}

9:00 - 18:00

info@lana.bg

v

087 8842015

Q

Всички продукти

Адаптогени

Детоксикация

Костно-ставно здраве

Срещу вируси и бактерии

Аминокиселини

Ензими

Лична грижа и красота

Срещу паразити и гъбички

Етерични масла

Антиоксиданти

Стомашно-чревно здраве

Билки и екстракти

Имунитет

Отслабване

Сърдечно-съдово здраве

Витамини и минерали

Колаген

Пребиотици и пробиотици

Хепатопротектори

В три свързани статии ви разказваме за хроничното възпаление, за опасностите, които то носи, и как можете максимално да забавите последиците за здравето си от него. Прочетете първата от тях:

Хроничното възпаление се свързва с хроничните заболявания, а те – с общото отслабване на организма и влошаването на качеството на живот. И понеже с времето тези заболявания стават все по-масови, хроничното възпаление се оказва в центъра на съвременната медицинска проблематика.

Какво представлява възпалението

Възпалението е част от имунния отговор на вродената имунна система към всяка заплаха за здравето на организма. Тя може да е външна – като бактерии, вируси, паразити, токсини, чужди тела. Но може да са и отпадни продукти от обмяната (кристали на пикочната киселина при подаграта), собствени дефектни и/или мъртви клетки и остатъци от тях и др.

Задачата на възпалителния процес е да унищожи заплахата и да осигури възстановяването на увредената тъкан, да я върне отново в равновесното положение (хомеостаза), характерно за здравия организъм. Той протича с отделяне на специализирани молекули, сигнализиращи имунните клетки (цитокини), със струпване на имунни клетки, с активиране на местното кръвообращение (по-обилен приток на кръв), с изливи на течности в извънсъдовото пространство и т. н.

Нетипичната активност на молекули, клетки, телесни течности обуславя и петте основни признака на възпалението:

 • болка;
 • затопляне;
 • оток;
 • зачервяване;
 • липса на функция.

То протича по различен начин и сила според виновника за възпалителния отговор (бактерии, вируси, токсини и т. н.). Понякога обаче процесът може да е незабелязан.

Остро и хронично възпаление

Понеже възпалението има за задача да защити здравето на организма, разрешаването му е не по-малко важно от бързото му развитие. Дълго време се смятало, че то се случва автоматично. Сега вече се знае, че за разрешаване на възпалението се задействат сложни програми на биохимично ниво.

Те се развиват по различен начин в зависимост от уврежданията и вида на засегнатата тъкан. Целта им е да спрат секретирането на провъзпалителните молекули, да осигурят почистване както на останките от агента, провокирал възпалението, така и на всички заразени и увредени собствени клетки и особено на вече ненужните имунни клетки.

Остро възпаление

Острият възпалителен отговор започва бързо и протича бурно. Симптомите му траят до няколко дни, в които дни той се разрешава и оставя тъканите и организма здрави (1). Понякога се наблюдава и така наречената под остра фаза, която продължава между 2 и 6 седмици.

Когато поради някакви причини се окаже невъзможно мястото да се почисти и възстанови, струпаните неутрофили (имунни клетки с многобройни защитни функции) предизвикват рушене на тъканите и хронично възпаление (1).

Хронично възпаление

В някои случаи факторите, предизвикали възпалението, продължават да действат, производството на провъзпалителните молекули (цитокини) е прекалено активно или пък не сработват механизмите за разрешаване на възпалителния отговор (2). Това означава, че възпалителният процес не се разрешава, преминава в хроничен и може да продължи от няколко месеца до години наред, като води до сериозно увреждане на засегнатите тъкани.

Съвременната медицина го смята за основна причина за множество възпалителни патологии като сърдечно-съдови, астма, артрит, рак, стоматологични болести и т. н. (1). Значителна част от хроничните възпалителни заболявания започват точно като нискостепенен продължителен възпалителен отговор на различни патогени, дразнители от външната среда или токсини с метаболитен произход (отпадни продукти от обмяната) (4).

Не е задължително хроничното възпаление да е следствие от острото. Може да възникне и самостоятелно – примерно при туберкулозата или ревматоидния артрит (3).

По какво ще познаете хроничното възпаление

Симптомите му се различават според спецификите на възпалените тъкани и често се смесват с оплакванията при някои други заболявания:

 • болката и хронифицирането ѝ е един от основните симптоми на хроничното възпаление – в ставите, в тялото, в мускулите;
 • чести инфекции;
 • колебания на кръвната захар;
 • стомашно-чревни проблеми – рефлукс, диария, запек;
 • напълняване или отслабване (не планирано);
 • депресия, повишена тревожност, променливо настроение, проблеми с паметта, замайване;
 • хронична умора и безсъние;
 • липса на енергия, слабост и загуба на сила;
 • изглеждате и се чувствате по-стари отколкото сте и др.

Причини и рискови фактори за хроничното възпаление

До хронично възпаление може да се стигне поради (3):

 • неуспешно неутрализиране на виновника за острото възпаление и оставането му в организма за дълго време;
 • излагане за продължително време на ниско ниво на действието на чужд дразнител, който биохимичните защити на тялото не успяват да неутрализират – прах, химикали, плесени и мухъл и т. н.;
 • автоимунни реакции, водещи до възпалителен отговор към собствените тъкани – ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус;
 • нарушения в самите клетки, предизвикващи възпалението, които го превръщат в постоянно или  рецидивиращо;
 • повтарящи се остри възпаления и хронични инфекции (включително орални);
 • оксидативен стрес и митохондриална дисфункция (митохондрията е органел с енергийни функции в клетката) и др.

Сложните взаимосвързани генетични, екологични и възрастови фактори определят уязвимостта или устойчивостта на всеки от нас към възпалението. Днес за особено предразполагащи към хроничен възпалителен отговор се смятат:

 • възрастта – обяснява се със зачестилите митохондриални дисфункции, натрупването на свободни радикали и уврежданията от тях, нарастване на висцералните (вътрешните) мазнини и др.;
 • затлъстяването – мастните клетки произвеждат медиатори на възпалението и възпалителни молекули. Метаболитният синдром е тясно свързан с микровъзпаленията, а обиколката на талията пряко повлиява интензивността им (10);
 • диета – колкото по-богата е тя на рафинирани въглехидрати, наситени и транс мазнини, колкото по-преработена е храната и с добавени изкуствени съставки, толкова по-високо е нивото на възпалителните маркери;
 • дисбаланс в нивата на кръвната захар – води до инсулинова резистентност, тясно свързана с повишени възпалителни реакции (5) и оксидативен стрес;
 • синдром на пропускливите черва – като пропускат в кръвта бактерии, токсини и ненапълно смляна храна, пропускливите черва увеличават рисковете от възпаление;
 • недостатъчен сън и стрес – има достатъчно доказателства, че и физическият, и психическият стрес стимулират отделянето на възпалителни цитокини. А хората с нарушения в съня по-често имат хронично възпаление от тези, които спят достатъчно;
 • замърсената околна среда, пушенето – токсините в околната среда са постоянни дразнители, с които възпалителният отговор не може да се справи, и се стига до нискостепенно постоянно възпаление;
 • ниски нива на половите хормони – отнася се както за тестостерона, така и за естрогена. Нормалната им концентрация в кръвта редуцира риска от някои възпалителни заболявания.

Обърнете внимание, че ако причините за хроничното възпаление не се поддават на контрол, то част от рисковите фактори са напълно във ваша власт.

Взаимоотношения между хроничното възпаления и някои от рисковите фактори

Хронично възпаление и стареене

Хроничното възпаление и стареенето са в сложна взаимовръзка. Нискостепенното възпаление стимулира разрушаването и остаряването на тъканите, а възрастовите изменения стават причина за възпалението.

Клетките не се делят безкрайно. След определен брой цикли те остаряват, делението се забавя и спира, тяхната ДНК е увредена, но не настъпва апоптоза (програмирана клетъчна смърт). Подобни застарели, дегенерирали клетки отделят възпалителни и други регулаторни фактори, които предизвикват  възпаление на ниско ниво и са в основата на свързани с възрастта заболявания (7). Това възпаление не може да бъде овладяно от имунните клетки и се превръща в хронично нискостепенно. То ускорява остаряването, намалява  функционалният капацитет на организма (8), предразполага към повишена заболеваемост.

Връзка между хроничното възпаление и остаряването се търси и в намаляването на клетъчните теломери („опашките“, които пазят хромозомите от увреждания при деленето на клетките). Също и в отслабването на механизмите на автофагията, което оставя непочистени мъртви клетъчни органели и увредени протеини. Тези останки пък провокират възпалителни отговори.

Затлъстяване и възпаление

Възпалителните цитокини са в изобилие в мастните клетки, включват се в метаболизма на мазнините и са положително свързани с всички показатели на затлъстяването – особено коремното. С намаляването на мастната тъкан намаляват и провъзпалителните цитокини (9).

Метаболитният синдром е опасно състояние, което се характеризира с повишена обиколка на талията (свръхтегло), високо ниво на липопротеините с ниска плътност (лошия холестерол), висока концентрация на триглицеридите, повишена кръвна захар на гладно, високо кръвно налягане. Той е обратим при промяна в начина на живот, но при занемаряване често води до тежки заболявания и летален изход.

Оказва се, че метаболитният синдром е свързан с така наречените микровъзпаления – нискостепенни възпалителни процеси (10). И точно микровъзпаленията пряко провокират риска от инсулинова резистентност, сърдечно-съдови проблеми и смърт. При това най-силно върху интензивността им влияе обиколката на талията.

Оксидативен стрес и хронично възпаление

Свободните радикали или иначе казано – реактивните кислородни видове, непрекъснато се генерират в организма при метаболитните реакции и клетъчната дейност, както и от въздействието на токсини от околната среда. Те увреждат ДНК и нарушават целостта на генома, като предизвикват възпалителен отговор.

Той пък протича с активиране на възпалителни клетки, които от своя  страна стимулират производството на високи нива реактивен кислород, азот и азотен оксид и т. п. Кръгът се затваря. Въпреки че са предназначени да неутрализират нежеланите нашественици, свободните радикали увреждат ДНК и клетките на собствения организъм и намаляват силно антиоксидантния им капацитет, провокирайки възпаление.

Предизвиканите от оксидативния стрес ДНК увреждания често имат сериозно влияние върху здравето ни, ускоряват процесите на стареене, невродегенеративните и туморообразуващите процеси (11).

Хроничното възпаление в повечето случаи започва като защитен отговор на вродената имунна система, за да се трансформира в процес, застрашаващ здравето и живота ни . Хубавата новина е, че то може да бъде отложено или забавено, и това зависи само от нас. Как точно можем да го направим, прочетете в статията Как да се противопоставим на хроничното възпаление“.

В тази светлина вероятно ще ви е полезно да научите, че особен интерес у изследователите буди билката Bacopa Monnieri, която има славата на мощен адаптоген. Активните ѝ вещества – бакозидите – успяват да се справят с възпалителните процеси в тялото. Впечатляващи са протективните ѝ действия спрямо мозъка и централната нервна система (12, 13, 14, 15, 16, 17). Ние ви предлагаме стандартизиран екстракт от Bacopa Monnieri с минимум 40% бакозиди. Той е търсен най-вече от хора с хронични (лаймска болест, сърдечносъдови, рак, диабет, хронични вирусни заболявания) и автоимунни заболявания. Прочетете повече за билката , може би тя е това, което ви е нужно!

Прочетете и Връзката мъжду хроничното възпаление и хроничните заболявания и Как да се противопоставим на хроничното възпаление

Add address

България

X