}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

В три свързани статии ви разказваме за хроничното възпаление, за опасностите, които то носи, и как можете максимално да забавите последиците за здравето си от него. Това е втората, а ако още не сте, прочетете и първата от тях 


Хроничното възпаление е продължителен абнормен процес в организма, започнал като нормален отговор на имунната система спрямо реална заплаха или пък предизвикан от физиологични и функционални неблагополучия.

Как възпалението повлиява отделните органи

Макар хроничното възпаление да се развива незабележимо, то води до дисфункции на органите, причинени често от заместването на функционалните тъкани с нефункционална фиброзна тъкан, и се оказва в основата на повечето хронични заболявания.

Провъзпалителните цитокини предизвикват автоимунни реакции в мозъка, които могат да доведат до влошаване на паметта, депресия, аутизъм, множествена склероза и Алцхаймер.

В сърдечно-съдовата система възпалението предизвиква сърдечни заболявания, инсулти и инфаркти, анемия, висока кръвна захар (диабет).

Когато засяга белите дробове, причинява автоимунна реакция срещу лигавиците на дихателните пътища и може да се стигне до алергична астма.

Черният дроб, под влиянието на хроничното възпаление, се уголемява или омазнява. Това увеличава токсичното натоварване в цялото тяло.

Възпалителните молекули пречат на нормалното кръвоснабдяване на бъбреците и могат да се случат усложнения като едем, хипертензия, нефрити, бъбречна недостатъчност.

Хроничното възпаление уврежда лигавицата на стомашно-чревния тракт и като резултат е възможно да се стигне до болестта на КРОН, цьолиакия, ГЕРБ и др.

Като резултат на постоянното възпаление в щитовидната жлеза се развива автоимунна реакция, която намалява общия брой на рецепторите ѝ и нарушава функцията на тиреоидния хормон.

Възпалителните цитокини водят до болка в мускулите и загуба на сила. Уврежданията, причинени от тях, могат да се проявят като синдром на карпалния тунел, като полимиалгия и др.

Хроничното възпаление пречи на естествените способности на тялото да обновява костното вещество, води до остеопороза и увеличава счупванията.

Като компрометира функциите на черния дроб и бъбреците, продължителното възпаление предизвиква увреждания на кожата – дерматити, екземи, акне, псориазис, обриви, бръчки и фини линии.

Така на практика хроничното възпаление се намесва в работата на всеки един орган и система (1), нарушава функциите им, уврежда здравето им и води до редица заболявания.

Хроничното възпаление и хроничните заболявания

Според Световната здравна организация (СЗО) хроничните заболявания са най-значимата причина за смърт в света – през последните години 3 от всеки 5 починали са били хронично болни (2).  Най-разпространените болести, свързвани с хроничното възпаление са:

 • сърдечно-съдовите;
 • диабетът;
 • Алцхаймер и други невродегенеративни болести, множествена склероза, депресия;
 • артрит и ставни заболявания;
 • хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ);
 • алергии (астма);
 • рак;
 • автоимунни заболявания;
 • хронични чернодробни и бъбречни болести;
 • възпалителни заболявания на червата и т. н

Възпалението и сърдечно-съдовата система

При по-възрастните тъканите около частите на сърдечно-съдовата система са хронично възпалени. Това от своя страна води до повишен оксидативен стрес. Възпалението тук може да е от различни източници. Примерно – смята се, че остаряващите левкоцити са свързани с атеросклеротичната плака. Повишени нива на цитокини се наблюдават и при пациенти с високо кръвно. Допълнителен рисков фактор с възрастта става намаляването на имунния потенциал (3).

Като противодействие на хроничното възпаление и за укрепването на сърдечно-съдовата система и имунитета можете да вземате прекурсора на глутатиона – NAC (Н-ацетил Л-цистеин) . Една от многото ползи, които носи витамин D , е подкрепата за сърцето и кръвоносните съдове.

Хронично възпаление и рак

Възпалението се смята за критичен момент в туморообразуването. Значителна част от туморите се развиват при условия на хронично възпаление – последица от чести инфекции. В процеса на борба с инфекцията тъканите търпят повтарящи се увреждания и регенерация в присъствието на силно реактивни видове азот и кислород. Те се освобождават от възпалителните клетки и увреждат трайно клетъчната ДНК в интензивно размножаващите се клетки, които формират тумора (4). Пример – хроничната инфекция с хеликобактер пилори е водеща причина за рак на стомаха – вторият по честота рак в света.

Възпалителният компонент присъства и вътре в микросредата на някои тумори. Възпалението в повечето неопластични тъкани играе роля за оцеляването и бурното размножаване на злокачествените клетки, за метастазите, за влошаването на функционалността на цели системи на организма (5).

При експериментите натуралният кверцетин (12) дава сериозни обещания за резултатно повлияване на възпалителните и канцерогенни процеси. Можете да го комбинирате с екстракт от „Бакопа Мониери“  и/или свободен (липозомен) куркумин .

Възпаление и диабет

Хроничното възпаление може да предизвика развитие на диабет и при здрав човек. Оказва се, че предаването на инсулиновия сигнал може да бъде затруднено от възпалителните цитокини и да доведе до инсулинова резистентност. От друга страна възпалителните молекули са в състояние да предизвикат разпада на инсулин произвеждащите β-клетки. Думата си казва и съдовото стареене, също обвързано с провъзпалителни фактори (3).

Много добре действат на възпалителните процеси и на общото метаболитно здраве Омега-3 мастните киселини  (6, 13).

Хроничното възпаление и ревматоидния артрит

Болестта представлява хронично възпалително разстройство в ставната капсула. Предизвиква болезненост, подуване, ограничаване на движението. Води до увреждане и унищожаване на синовиалните стави. Сериозният принос на възпалителния отговор в прогресирането на болестта кара учените да го смятат за автоимунно заболяване. Синовиалната мембрана е инфилтрирана със свръхактивни имунни клетки. Хроничното възпаление влошава състоянието на хрущялите и костите (3).

Когато се говори за ставни възпаления, все по-често като препоръчително средство за облекчение се споменава Bacopa Monnieri (14) – особено когато е с 40% бакозиди .

Хронично възпаление, мозък и централна нервна система

Днес вече се знае, че депресиите също се свързват с хронично нискостепенно възпаление, оксидативен и нитрозативен стрес. А провъзпалителната цитокинова мрежа се стимулира дори от различни видове психосоциални стресори. Тя от своя страна предизвиква промени в имунните клетки, възпалителни реакции и невроповеденчески промени (6).

Следствие на хронично възпаление на централната нервна система е множествената склероза. Представлява разрушаване на миелиновата обвивка на аксоните и невронална апоптоза. Заболяването се смята за автоимунно.

Възпалението и оксидативният стрес са и в основата на невродегенеративното заболяване Алцхаймер.

Добро противовъзпалително, антиоксидантно и невропротективно влияние върху нервната система и мозъка оказва вече споменатата „Бакопа мониери“. Приемът ѝ подобрява и когнитивните способности (7, 8, 9, 10). Бихте могли да се възползвате също от свободен (липозомен) куркумин  (15, 16, 17, 18) с висока бионаличност.

Хронично възпаление и ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест е особено характерна за средната и късна възраст. Дразнители като цигарен дим и токсични газове индуцират постоянно възпаление в белите дробове. Повишава се оксидативният стрес в малките дихателни пътища, което опосредствано се явява основа за развитието на ХОББ. Взаимовръзката между оксидативен стрес и възпаление ускорява прогресирането на болестта (3). Хроничното възпаление в белите дробове може да причини и други увреждания, сред които алергична астма.

Много добър избор при възпаления в белите дробове е натуралният кверцетин и/или NAC (Н-ацетил Л-цистеин)

Хронично възпаление и стомашно-чревния тракт

Нормалната работа на стомашно-чревния тракт е от особено значение за организма. Възпалителните процеси тук са в състояние да доведат до тежки поражения за здравето като цяло. От една страна затрудненията в храносмилането влошават храненето и дефицитите провокират нови възпалителни огнища, поради което приемът на допълнителни ензими е безусловно полезен.

От друга – влошената микробиота и пропускливите и/или възпалени черва са проблем не само сами по себе си, но могат да предизвикват възпаления навсякъде в тялото, да модулират в нежелана посока имунните реакции и да стимулират неопластичните процеси. Приемът на качествен синбиотичен продукт (пробиотици плюс пребиотици) до голяма степен облекчава ситуацията.

Хроничните заболявания не само са резултат от стареенето и хроничното възпаление. Те ускоряват остаряването и от своя страна поддържат възпалителните процеси.

Важно е още да се отбележи, че продължителността на живота през последните десетилетия нарасна почти двойно спрямо първата половина на миналия век. Живеем по-дълго и то за сметка на годините след зрелостта. Поради краткия срок това все още не е отразено по никакъв начин в адаптивните механизми на организма ни. Затова хроничното възпаление се оказва дългосрочен резултат от проблеми при стимулацията на вродената имунна система в период от живота ни, който още не е влязъл в сметките на еволюцията (11).

Накратко – масовото му разпространение е цената, която плащаме за по-дългия си живот. Затова е важно да намерим баланса, който ни позволява да остаряваме здрави и да забавим максимално нискостепенните възпалителни процеси. Как може да се случи това, четете в следващата статия.

Източници:

 1. https://drjockers.com/inflammaging/?ck_subscriber_id=1037985636
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6769561/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2803035/
 5. https://academic.oup.com/carcin/article/30/7/1073/2477107
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3846682/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5269610/
 8. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/615384/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22198697/
 10. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332218354647
 11. https://www.nature.com/articles/s41574-018-0059-4#citeas
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808895/
 13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24860193/
 14. https://pharmascope.org/ijrps/article/view/2607/5279
 15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25618800/
 16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26088351/
 17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26007179/
 18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25688638/

Add address

България

X