, тъй като предотвратява освобождаването на провъзпалителни цитокини.

Ранните in vitro проучвания показват, че Bacopa може да намали възпалението и при ревматоиден артрит.

#6:Оказва анти-ейдж и неврозащитен ефект

Възпалението и увреждането на клетките са основни причини за болестта на Алцхаймер и други форми на деменция и дегенеративно заболяване, свързано със стареенето на мозъка.

Изследователите предполагат, че Бакопа може да намали вероятността или да забави появата на невродегенеративни и други заболявания, свързани със стареенето, чрез намаляване на хроничното възпаление и други ефекти, свързани със стареенето.

Според преглед на шест различни проучвания, билката подобрява паметта при хората с деменция или при значителни когнитивни увреждания.

Няколко проучвания също установяват, че тя подобрява когнитивните резултати при здрави възрастни хора. В проучване на 136 здрави възрастни хора, които са приемали 300 милиграма екстракт, имат значителни подобрения в бодрата памет и помненето.

В проучване на 35 души на възраст над 55 години, приемали екстракт от Bacopa monnieri  се наблюдава подобрение на общите им резултати за състоянието на паметта, особено при логическата памет и асоциациирането на двойки.

Тя намалява образуването на бета-амилоидна плака. Бета-амилоидната плака е основен фактор за Алцхаймер деменцията.

Изследванията на клетъчни култури и животински модели предвиждат, че Bacopa monnieri може също да бъде невропротективна при болестта на Хънтингтън и болестта на Паркинсон.

#7: Понижава кръвното налягане и има профилактично действие за сърдечни заболявания

Все още не са проведени големи контролирани проучвания, че Bacopa monnieri е ефективна за понижаването на кръвното налягане и предотвратяването на сърдечни заболявания, но има доста човешки данни, които подкрепят тази хипотеза.

При жени в менопауза екстрактът намалява LDL холестерола, триглицеридите и кръвното налягане.

Действайки по пътя на азотния оксид, Bacopa намалява кръвното налягане при плъхове. Също така, тя предпазва сърцата на плъховете от наранявания, причинени от исхемия и реперфузия.

При плъхове, екстрактът от Bacopa намалява високите нива на холестерол. Друго проучване установява, че тя предпазва от увреждане на сърцето.

Изглежда, че тя предотвратява биохимичните промени и проблемите със сърдечната клапа при плъхове с висок холестерол.

#8: Ползи от астма и алергия

Мастните клетки произвеждат и освобождават хистамин, който участва в алергичния отговор на тялото. Bacopa ги стабилизира, като намалява производството на хистамин.

В Аюрведа Бакопа се използва и при астма. Изследванията са установили, че билката предизвиква бронходилатация и намалява налягането при издишване, потвърждавайки традиционната ѝ роля в подпомагане на облекчаването на астмата.

#9: Подобрена имунна функция

Традиционното използване на Bacopa в Аюрведа за подобряване функцията на имунната система се потвърждава от проучвания, изследващи ефектите ѝ върху имунната функция.

#10: Противораков ефект

Изследванията на здрави клетки и ракови клетки доказват, че екстрактите от Bacopa monnieri могат да намалят образуването на ракови клетки, като редуцират репликацията на раковите клетъчни линии. Това може да причини клетъчна смърт на раковите клетки и да увеличи нивата на антиоксидантите в тялото.

При мишки пероралният екстракт от Bacopa забавя развитието на солидни тумори. Констатациите при плъхове предсказват, че това може да помогне за предотвратяване на рак на дебелото черво и при човека.

#11: Антимикробни свойства

Ползите от Bacopa включват и нейните антимикробни действия. Тя инхибира вирусната холера на Staphylococcus aureus (staph), H. pylori, Salmonella и E. coli, както и има противогъбична активност срещу Candida и черна плесен.

#12: Подобрения в здравето на червата

В традиционната медицина сокът от листата ѝ се дава на деца, за облекчаване на диарията. Използва се традиционно и при запек и други стомашни разстройства.

Проучване с 169 участници демонстрира ползата ѝ за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва (IBS).

При нормални плъхове и плъхове с диабет тип 2, Bacopa е имала положителен лечебен ефект върху язва. Тя засилва защитните фактори на лигавицата в червата, което може да обясни нейните положителни ефекти при това състояние.

#13: Защита на черния дроб

Изследванията при плъхове показват, че предпазва от увреждане на черния дроб, причинено от ацетаминофен (тиленол), като повишава нивата на антиоксиданти. Може също да предпази черния дроб от увреждане на морфин.

#14: Ефекти върху менструацията и постменопаузалните проблеми

В Индия цялото прясно растение се натрошава и се консумира с краве мляко, за да помогне при нередовен менструален цикъл.

При жени в менопауза екстрактът от Bacopa намалява безсънието, успокоява нервното напрежение, понижава кръвното налягане, подобрява нивата на холестерола и триглицеридите.

Дозировка и начин на прием

Bacopa monnieri се предлага в различни форми. Изсушеното растение се продава под формата на прах, в капсули, в масла и в смесени билкови добавки. Екстрактите се продават под формата на прах в капсули и като течен екстракт.

В проучванията за Bacopa обикновено се използват 300-450 милиграма екстракт на ден за здрави възрастни, но в някои проучвания са използвали 20-100 милиграма. Децата и други чувствителни хора трябва да започнат с по-ниски дози.

Приемайте добавки с Бакопа един до два пъти на ден, преди хранене, с пълна чаша вода. Тъй като билката е мастноразтворима, тя се абсорбира по-добре, ако консумирате здравословни мазнини заедно с нея.

Безопасност, странични ефекти и взаимодействия

Bacopa monnieri почти няма странични ефекти. При клинични изследвания дори децата понасят добре приема ѝ. Има хората, които съобщават за краткосрочно гадене и стомашно разстройство. Не изглежда да има отрицателни хронични ефекти върху човешкото здраве.

В проучване при плъхове изследователите установяват, че горната граница е еквивалентна на човешка доза от 25 грама цяло листо Bacopa на ден.

Проучване при мишки установява, че билката намалява броя на сперматозоидите, но не влияе върху плодовитостта или либидото и ефектът е обратим след прекратяване на употребата. Ако сте мъж с нисък брой на сперматозоидите може да е желателно да избягвате приема на Bacopa.

Взаимодействия и предупреждения

Билките може да изглеждат безобидни, но те са мощно лекарство.

Тъй като тази билка може да повиши нивата на серотонин, трябва да поискате медицински съвет от Вашия лекар, ако приемате селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs) или други антидепресанти, преди да приемете Bacopa. Комбиниране на два или повече препарата, които повишават нивата на серотонин, води до неговото натрупване и риск от серотонинов синдром.

Билката инхибира чернодробните ензими, наречени цитохромни ензими, които участват в метаболизма на някои лекарства. Затова е добре да приемате билката на разстояние от поне 1 час от вашите лекарства.

Проучване на Bacopa с амитриптилин, трицикличен антидепресант, показва, че Bacopa може да увеличи нивата на лекарството.

Трябва ли да опитате Bacopa Monnieri

Тъй като Bacopa не причинява сериозни странични ефекти, си струва да опитате, ако искате да подобрите умствената си острота, да намалите нивата на стрес, ако страдате от тревожност или депресия или сте с остра вирусна, бактериална или гъбична инфекция.

Ако сте изложени на риск от болестта на Алцхаймер или други форми на деменция, тя може да подобри мозъчната ви функция и вашето здраве чрез намаляване на възпалението.

Ако искате да усетите ползите от тази билка, ви препоръчваме нашия адаптоген и тоник за мозъка – Bacopa Monnieri. Добавката съдържа стандартизиран екстракт с над 40 % бакозиди. Благодарение на високия процент на тези активни фитохимикали има изключително силно антиоксидантно и противовъзпалително действие, подобрява предаването на импулси между невроните (засилва мозъчната дейност) и се справя с тревожността и стреса.

Този силен адаптоген ще възвърне баланса в тялото ви! Вижте повече тук 👇🏻

Опаковка на Bacopa Monnieri от ZENYTH
Bacopa Monnieri – ZENYTH

Източници:

https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/taxon/taxonomydetail?id=102292
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3611637/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746283/ https://www.researchgate.net/publication/228646921_Comparison_of_Various_Extraction_Method_of_Bacopa_monnieri
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29676230/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5804326/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21783922/
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/615384/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18683852/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24252493/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23788517/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12957224/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28588366/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17321089/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23788517/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27912958/

Add address

България

X