}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

Лесни стъпки за начинаещи

Как да практикувате периодично гладуване е тема, която изисква внимание. То може да е много полезно, когато се изпълнява правилно и не толкова благоприятно, ако не сте информирани. Интервалното гладуване, познато още като фастинг, е период от време, в който не приемате никаква храна. Можете да пиете вода и билков чай, или да не приемате никакви течности и храна, ако решите да практикувате напълно сух пост. Периодичният глад се отразява на начина на живот още от първия ден, в който го приложите. То има положителен ефект върху килограмите, премахва токсините от тялото, подобрява дейността на сърцето, активира работата на мозъка, увеличава фокуса, намалява безсънието, подобрява дълбокия сън и се справя с болките в тялото при възпаления.

Тялото се възстановява по време на глад

Нормално е, че не ни се яде, когато сме болни. В тези периоди тялото сигнализира, че има нужда от почивка и възстановяване и не иска храна, за да не губи енергия в нейната обработка. Вероятно в момента процеса на глад ви изглежда сложен и непосилен. Но не се тревожете – с тази статия ще си обясните всяка стъпка и ще можете да интегрирате глада в ежедневните си занимания. Не е трудно да започнете, но е желателно през първите няколко седмици да стартирате с по-малки периоди и след като се адаптирате, да увеличите времето, така че да се чувствате комфортно. Нашият наръчник отговаря на въпроса “Как да практикувате интервално гладуване”, за да започнете и да ви е максимално лесно. Ето го и него!

Периодично гладуване като начин на живот 

Ако вече сте готови да направите първата стъпка към гладуването, честито. То толкова ще ви хареса, че скоро ще се превърне в новия ви начин на живот. Ще сте още по-удовлетворени, когато изпитате ползите му. А те идват още след първата седмица. Първият вид гладуване с 12-часов прозорец е най-лесния начин да започнете, но скоро той няма да ви е достатъчен. Ето защо ще ви запознаем и с всички други опции на интервално гладуване.  

Бърз и лесен пост

Първият вид гладуване, с който ще ви запознаем, се нарича „лесен пост“ и е най-добрият вариант за начинаещи. Той представлява 12-часов прозорец, в който се пият само течности. Лесен е, тъй като тези 12 часа включват и времето, в което спите. Ако го практикувате ежедневно, ще постигнете изхвърляне на токсините, пречистване на кръвта, понижаване на стреса, изгаряне на излишните мазнини и много други ползи. Ако вечеряте в 18 часа и сте приключили до 18:40, ще можете да ядете отново в 6:40 сутринта. Можете да приключите вечерята си в 20:10 и първото ви хранене на другия ден да е в 8:10 сутринта. След няколко седмици тялото ви ще се приспособи към този ритуал. След това можете да увеличите времето до 14 часа, като запазвате храненето си в 8-часовия прозорец.

16-18 часово гладуване

Тук вече започваме да навлизаме в голямата същина на постенето. Тази практика включва 16-18-часов прозорец без храна. Може да се прави всеки ден, само ако вече сте опитни и дълго време сте изпълнявали 12-часовото постене. Ще ви е по-лесно ако 12-часовият пост се е превърнал в ежедневие, а не е само няколкодневна практика. При тази система на почивка за стомаха можете да се храните на следващия ден по обяд, ако вечерята ви е приключила в 18 часа. Хората установяват, че постът 16:8 осигурява най-голяма полза за тяхното здраве, фокус и работоспособност. Той е и най – лесно изпълним, като в повечето случаи не предизвиква дискомфорт и големи кризи, свързани с отделянето на токсини.

Ако решите да спрете с ежедневния 16- часов глад, тогава въвеждайте малки порции храна в периода, през който сте се въздържали от нея. Това ще позволи на тялото плавно и без стрес да се адаптира към новата ситуация.

Периодично гладуване “воин

Постът на воините има период на гладуване от 19 до 21 часа, е една от най-сложните стратегии на периодичен глад. При него храненето на следващия ден е почти следобедно. Ако например вечерята е приключила до 18:00 ч., то първото ви хранене може да е по всяко време между 13 и 15 часа на следващия ден. С този вид гладуване ще постигнете високо изгаряне на мазнини, кетоза, детоксикация и други здравословни ползи, но то е само за напреднали.

Захранването и тук трябва да се прави с особено внимание, ако сте практикували дълго и решите да спрете ежедневното прилагане на 19-21 часовия пост.

Диета само с едно хранене на ден – One Meal a Day (съкратено OMAD)

OMAD е високо напреднала стратегия за периодично гладуване. При нея гладувате 23 часа и имате само едно хранене за деня. Предназначена е за хора, които са изпълнявали поне 6 месеца интервално гладуване, без прекъсване. Не прилагайте тази стратегия, ако нямате опит, защото може да ви стане лошо, да се чувствате замаяни и кръвното ви да се понижи. Ако искате да изчистите токсините от тялото си и да се “рестартирате”, можете да я прилагате няколко пъти в месеца, но задължително в дни, в който можете да си почивате. Неделя например, е добър избор. Не бива да имате стрес и силна физическа активност. Ако има как да си почивате цял ден и да пиете вода и чай, можете да изкарате дори и цял воден ден, без храна. Трябва да сте внимателни и препоръчваме да се консултирате със специалист преди да започнете.

Сух пост

Сухото гладуване е практика, при която не консумирате никакви течности по време на периода на гладуване. Има предимства, но не е подходящо за всички. Сухото гладуване може да бъде добър вариант за тези, които са запознати с дългото периодично гладуване и искат да разширят действието му.  

Всичко, което трябва да знаете, когато практикувате интервално гладуване  

 • Периодичното (интервално) гладуване не представлява следване на конкретна диета или строг хранителен план.
 • Пийте достатъчно вода, особено, когато гладувате за много дълъг период от време. За да си набавите електролити, добавете малко изцеден лимон към водата.
 • За да задоволите нуждите си от хранителни вещества и калории, яжте пълноценна и здравословна храна по време на прозореца за хранене. 
 • Спете качествено, тренирайте редовно или се разхождайте поне за 1 час всеки ден.
 • Опитайте се да намалите нивата на стрес. Практикувайте йога, медитация, свирене на инструмент, рисуване, четене на книга. Излезте на слънце и се насладете на природата – това ще ви донесе вътрешно успокоение.
 • Дихателните йога практики се отразяват чудесно на физическото тяло, психиката и фокуса.

Как да се подготвите за по-дългите периоди на гладуване 

Важно е да подготвите тялото си преди продължителен пост. Обикновено се препоръчва да гладувате 12-16 часа поне 2-3 седмици, преди да увеличите прозореца без храна. Това ще постави тялото ви в режим на изгаряне на мазнини и значително ще улесни провеждането на по-дългия пост. Помнете, че гладуването е като мускул. Колкото повече тренирате тялото си да пости, толкова по-силни и последователни ще бъдете.  За да се подготвите за ежедневен глад тип Воин, можете да правите 1 воден ден седмично, в който не ядете 24 часа. Спазвайте го поне 2-3 седмици, преди да започнете редовното удължено гладуване с вода. Това ще помогне на тялото ви да свикне да е дълго без храна и ще се адаптира към горенето на мазнини. Ето няколко последователни стъпки за перфектна подготовка към този пост:

Съвет 1 – Създайте си един спа-ден, докато гладувате

Реално ако гладувате ще спестите парите, които по принцип харчите за храна. Защо тогава да не ги инвестирате в занимание, което е полезно, приятно и разтоварващо? Създайте си спа ден и се отдайте на почивка. Добавете и масаж и инфраред кабина, за да намалите стреса и да улесните детоксикацията на тялото. Със сигурност по този начин гладуването ще е в пъти по-приятно. Нашият организъм е програмиран да търси неща, които му доставят удоволствие. Храната е един от начините, по които изпитваме щастие и затова толкова много от нас се борят със зависимостта си към нея. Нормално е да изпитвате широк спектър от емоции в първите дни на пост, дори и то да е само за 16 часа. Тялото ви трябва да се адаптира към промените, които настъпват и можете да подобрите настроението си ако прекарате деня в спа-то.

Съвет 2 – Избягвайте кухнята, ако е възможно

Много хора се борят с апетита за храна всеки път, когато влязат в кухнята, затова препоръчваме да направите всичко възможно да избегнете ходенето до тази изкушаваща стая. Това е особено важно при първия и втория ден на гладуване. След известно време няма да имате проблем, защото ще сте развили психическа устойчивост, която ви помага да преодолявате желанието за храна много по-лесно. Ако не можете да избегнете кухнята, направете си хубав билков чай ​​или сипете малко вода и не забравяйте да пиете редовно, дори докато приготвяте първото си хранене за деня. Водата ще ви помогне да намалите глада, апетита и желанието за нарушаване на поста.

Съвет 3 – Пийте вода стратегически

Логично е да се чувствате гладни във всеки момент, в който не се храните, а сте свикнали. Това е естествен хормонален процес, при който хормонът на глада, пептидът „грелин“ се увеличава, за да стимулира храненето, увеличавайки апетита. Питейната вода спомага намаляването на нивата на грелин и значително понижава усещането за глад. Можете също да опитате билкови чайове или малко зелен чай. Напомняме, че зеленият чай съдържа кофеин, така че не прекалявайте с него. Не добавяйте захар – тя ще повиши инсулина и ще ви накара да се чувствате гладни. Захарта на практика прекъсва процеса на пост.

Съвет 4 – Позволете си да си починете

В нашия забързан свят винаги сме в движение и се пристрастяваме към живота на бързи обороти. Времето на пост е чудесен момент да се изключите от този начин на живот и да си дадете време за почивка, дрямка, топла вана, дифузиране на етерични масла или просто отпускане с книга. По време на първото ви продължително водно гладуване вероятно ще имате нужда от повече почивка, отколкото след като свикнете. Когато организмът ви се адаптира, ще усетите колко е лесно да не се храните в определени часове и ще разберете колко по-продуктивни сте в тези дни. Слушайте тялото си и му дайте почивката, от която има нужда, докато интервалното гладуване не стане рутина. 

За кой е противопоказано да практикува периодично гладуване над 14 часа

Докато повечето хора могат да се възползват от гладуването ежедневно или от време на време, има и хора, които не бива да пробват тази стратегия, въпреки ползите ѝ. Това може да са: 

 • Хора с хранителни разстройства
 • Бременни жени
 • Кърмещи майки и майки с новородени
 • Малки деца и тийнейджъри 
 • Хората с диабет тип I
 • Екстремни спортисти, които са в сезон и тренират с големи натоварвания 
 • Хора с много голямо наднормено тегло
 • Лица, които приемат лекарства за диабет, против гърчове и кортикостероиди, тъй като те могат да повлияят на нивата на кръвната захар

В заключение 

“Как да практикувате периодично (интервално) гладуване” – може би този въпрос вече не стои пред вас. След като ви запознахме с начините за фастинг, е важно отново да напомним, че периодичният глад е мощен инструмент за по-добро здраве, спокоен ум и стройна фигура. То подобрява здравето на сърцето, отразява се на мозъка, почивката, качеството на съня, фокуса и продуктивността. Разбира се, като всяко друго начало е трудно, докато свикнете. Трябва да сте търпеливи, защото ефектът идва след поне 1-2 седмици 16-часов пост. Тогава започват да се случват промените в тялото, които са наистина позитивни. Хормонът, отговорен за глада се балансира, инсулинът спира да се покачва рязко след събуждане, започва горенето на мазнини и изхвърлянето на токсини. Започнете с по-лесните практики и внимателно увеличавайте времевия прозорец. Преди всичко следвайте тялото си – то ще ви покаже от какво имате нужда. Ако имате каквито и да е въпроси свързани с начините, по които да практикувате периодично гладуване, не се колебайте да се свържете с нас. 

Източници: 

Add address

България

X